Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Varkauden kaupungin keskuskeittiö vahvasti Suomi100 -teemassa

15.7.2017

100-vuotiaan Suomen juhlavuonna suomalaisia perinneruokia on valmistettu noin joka kuudes viikko.


Varkauden kaupungin keskuskeittiöllä on valmistettu tänä vuonna perinneruokia Suomi100 -teemassa. Keskuskeittiö aloitti toimintansa keväällä 2014. Mestarintieltä toimitetaan ruoat muun muassa Varkauden sairaalan osastoille, palveluasumisen eri yksiköihin sekä kouluille ja päiväkodeille. Lisäksi Kuoppakankaalla, Waltterin koulun tiloissa toimii toinen valmistuskeittiö, josta toimitetaan ruoat myös Luttilan koululle.

Perinneruokia on ollut noin joka kuudes viikko, yleensä juhlapäivinä teeman mukaisena, kuten laskiaisena laskiaispullia ja hernekeittoa sekä pääsiäisenä mämmiä uudistettuna jälkiruokana, mämmirahkana. Sairaalan potilaille ja vanhuksille paistettiin muikkuja kevään aikana. Ruisleipä äänestettiin valtakunnallisesti tunnetuimmaksi perinneruuaksi, jonka innoittamina tarjosimme kouluissa ruispurilaiset. Juhannuksena valmistimme lähimyllyn tuotteesta kaurarieskaa. Elokuun lopussa on tarjolla tuoreita marjoja sekä itsenäisyyspäivälle on suunniteltu juhla-ateriaa, johon koululaiset voivat vaikuttaa. Aiemmin tänä vuonna lasten toiveruokia on ollut muutaman kerran ja niitä ovat olleet esimerkiksi pizza ja tortillat.

Lähituotteet, kotimaisuus sekä tuoreus
Aiemmin, ennen keskitettyjä keittiöpalveluita, ruoan valmistukseen käytettiin puolivalmisteita, esimerkiksi esikypsennettyä lihaa ja valmiiksi kypsiä perunoita. Nykyisin liharuoat ja perunatkin valmistetaan keittiöllä alusta alkaen itse. Myös muissa aineksissa käytetään tuoreita tuotteita.

Nykyisin perunat ja juurekset ostetaan lähialueen tuottajilta, osittain myös leivät. Lähes kaikki käytetyt raaka-aineet ja tuotteet ovat kotimaisia. ”Yleinen uskomus on ollut, että välipalat sekä jälkiruoat valmistetaan jauheista ja eineksiä tarjotaan runsaasti, todellisuudessa kuitenkin lähes kaikki ateriat tehdään meillä tuoreista raaka-aineista alusta asti itse”, kertoo keskuskeittiön väki. Luomutuotteiden hankinta ruuanvalmistukseen ja tarjoiluun on mietinnän alla. Luomutuotteita kysellään joskus. Suurin haaste luomutuotteissa on hinta ja että valmistajat eivät pysty tuottamaan tarvittavia määriä.

Lisätietoja:
Suurtalouskokki Sirpa Holopainen, p. 044 444 2622          

 

Teksti: Varkauden kaupungin kesätyöntekijä, Savon ammatti- ja aikuisopiston media-assistenttiopiskelija, Roni Ikonen.