Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Varkauden museot


Wredenkatu 5 A, 78250 Varkaus
Puh. 040 769 1010
museot(a)varkaus.fi


Näyttelytilat avoinna:
ti-to klo 10-17
pe, su klo 10-16
 

Näyttelytilat suljettu:
maanantaisin ja lauantaisin sekä seuraavina pyhäpäivinä vuonna 2016:
1.1., 6.1., 25. - 28.3., 1.5., 5.5.,15.5., 24. – 26. 6., 6.12. ja 25. – 26.12.

Poikkeuksena aukioloajoissa: avoinna klo 10-15 arkipyhien aattoina sekä juhannuksen ja joulun aatonaattoina.


Museoiden näyttelyihin vapaa pääsy!

Museoiden kokoelmatietokanta: piipunjuurella.fi
Museot Facebookissa: facebook.com/varkaudenmuseot
Museot Twitterissä: twitter.com/varkaudenmuseot
Museot instagramissa: instagram.com/varkaudenmuseot
Varkauden museoiden blogi: varkaudenmuseot.blogspot.fi
Mobiilireittejä Varkauden historiaan ja taiteeseen: tarinasoitin.fi/varkaus
Varkauden julkinen taide kaupunkikuvassa: www.varkaus.fi/taidettavarkaudessa

 

Ajankohtaista

 

Maksuton yleisöluento "Alstin" ajasta Varkaudessa 1900-luvulla.

 

Varkauden museoissa on Kansainvälisenä museopäivänä keskiviikkona 18.5.2016 klo 17.00 maksuton yleisöluento, jossa katseet suunnataan ”Alstin” aikaan Varkaudessa 1900-luvulla. 

Teema käsittelee siis A. Ahlström Oy:n suurteollisuuden kehitysvaiheita ja liittyy museon näyttelyyn Teollisuuden tekijät – Kymmenen tarinaa tehtailta.

Näyttelyn lisäksi on myös mahdollisuus katsoa vanhoja teollisuusfilmejä Varkaudesta. 

Samalla voi tutustua Eeva Kirilin-Heleniuksen Kasvikartasto –näyttelyyn ja Leena Mäki-Patolan OX-installaatioon, jotka ovat nähtävillä vielä 22.5.2016 saakka.

Myös museokauppa on avoinna ja museoon on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

www.varkaus.fi/museot, museot@varkaus.fi, 040 7691010.

Eeva Kirilin-Heleniuksen ja Leena Mäki-Patolan taiteilijatapaaminen ja kuvansiirtotyöpaja sunnuntaina 22.5.

Varkauden taidemuseon kevään näyttelyt vaihtuvat kohta kesän näyttelyyn. Eeva Kirilin-Heleniuksen Kasvikartasto ja Leena Mäki-Patolan OX-installaatio ovat yleisön nähtävänä viimeistä päivää sunnuntaina 22.5.2016.

Silloin kannattaa tulla museoon tapaamaan henkilökohtaisesti taiteilijoita Eeva Kirilin-Heleniusta ja Leena Mäki-Patolaa, jotka kertovat klo 11.00 näyttelynsä taustoista, taiteellisesta työskentelystään ja käyttämistään tekniikoista.

Yhtenä Eeva Kirilin-Heleniuksen käyttämänä menetelmänä on kuvansiirto, jonka tiimoilta hän pitääkin heti taiteilijatapaamisen jälkeen klo 12.00 – 15.00 kuvansiirtotyöpajan perheille ja muille asiasta kiinnostuneille.  Värikkäitä mandalakuvioita sekä kasvi- ja eläinkuvia siirretään kartongille ja mukaan lähtee hauska eväslaukku. Työpaja on nonstop-tyyppinen ja maksuton.

Museoihin (Wredenkatu 5 A) ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Museokauppa on myös  avoinna.

www.varkaus.fi/museot, puh. 040 7691010.

Systema Naturae-Labiatae 2015, 39 x 39 cm
akvatinta, serigrafia, kuvansiirto, esinekooste

Eeva Kirilin-Helenius

 

KASVIKARTASTO

sekatekniikkateoksia ja grafiikkaa

Varkauden taidemuseo
Näyttelysali


31.01. – 22.05.2016                   

Varkaudessa syntynyt ja pitkään asunut taidegraafikko Eeva Kirilin-Helenius (s.1965) yhdistää uniikkia ja sarjaa nykytekniikalla. Kasvikartasto-näyttelyn kuvaston innoittajana on toiminut niin 1880 painettu julkaisu kuin avaruuden tarkkailu.  

Varkauden taidemuseon näyttelyssä on esillä vuosina 2014-15 valmistuneita sekatekniikkateoksia sekä grafiikkaa. Graafisissa teoksissa tekniikkana on akvatinta, serigrafia, polymeerigravyyri, kopiografiikka ja kuvansiirto useampina vedostuskerroksina. Sekatekniikassa yhdistyvät akryylimaalaus, esinekoosteet ja chine collee-tekniikka eri materiaaleille.

Teoksien tematiikka on liikkunut vuosia biologisen maailmankuvan tarkastelussa. Teokset käyvät edelleenkin vuoropuhelua luonnontapahtumien kiertokulussa, tutkien sen ympärillä tapahtuvaa luonnollista ja välttämätöntä muutosprosessia.

