Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Varkauden kaupungin uusi verkkopalvelualusta hyödyntää ensimmäisenä Suomessa KADAa eli kuntien avointa digialustaa

30.4.2017

Varkauden kaupungin nykyinen verkkosivusto uudistetaan vastaamaan nykyaikaisille verkkosivustoille asetettu-ja vaatimuksia ja palvelemaan kuntalaisia paremmin. Verkkosivu on ensimmäinen näkymä laajemmasta taus-talle toteutettavasta palvelualustasta, joka mahdollistaa moninaisen tiedon tehokkaamman hyödyntämisen sekä älykkään hallinnan.

 

 

Uudistuva verkkopalvelualusta rakennetaan avoimeen lähdekoodiin perustuvalla selainpohjaisella sisällönhallintajärjestelmällä. Varkauden kaupunki on Suomen kunnista ensimmäinen, joka hyödyntää keväällä 2017 julkaistua kuntien avointa digialustaa pohjana omalle palvelualustalleen. Turun kaupunki turku.fi-sivustollaan on ollut uraa uurtamassa KADAn eli kuntien avoimen digialustan kehitystyössä. Tämän pohjakoodin hyödyntämisellä mahdollistetaan lisäominaisuuksien kehittämiseen käytettävien resurssien optimointi Varkauden palvelualustan rakentamisessa.

Lisäominaisuuksia Varkauden palvelualustalla
Päätelaiteriippumattomuus ja esteettömyys ovat keskeisessä roolissa. Koska enemmistö 16-74-vuotiaista (Tilastokeskuksen mukaan 69 %) on käyttänyt internetiä matkapuhelimella viimeisen 3 kk:n aikana, sivustokokonaisuutta suunnitellaan vahvasti mobiililaitteiden ominaisuudet ja käytettävyys huomioiden.

Palvelualusta näyttäytyy verkkosivuna niin kuntalaisille kuin muillekin alustaa käyttäville. ”Palvelualusta on ikään kuin tyhjä pöytä, jolle erilaisia toimintoja tällä hetkellä kootaan”, kertoo kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kaisu Tolvanen. Palvelujen lisäksi verkkosivustolla esitellään ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia Varkaudesta, nostoja sisäsivuilta sekä kaupungin ja yhteistyötahojen somesisältöä.

Sivustoa pyritään rakentamaan niin, että se oppii ja tarjoaa sisältöä käyttäjän omien valintojen ja aktiivisuuden mukaan. Kirjautumalla palveluun, saa käyttäjä mahdollisuuden rikastaa omaa näkymäänsä, valita itseään kiinnostavia aihealueita ja osallistua sisällöntuotantoon.

Ketterän kehityksen mallilla nopeaan ulostuloon
Palvelualustakokonaisuus kilpailutettiin avoimella menettelyllä IS-Hankinnan toimesta keväällä 2017. Kilpailutuksessa järjestelmätoimittajaksi valikoitui Citrus Solutions Oy. Varkauden kaupungin palvelualustaa rakennetaan julkiselle organisaatiolle uudella erityisesti ohjelmistokehityksessä käytetyllä ketterän kehityksen mallilla. Mallissa ominaista on riskien minimoiminen suuria kokonaisuuksia pienempiin helposti seurattaviin osiin pilkkomalla sekä suora viestintä ja nopea muutoksiin reagointi.

Ketterä kehitys tuo mukanaan mm. sen, että ensimmäinen versio sivustosta on tarkoituksena saada julkiseksi jo elokuun 2017 aikana. Sivusto ei tuolloin ole vielä lähelläkään lopullista versiotaan, vaan sitä tullaan käyttämään rinnan nykyisen, ”vanhan” sivuston kanssa. Tämän siirtymävaiheen tavoitteena on samalla kerätä käyttäjäkokemuksia, joiden pohjalta sivustoa edelleen kehitetään. Näillä näkymin lopullinen sivuston lanseeraus tapahtuu vuoden lopussa, samalla vanha sivusto poistetaan käytöstä. Kaupungin verkkosivuosoite www.varkaus.fi ei muutu.

Lisätietoja:
Varkauden kaupunki:
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kaisu Tolvanen, puh. 044 444 2516, kaisu.tolvanen@varkaus.fi
Tietohallintojohtaja Jarmo Heinonen, puh. 040 554 5101, jarmo.heinonen@varkaus.fi

Citrus Solutions Oy:
Projektipäällikkö Joni Pinomäki, puh. 050 387 8561, joni.pinomaki@citrus.fi