Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Varkauden museot 

Wredenkatu 5 A, 78250 Varkaus

Puh. 040 769 1010

museot@varkaus.fi

Käynti- ja postitusosoite:

Varkauden museot, Wredenkatu 5 A, 78250 Varkaus.

 

Näyttelytilat ja museopuoti avoinna:

 

ti-to klo 10-17
pe-su klo 10-16

 

Aukioloajat voimassa 12.6. - 13.8.2017

13.8. lähtien museot avoinna ti-to klo 10-17, pe ja su 10-16

suljettu maanantaisin


Museoiden näyttelyihin aina vapaa pääsy!

Varkaus city museums in English

 

Varkauden museoihin kuuluvat Varkauden museo, Varkauden taidemuseo ja Taipaleen kanavamuseon toiminta.

Museoiden kokoelmatietokanta: piipunjuurella.fi
Museot Facebookissa: facebook.com/varkaudenmuseot
Museot Twitterissä: twitter.com/varkaudenmuseot
Museot instagramissa: instagram.com/varkaudenmuseot
Varkauden museoiden blogi: varkaudenmuseot.blogspot.fi
Mobiilireittejä Varkauden historiaan ja taiteeseen: tarinasoitin.fi/varkaus
Varkauden julkinen taide kaupunkikuvassa: www.varkaus.fi/taidettavarkaudessa

 

Ajankohtaista 

 

Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma / Ivar Ekström

Taiteiden yö perjantaina 28.7.2017 - museot auki klo 10-22

 

Varkauden taiteiden yö saa jälleen tänä vuonna Päiviönsaaren taiteilemaan. Koko illan ohjelma löytyy täältä ja lisätietoa samaan viikonloppuun sijoittuvista dekkarifestareista löytyy tästä.

Varkauden museot on mukana taiteiden yössä, tervetuloa museoon perjantaina 28.7.2017 klo 10-22. Museossa näyttelyt Tarinoita piipun juurelta sekä Teollisuuden tekijät - Kymmenen tarinaa tehtailta. Lisäksi dekkarifestareiden kunniaksi kurkistetaan hieman Varkauden rikolliseen historiaan.

Tarinoita piipun juurelta 

Varkauden, Forssan ja Valkeakosken museoiden yhteisnäyttely

Varkauden museot 26.5. - 3.9.2017

Maksuton yleisöopastus torstaina 3.8.2017 klo 13.00. 

Tarinoita piipun juurelta on kolmen erilaisen teollisuuskaupungin yhteinen tarina osana itsenäisen Suomen teollista historiaa. Jokainen näyttelyn esine ja vuosikymmen kertoo ihmisistä tehdaskaupungissa. Näyttelyn filmit on tuotettu yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa.

Lue lisää tästä

 

Varkaus, Forssa, Valkeakoski

Taipaleen kanavamuseo avoinna koko kesän

 

Kanavamuseo ja kahvio ovat avoinna kesällä joka päivä klo 10-18 alkaen 1.6.2017.

Taipaleen kanava-alueella voi tutustua yli 170-vuotiaaseen vanhaan kivikanavaan ja seurata laivaliikennettä toiminnassa olevan kanavan partaalla. Kanavahistoria esittäytyy sekä kanavamuseossa, että aluetta kiertävän Kanavapolun infotauluissa. Lisäksi kanavamuseossa palvelee kahvio. Kesänäyttelynä Varkauden Pirtinniemen laivoista kertova näyttely.

Taipaleen kanava, Varkaus
Puh. 040 658 9804

Avoinna:
kesä-, heinä- ja elokuussa
joka päivä klo 10-18.

Vapaa pääsy!

Lisätietoja Kanavamuseosta tästä linkistä.

100 kuvaa Varkaudesta -verkkonäyttely


Suomi 100 -juhlavuotena Varkauden museot julkaisevat 100 kuvaa Varkaudesta -verkkonäyttelyn. Näyttely kuvaa itsenäisen Suomen aikaa Varkauden näkökulmasta, esitellen valokuvan jokaista itsenäisyyden vuotta kohden.

Verkkonäyttely löytyy osoitteesta www.100kuvaavarkaudesta.fi
 

Varkauden palokuntatoiminta
100 vuotta!