”On tärkeää muistaa, että teokset eivät ole luonnonhistorian kuvitusta vaan taidetta, jolla on omat esteettiset lakinsa ja oma kuvakielensä, yhtä hyvin yleinen kuin henkilökohtainenkin. Teoksia voikin tarkastella abstraktina taiteena, niistä voi etsiä katseelle ja ajatukselle kulkuväyliä tai pysähdyspaikkoja. Biologinen maailmankuva muokkautuu teoksissa taiteelliseksi maailmankuvaksi. ”  Lue lisää tästä      

CV Eeva Kirilin-Helenius  

www.eevakirilinhelenius.net

 

                                                        ----------------------

Fortuna teemaa, kuva Marco Tissari
Elementit 2010 -
Terveystalo Linjurinkatu 12, Varkaus
15.08. - 30.12.2016

Kuvataiteilija Leena Mäki-Patola 

 

OX

Varkauden taidemuseo
Rakel Kansasen sali

31.01. - 22.05.2016

 

Onni, epäonni, sattuma ja tuuri ovat kuvataiteilija Leena Mäki-Patolan nykyteemoja. 
”Siirrän teoksiini päivittäisissä uutisissa esiin nostettuja aiheita viesteiksi elinympäristömme tapahtumista. Taiteellinen työskentely on tapani ottaa osaa ajankohtaiseen keskusteluun.”

Arvoista tutun raaputuspeli ristinollan kuvasto liittyy Leena Mäki-Patolan viimeisimpien teosten kuvaamaan sattumanvaraisuuden teemaan. Emme tiedä mitä seuraavalla sydämenlyönnillä tapahtuu. Nolla on muuttunut ympyräksi eli jatkuvuuden symboliksi, rinnalla on jotain poistettua, yli ruksattua. OX-kokonaisuuden videoissa Varkauden taidemuseossa taiteilija käsittelee vierautta ja ulkopuolisuutta. Lue lisää tästä

 

CV Leena Mäki-Patola, suomi

CV Leena Mäki-Patola, englanti

 

www.leenamaki-patola.fi  

Tiedotuskuvat Leena Mäki-Patola

 

 

Jokapäiväinen taide

Vuoden 2016 aikana ympäri Varkautta 


Taidemuseolta näyttely laajenee kaupungilla takautuvaan katsaukseen vuoden 2016 ajaksi, kohteita Varkaudessa on taidemuseon lisäksi 13. Kuvataiteilija Leena Mäki-Patolan (s.1956) juhlavuotena Varkaudessa nähdään upeana kokonaisuutena taiteilijan keraamista tuotantoa yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Jokapäiväinen taide on läsnä kaupunkialueella julkisissa kohteissa ja työpaikoilla.

Näyttelyyn liittyy maksuton kohdekartta, jota on saatavana Varkauden museosta, Wredenkatu 5 A. Kartan voi tulostaa tästä: Kohdekartta                                                                   

  

Varkauden Pirtinniemen konepajan pitkäaikainen työntekijä August Räsänen konepajan vanhan höyryvasaran äärellä 1940-luvun lopulla.

 

TEOLLISUUDEN TEKIJÄT - KYMMENEN TARINAA TEHTAILTA


Varkauden teollisuuden kunniaksi  halutaan kääntää katseet teollisuuden tekijöihin ja työväestön rooliin 1800-luvulta nykypäivään: seppiin, valajiin, sorvareihin, viilareihin, sähköautomaatioasentajin, kehitysinsinööreihin. Näyttely suuntaa katseet teollisuushistorian taustaan eli pienten yhteisöjen ja yksilön menneisyyteen.

Vuonna 1815, huhtikuun 20. päivä vapaaherra Gustaf Wrede sai senaatin luvan ruukin perustamiseksi. Tästä lasketaan Varkauden teollinen historia alkaneeksi.  Alueen teollisuuden historia on pitkä ja monialainen. Varkaudessa on luotu menestyksellisesti mm. ruukki- ja konepajatoimintaa, laivanrakennus- ja puunjalostusteollisuutta sekä saha- ja paperiteollisuutta. Varkauden tehtaiden ympärille muodostunut yhteisö poikkesi ympäristöstä työn, sosiaalisten suhteiden, arvojärjestyksen ja tapojen suhteen.  Lue lisää tästä.

Teollisuuden tekijät - Kymmenen tarinaa tehtailta -näyttely on avoinna 21.8.2015 alkaen.

 

Piipun juurella –kokoelmatietokanta


Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museoiden yhteinen avoin kokoelmatietokanta www.piipunjuurella.fi

Tietokannan kuvia ja tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä. Kuvia saa helposti käyttöönsä tietokannan koritoiminnan avulla.

 

----------------------

 

Saranat.fi -verkkosivusto
 
Keski-Savon kulttuuriympäristöihin voi nyt uppoutua netissä. Varkauden museoiden tuottamalla sivustolla voi tutustua alueen rakennusperintöä, arkkitehtuuria ja kulttuurimaisemia esitteleviin verkkonäyttelyihin, peleihin, tehtävä- ja työpajapaketteihin sekä monenlaiseen muuhun kulttuuriympäristöteemaan liittyvään materiaaliin. Saranat.fi -sivuston Galleria -osiossa jokainen voi itse tuottaa tietoa kotiseutunsa ympäristöstä, sillä galleriaan on mahdollista lähettää kuvia, piirustuksia ja tarinoita esimerkiksi omasta lempimaisemastaan tai -rakennuksesta. www.saranat.fi 
 
                                                                    ----------------------