Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Varkauden museot 

Wredenkatu 5 A, 78250 Varkaus

Puh. 040 769 1010

museot@varkaus.fi

Käynti- ja postitusosoite:

Varkauden museot, Wredenkatu 5 A, 78250 Varkaus.

 

Näyttelytilat ja MuseoPuoti avoinna:

 

ti-to klo 10-17
pe ja su klo 10-16

 

suljettu lauantaisin ja maanantaisin


Museoiden näyttelyihin aina vapaa pääsy!

Varkaus city museums in English

 

Varkauden museoihin kuuluvat Varkauden museo, Varkauden taidemuseo ja Taipaleen kanavamuseon toiminta.

Museoiden kokoelmatietokanta: piipunjuurella.fi
Museot Facebookissa: facebook.com/varkaudenmuseot
Museot Twitterissä: twitter.com/varkaudenmuseot
Museot instagramissa: instagram.com/varkaudenmuseot
Varkauden museoiden blogi: varkaudenmuseot.blogspot.fi
Mobiilireittejä Varkauden historiaan ja taiteeseen: tarinasoitin.fi/varkaus
Varkauden julkinen taide kaupunkikuvassa: www.varkaus.fi/taidettavarkaudessa

 

Ajankohtaista 

 

Tutustu vartissa taiteeseen tiistaina 26.9.2017 klo 12.00 - 12.15!

 

Varkauden taidemuseon taidevartti sopii kevennykseksi lounastauolla, kauppareissulla tai ulkoillessa. 

Tällä kertaa vuorossa on kuvanveistäjä Riitta Huttusen ensimmäisestä virtuaalisesta veistosnäyttelystä Immateriaalisia sommitelmia valittu 3D-tekniikalla tehty teos Hahmo-sarjasta.

Taidevarteissa yleensäkin esitellään vaihtuvasta näyttelystä valittu teos.

Vapaa pääsy!

Päivi Allonen: Heijastumia, 2017. Akryyli kankaalle, 160 x 180 cm.
Päivi Allosen Roolit-näyttelyssä kolmiulotteiset muodot näkyvät myös hänen maalauksissaan. Etualalla Pyrkimys (2015), vasemmalla takana Heijastumia (2017) oikealla Verkostoituminen (2017).

Päivi Allonen Roolit, maalauksia ja veistoksia

Näyttelysali

Riitta Huttunen Immateriaalisia sommitelmia, 3D-piiroksia ja animaatioita

Kansasen sali

 

15.9. - 5.11.2017

 

Varkauden taidemuseon nykytaidenäyttely avautuu taiteilijatapaamisella torstaina 14.9.2017 klo 18.00 – 20.00. Vapaa pääsy.

Kaksi näyttelyä ja kaksi taiteilijaa, joiden visuaalisena lähtökohtana toimii ympyrän muoto tilassa.

Lähestymistavat ovat erilaiset, taiteilijoina vantaalainen kuvataiteilija Päivi Allonen ja kuvanveistäjä Riitta Huttunen Pieksämäeltä.

 

100 kuvaa Varkaudesta -verkkonäyttely


Suomi 100 -juhlavuotena Varkauden museot julkaisevat 100 kuvaa Varkaudesta -verkkonäyttelyn. Näyttely kuvaa itsenäisen Suomen aikaa Varkauden näkökulmasta, esitellen valokuvan jokaista itsenäisyyden vuotta kohden.

Verkkonäyttely löytyy osoitteesta www.100kuvaavarkaudesta.fi
 

Varkauden palokuntatoiminta
100 vuotta!

15.3.1917 perustettiin Varkauden tehtaan palokunta. Tuon juhlavuoden kunniaksi Varkauden museot on tuottanut verkkonäyttelyn Varkauden palokuntatoiminnan satavuotisesta taipaleesta. Verkkonäyttely löytyy osoitteesta www.palokunta100.fi

Kuuntele myös tehtaan palokunnan marssi, jonka Ilmari Kivisalo sävelsi 1920-1930-lukujen taitteessa. Marssin esittää Varkauden soittokunta: https://youtu.be/uOcIizKaIi8

Varkauden Pirtinniemen konepajan pitkäaikainen työntekijä August Räsänen konepajan vanhan höyryvasaran äärellä 1940-luvun lopulla.

