Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Kuntalaisaloite

Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa (Kuntalain 28 §). Aloiteoikeudella lisätään kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Aloitteen voi tehdä joko kaupunginhallitukselle tai asiaa hoitavalle lautakunnalle. Kukin toimielin käsittelee sen tehtäväalueella tehdyt aloitteet.

Aloite tehdään vapaamuotoisesti, mutta kirjallisesti. Nimettömiä aloitteita ei käsitellä.
Voit lähettää aloitteen postitse osoitteella Varkauden kaupunki, PL 208, 78201 Varkaus tai toimittaa sen kaupungintalon kirjaamoon, os. Ahlströminkatu 6.

Paperiversio aloitelomakkeesta.

Lisäksi voit tehdä aloitteen sähköisesti Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelussa tai sivun lopussa olevalla lomakkeella.

Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelussa voit tehdä palvelussa mukana oleville kunnille kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.

Varkauden kaupunki on mukana valtakunnallisessa Kuntalaisaloite.fi verkkopalvelussa.  Voit käyttää palvelua suomeksi ja ruotsiksi. Kuntalaisaloite.fi on oikeusministeriön tarjoama palvelu ja sen käyttö on turvallista ja maksutonta.

Kuntalaki takaa kuntalaisille oikeuden tehdä kunnalle aloite sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle ilmoitetaan aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet.

Kuntalaisaloitteen lisäksi kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista voi tehdä kunnanvaltuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen, jonka valtuusto käsittelee. Viisi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista voi tehdä kunnalle aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Näiden aloitteiden tekemisessä ja kannattamisessa käytetään kuntalaisaloite.fi-palvelussa vahvaa sähköistä tunnistautumista.

Jos haluat antaa palautetta kunnalle, tehdä kysymyksiä tai toimenpide-ehdotuksia, tee se palautepalvelun avulla, älä aloitelomakkeella. Kuntalaisaloitteella on oltava merkitystä yleisemmällä tasolla kuin vain aloitteen tekijälle itselleen.