Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Varkauden rakennettu kulttuuriympäristö

Varkauden historia elää rikkaassa rakennusperinnössä

Näillä sivuilla voi tutustua Varkauden rikkaaseen
rakennusperinteeseen. Kaupungin rakennuskannalle
antaa voimakkaan leimansa teollisuus ja sen
vaikutukset koko kaupungin muodostumiseen.

Varkauden kaupunkikuvan ajalliset kerrokset ja suunnitelmien lähtökohdat ovat hyvin näkyvissä edelleen. Niiden säilyminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Kaupunkikuva elää jatkuvassa voimakkaassa muutoksessa. Näiden muutosten havaitseminen ja ympäristön lukemisen taito ovat lähtökohtia oman kulttuuriperintömme tuntemiseen. Kaupunkilaisten aktiivisuus on rakennusperinnön säilymisen kannalta oleellista, varsinkin tällä hetkellä, kun talousvaikeudet tekevät rakennusperinnön säilyttämisen erityisen hankalaksi ja lyhytnäköiseksi.

Navigointi: Sivun vasemmassa laidassa on listattu kohteet, joiden nimeä klikkaamalla löytyy lisätietoa ja valokuvia. Sivulla on myös karttalinkki, josta alueen tai rakennuksen sijainti voidaan tarkistaa.

Taustaa Varkauden kaupunkikuvan muodostumiselle
Varkauden ruukki syntyi Huruskosken (nyk. Voimakanava) ja Ämmäkosken läheisyyteen 1800-luvun alussa. Ruukin työntekijät asettuivat asumaan tehtaiden välittömään läheisyyteen joko ruukin rakennuttamiin asuinrakennuksiin tai pieniin mäkitupiin lähistön tilojen maille. Asutus ja liike-elämän rakennukset ympäröivät tehdasta varsin vaihtelevassa järjestyksessä ilman suurempia suunnitelmia. 1800-luvulta peräisin olevia rakennuksia Varkauden keskusta-alueella on säilynyt vain muutamia, esimerkkinä Virkamiesklubi- ja Keskuskonttorirakennukset.

Varkauden kaavoitustyö sai alkunsa 1900-luvun alussa Varkauden ruukin siirryttyä A. Ahlström Osakeyhtiön omaisuuteen ja Walter Ahlströmin noustua yhtiön pääjohtajaksi. Ahlström lähti voimakkaasti kehittämään Varkauden puunjalostusteollisuutta. Ruukin väkimäärä kasvoi voimakkaasti suurten rakennusvuosien myötä. Ruukki vastasi niin kaavoituksesta, kuin asuntopolitiikasta ja myös julkisista tehtävistä Varkauden ollessa vielä ilman kunnallista itsenäisyyttä.

Walter Ahlströmillä oli visio kokonaisesta kaupungista, joka muodostuisi teollisuuslaitosten ympärille. Ahlström osallistui kaupunkinsa suunnitteluun aktiivisesti, hänen pyrkimyksensä oli luoda uudenlainen teollisuusyhdyskunta, jossa kaikki toiminnot olivat osana kokonaisuutta.

A. Ahlström Osakeyhtiö tilasi arkkitehtiveljekset Ivar ja Valter Thomélta Varkauden ensimmäisen asemakaavan vuonna 1913. Kaava vahvistettiin vuonna 1916, siinä teollisuusrakennukset sijoittuivat Huruskosken varrelle ja Pirtinniemeen, hallinto ja palvelut Päiviönsaarelle ja asutus hierarkkisessa järjestyksessä Kommilaan ja Kosulanniemeen. Näitä osia yhdisti Ahlströminkatu, bulevardimainen puistokatu.

Thomén veljesten kaavan pääpiirteet ovat säilyneet edelleen Varkauden kaupunkikuvassa. Heidän työtään jatkoivat muun muassa Karl Lindahl, Carolus Lindberg, Alvar Aalto, Kalevi Väyrynen, sekä Olli Kivinen, aluksi yhtiön ja 1940-luvulta lähtien yhä enemmän kauppalan toimeksiannosta. Varkauden kaupunkikuvasta ovat vastanneet hyvin nimekkäät suunnittelijat, useat heistä ovat suunnitelleet myös monia varkautelaisille tuttuja teollisuus-, hallinto- ja asuinrakennuksia.