Teollisuuden tekijät
KYMMENEN TARINAA TEHTAILTA

 

Varkauden teollisuuden kunniaksi  halutaan kääntää katseet teollisuuden tekijöihin ja työväestön rooliin 1800-luvulta nykypäivään: seppiin, valajiin, sorvareihin, viilareihin, sähköautomaatioasentajin, kehitysinsinööreihin. Näyttely suuntaa katseet teollisuushistorian taustaan eli pienten yhteisöjen ja yksilön menneisyyteen.

Lue lisää näyttelystä tästä.

 

 

Laivadata avoimeksi!

Varkauden museoiden ja Elinkeinoelämän keskusarkisto Elkan laivadata.fi -palvelu avaa Varkauden telakan arkistoaineistot avoimena datana kaikille vapaasti tutustuttavaksi ja käytettäväksi. Paul Wahl & Co:n, myöhemmin A. Ahlström Osakeyhtiön Varkauden telakka oli aikanaan yksi Suomen merkittävimmistä sisävesitelakoista. Vuosina 1862–1964 valmistui noin 800 erityyppistä alusta matkustajalaivoista hinaajiin ja varppilaivoihin.

Paul Wahl  & Co:n ja A. Ahlström Osakeyhtiön Varkauden telakan arkistomateriaaleja säilytetään pääosin Elinkeinoelämän keskusarkistossa ja Varkauden kulttuurihistoriallisessa museossa. Varkauden museon kuva-arkiston laivakuvat, sekä laivojen tilauskirjat ja –luettelot, sekä molempien organisaatioiden laivapiirustuskokoelmat muodostavat yhteisen laivahistorian tietopankin. Koska Varkauden telakka on ollut yksi Suomen yhden suurimmista ja tuotannoltaan laajimmista sisävesitelakoista, on aineisto kansallisesti merkittävää teollisuusperintöaineistoa. Aineisto täydentyy digitointityön edetessä.

Laivadata.fi -verkkopalvelu hyödyntää avointa dataa ja molempien arkistojen kokoelmia. Palvelussa yhdistyvät kaikki saatavilla olevat tiedot Varkauden telakalla rakennettujen laivojen historiasta. Kahden erityyppisen muistiorganisaation aineistojen yhdistäminen antaa mahdollisuuden tarkastella aihepiiriä kattavasti ja mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

Aineistot avataan CC0 lisenssillä, eli se ovat käytettävissä rajoituksetta

Piipun juurella –kokoelmatietokanta


Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museoiden yhteinen avoin kokoelmatietokanta www.piipunjuurella.fi

Tietokannan kuvia ja tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä. Kuvia saa helposti käyttöönsä tietokannan koritoiminnan avulla.

 

----------------------

 

Saranat.fi -verkkosivusto
 
Keski-Savon kulttuuriympäristöihin voi nyt uppoutua netissä. Varkauden museoiden tuottamalla sivustolla voi tutustua alueen rakennusperintöä, arkkitehtuuria ja kulttuurimaisemia esitteleviin verkkonäyttelyihin, peleihin, tehtävä- ja työpajapaketteihin sekä monenlaiseen muuhun kulttuuriympäristöteemaan liittyvään materiaaliin. Saranat.fi -sivuston Galleria -osiossa jokainen voi itse tuottaa tietoa kotiseutunsa ympäristöstä, sillä galleriaan on mahdollista lähettää kuvia, piirustuksia ja tarinoita esimerkiksi omasta lempimaisemastaan tai -rakennuksesta. www.saranat.fi 
 
                                                                    ----------------------
Varkauden museoiden näyttelyt 2017

 

Varkauden museoiden kokoelmatietokanta
Pirtinniemen telakan laivat avoimen datan tietokannassa