Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Varkauden museoiden kokoelmat

Varkauden museoilla on erittäin kattavat arkisto-, taide- ja esinekokoelmat. Varkauden museon kokoelmiin kuuluu pääosin Varkauden teollisuuden sekä Varkauden kauppalan ja kaupungin historiaan liittyvää esineistöä, valokuvia ja arkistomateriaalia.

Piipun juurella -kokoelmatietokanta


Varkauden museoilla on yhteinen kokoelmatietokanta Forssan ja Valkeakosken museoiden kanssa. Yleisö voi tutustua museoiden kokoelmiin osoitteessa www.piipunjuurella.fi

Tavoitteenamme on edistää pienten teollisuuskaupunkien museokokoelmien saatavuutta. Kolmen museon hallussa on merkittävä määrä Suomen teollisuusperintöaineistoa. Kokoelmamme kertovat kolmen teollisuuskaupungin tehtaiden ympärille rakentuneita tarinoita ihmisistä, yhteisöistä, tehdastyöstä ja vapaa-ajasta.

Tietokannan kuvia ja tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä. Julkisen tietokannan kuvat ovat verkkoympäristöön hyvin soveltuvia pieniresoluutiokuvia. Tulosteen tai painokuvan haluava voi tilata kuvia tai valmiita julisteita helposti käyttöönsä tietokannan koritoiminnan avulla. Koritoiminnon avulla kuviin tai esineisiin voi myös antaa lisätietoja tai palautetta, jotka välittyvät suoraan tallentavaan museoon.

 

Varkauden museoiden Kokoelmapoliittinen ohjelma

Tehtaan kellotornista Päiviönsaareen otettu kuva, voimakanava rakenteilla vuonna 1914. Kuva: A. Ahlström osakeyhtiön kokoelma/ Ivar Ekström

 

Varkauden museon esine- ja kuvakokoelmien pääpainopisteet ovat Varkauden teollisuuden historia, teollisen yhteisön historia, teollisen työväestön ja työn historia, sekä Varkauden alueen historia. Varkauden museon nykyinen kokoelma koostuu kahden museon, Varkauden museon sekä Varkauden tehtaitten museon kokoelmista, jotka yhdistyivät vuonna 1987. Varkauden museon kuva-arkisto on laajuudeltaan yksi Suomen suurimpia.

Varkauden taidekokoelmiin kuuluu pääosin varkautelaista taidetta 1960-70 -luvuilta sekä valtakunnallista taidetta 1980-luvulta. Kokoelmat painottuvat pohjoissavolaisten ja varkautelaisten taiteilijoiden teoksiin. Taidemuseon peruskokoelmassa, Rakel Kansasen kokoelma koostuu suomalaisen marraskuun ryhmän teoksista 1900-luvun alkukymmeniltä.

Jalmari Ruokokoski: Omakuva 1914