Varkauden kaupungin osallisuuskoordinaattori esittäytyy

Last modified: 
13.10.2017 13.32

Varkauden kaupungin osallisuuskoordinaattori esittäytyy

Hyvät varkautelaiset, olen aloittanut kaupungin osallisuuskoordinaattorina lokakuun 2017 alusta.
Tehtävänäni on rakentaa toimivia yhteyksiä asukkaiden ja kaupungin välille sekä innostaa asukkaat entistä tiiviimmin mukaan elinvoimaisen Varkauden kehityksen saavuttamiseksi.

Osallisuuskoordinaattorin tarve peilautuu kuntakenttää ravistelevaan maakunta- ja kuntauudistukseen. Lisäksi koordinaattorin tarve on noussut esiin Varkauden asukastapaamisissa sekä asukaskyselyissä.

Työhuoneeni on Varkauden kaupungintalolla neljännessä kerroksessa, Pirtinvirran puolella. Tapaamisista kannattaa sopia etukäteen, sillä tarkoitus onkin olla mahdollisimman paljon kentällä.

Keskeiseen työtiimiini kaupunkiorganisaatiossa kuuluvat kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kaisu Tolvanen, verkkopalvelualustauudistuksen projektityöntekijä Laura Rosenberg ja hyvinvointikoordinaattori Marja-Liisa Honkanen.

Varkauden ulkopuolisista sidosryhmistäni tärkein on Kuntaliiton Kuntademokratiaverkosto ja sen neuvonantajaryhmä.

Voinkin nyt ylpeänä todeta, että Varkauden kaupunki valmistautuu hyvällä sykkeellä uudenlaiseen kansalaisyhteiskuntaan.

Kuka minä olen?

Olen 51-vuotias savolainen kehittäjätyyppi. Työelämästäni kaksi kolmasosaa olen työskennellyt median parissa toimittajana, päätoimittajana ja yrittäjänä. Kolmannes on mennyt kehittämisprojekteissa. Viimeiset neljä vuotta olen kehittänyt kuntalaisten osallisuutta, järjestörakennetta, lähipalveluja Pieksämäellä Pieksämäen kylät ry:n kehittämishankkeissa.

Keski-Savon viiden kunnan alueelle tein maaseudun ja kylien kehittämisen esiselvityshankkeen, se julkaistiin vuonna 2010.

Sain tänä syksynä Leppävirralla pidetyssä Maaseutuparlamentissa valtakunnallisen maaseututoimijan tunnustuksen innovatiivisesta ja asukkaita aktivoivasta työstäni maaseudun hyväksi.
Minulla on myös vahva yhteisötoimijan meriitti, sillä olen Vuoden pieksämäkeläinen. Seuraajani nimetään nyt joulukuussa.

Olen ahkera talkoolainen ja missä juhlat, siellä Vuokko suunnittelemassa tunnelmia, kattauksia, leivonnaisia ja jälkiruokia.

Kaupunkistrategia on yhteinen juttu

Varkauden kaupunki työstää tulevaisuusstrategiaansa. Päättäjät ja virkakoneisto ovat yhdessä valinneet tulevaisuuden tavoitteet vuodeksi 2021.
Minun syksyn tärkein tehtävä on järjestää asukas- ja sidosryhmätapaamisia, joissa etsitään yhdessä keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi.

Strategiatavoitteen toteutuminen on vain meistä itsestämme kiinni. Meillä on jo kaikki, ja monitasoisella avoimella, luottamukseen perustuvalla yhteistyöllä saamme meistä sen tarvittavan irti. Uskon vahvasti sekaryhmien kohtaamisiin!

Asukkaiden työpajat järjestetään marraskuussa, tarkemmista ajankohdista ja paikoista tiedotetaan pian.

Kylät, korttelit ja järjestöelämä

Varkaudessa on päädytty tekemään Kylät ja korttelit – Varkauden kaupungin kansalaistoiminnan ohjelma kansalaisyhteiskunnan kehittämisen tueksi. Siihen liitetään myös työn alla oleva järjestöstrategia. Pohjatyönä on Varkauden maaseutuohjelma.

Kansalaistoiminnan ohjelman läpileikkaavana arvopohjana on aito osallisuus ja kumppanuus. Ohjelma antaa myös eväitä kaupunkistrategian toteutumiseen, vahvan ja elinvoimaisen asukkaiden Varkauden syntymiseen.

Minun tehtäväni on saattaa kansalaistoiminnan ohjelma hyvään vauhtiin.  En tee sitä yksin, tarvitsen siihenkin teitä kaikkia avukseni. Sillä uuden ajan kansalaisyhteiskunta on pitkälti asukkaista lähtevää, avointa, pulppuilevaa ja kokeilevaa.
Erityisesti neljännellä sektorilla tapahtuu koko ajan kiinnostavia juttuja. Nämä uudet muodot ovat tervetulleita perinteisen järjestökentän rinnalle.

Missä koetaan ne Varkauden sykähdyttävimmät hetket? Minne pitää mennä ja milloin, että pääsee kiinni johonkin aitoon ja tunteita nostattavaan hyvään?

Voimme kaikki olla elintärkeän maineen rakentajia päättämällä puhua kotiseudustamme arvostavaan sävyyn.

Tohtoriksi väitellyt Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen on väitöstutkimuksessaan tarkastellut maineen merkitystä alueen elinvoiman rakentajana.
Hän sanoo, että kaupunkiseudun maine perustuu siihen mitä kaupungissa tapahtuu. Lopulta maineen ratkaisee paikan henki. Hän toteaa, että asukkaat ovat maineen suurlähettiläitä ja että taksikuskit kertovat uskottavimman tarinan.

Ota otsikon haaste vastaan!
Laita sykähdyttävät ilmiannot Facebookiin tai sähköpostiini.

Vuokko Jaakkola
vuokko.jaakkola@varkaus.fi
044 743 6492
Varkauden kaupungintalo, 4. kerros (Kirjaamon vieressä)
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus

Postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
 
Tavoitat minut perinteisten keinojen lisäksi Facebookista: Vuokko Jaakkola sekä Twitteristä Vuokko Jaakkola.  

Tulevista tapahtumista kerrotaan Varkauden kaupungin nettisivuilla, Facebookissa sekä isoimmista ilmoitetaan lehdissä.

Kerään luonnollisesti toimijoiden yhteystietoja perinteistä sähköpostijakelua ajatellen, eli pistä postia tulemaan.