15.3.1917 perustettiin Varkauden tehtaan palokunta. Tuon juhlavuoden kunniaksi Varkauden museot on tuottanut verkkonäyttelyn Varkauden palokuntatoiminnan satavuotisesta taipaleesta. Verkkonäyttely löytyy osoitteesta www.palokunta100.fi

Kuuntele myös tehtaan palokunnan marssi, jonka Ilmari Kivisalo sävelsi 1920-1930-lukujen taitteessa. Marssin esittää Varkauden soittokunta: https://youtu.be/uOcIizKaIi8

Varkauden Pirtinniemen konepajan pitkäaikainen työntekijä August Räsänen konepajan vanhan höyryvasaran äärellä 1940-luvun lopulla.

Teollisuuden tekijät
KYMMENEN TARINAA TEHTAILTA

 

Varkauden teollisuuden kunniaksi  halutaan kääntää katseet teollisuuden tekijöihin ja työväestön rooliin 1800-luvulta nykypäivään: seppiin, valajiin, sorvareihin, viilareihin, sähköautomaatioasentajin, kehitysinsinööreihin. Näyttely suuntaa katseet teollisuushistorian taustaan eli pienten yhteisöjen ja yksilön menneisyyteen.

Lue lisää näyttelystä tästä.

 

 

Laivadata avoimeksi!

Varkauden museoiden ja Elinkeinoelämän keskusarkisto Elkan laivadata.fi -palvelu avaa Varkauden telakan arkistoaineistot avoimena datana kaikille vapaasti tutustuttavaksi ja käytettäväksi. Paul Wahl & Co:n, myöhemmin A. Ahlström Osakeyhtiön Varkauden telakka oli aikanaan yksi Suomen merkittävimmistä sisävesitelakoista. Vuosina 1862–1964 valmistui noin 800 erityyppistä alusta matkustajalaivoista hinaajiin ja varppilaivoihin.

Paul Wahl  & Co:n ja A. Ahlström Osakeyhtiön Varkauden telakan arkistomateriaaleja säilytetään pääosin Elinkeinoelämän keskusarkistossa ja Varkauden kulttuurihistoriallisessa museossa. Varkauden museon kuva-arkiston laivakuvat, sekä laivojen tilauskirjat ja –luettelot, sekä molempien organisaatioiden laivapiirustuskokoelmat muodostavat yhteisen laivahistorian tietopankin. Koska Varkauden telakka on ollut yksi Suomen yhden suurimmista ja tuotannoltaan laajimmista sisävesitelakoista, on aineisto kansallisesti merkittävää teollisuusperintöaineistoa. Aineisto täydentyy digitointityön edetessä.

Laivadata.fi -verkkopalvelu hyödyntää avointa dataa ja molempien arkistojen kokoelmia. Palvelussa yhdistyvät kaikki saatavilla olevat tiedot Varkauden telakalla rakennettujen laivojen historiasta. Kahden erityyppisen muistiorganisaation aineistojen yhdistäminen antaa mahdollisuuden tarkastella aihepiiriä kattavasti ja mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

Aineistot avataan CC0 lisenssillä, eli se ovat käytettävissä rajoituksetta

Piipun juurella –kokoelmatietokanta


Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museoiden yhteinen avoin kokoelmatietokanta www.piipunjuurella.fi

Tietokannan kuvia ja tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä. Kuvia saa helposti käyttöönsä tietokannan koritoiminnan avulla.

 

----------------------

 

Saranat.fi -verkkosivusto
 
Keski-Savon kulttuuriympäristöihin voi nyt uppoutua netissä. Varkauden museoiden tuottamalla sivustolla voi tutustua alueen rakennusperintöä, arkkitehtuuria ja kulttuurimaisemia esitteleviin verkkonäyttelyihin, peleihin, tehtävä- ja työpajapaketteihin sekä monenlaiseen muuhun kulttuuriympäristöteemaan liittyvään materiaaliin. Saranat.fi -sivuston Galleria -osiossa jokainen voi itse tuottaa tietoa kotiseutunsa ympäristöstä, sillä galleriaan on mahdollista lähettää kuvia, piirustuksia ja tarinoita esimerkiksi omasta lempimaisemastaan tai -rakennuksesta. www.saranat.fi 
 
                                                                    ----------------------
Varkauden museoiden näyttelyt 2017

 

Varkauden museoiden kokoelmatietokanta
Pirtinniemen telakan laivat avoimen datan tietokannassa