Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Olet tässä

 

Olet tässä - Lue kulttuuriympäristöäsi 

 

Varkauden museoiden Olet tässä -kampanjan avulla halutaan haastaa kaupunkilaiset havainnoimaan, lukemaan ja lopulta ymmärtämään Varkauden kulttuuriympäristöä. Samalla asukkaita kannustetaan huomaamaan oman kaupunkinsa arvo ja tuntemaan siitä ylpeyttä.

Kampanjan keinot ovat monet. Kesän 2013 aikana Varkauden katukuvaan ilmestyy sinne tänne asfalttiin maalattuja punaisia OLET TÄSSÄ -palluroita. Palluroiden tarkoituksena on pysäyttää ohilkulkija ja herättää huomiota: keskeytä arkinen matkasi, astu palluran sisään ja katsele ympäristöäsi havainnoivin silmin. Mitä kaikkea näet ollessasi siinä keskellä tuttua kaupunkia? Mikä on uutta, mikä vanhaa? 

Palluroiden lisäksi kampanjaan kuuluvat tältä sivulta löytyvät esimerkkitapaukset muutamista omaleimaisista kulttuuriympäristökohteista. Esimerkkien tarkoituksena on antaa välineitä kulttuuriympäristön lukemiseen. Ilman tietoa ja kykyä lukea kulttuuriympäristö voi nimittäin vaikuttaa mykältä. 

Kampanjan kolmantena keinona hyödynnetään QR-koodeja. Näitä koodeja lisätään kesän aikana joihinkin kaupungin historiallisiin rakennuksiin. Kun koodin lukee älypuhelimella, saa tietoa kyseisen rakennuksen vaiheista. Mikä olikaan vesitornin vaativin rakennusvaihe? Minkälaisia vaiheita nykyinen Kaks Ruusua -ravintola on kokenut historiansa aikana?

Tartu siis haasteeseen ja havainnoi kaikkia niitä kerroksia, joita Varkaus kulttuuriympäristöineen tarjoaa! Omia havaintoja voi mielellään jakaa museon Facebook-sivulla.

 

 

Mikä kulttuuriympäristö? Miten sitä luetaan?


Kulttuuriympäristöllä tarkoitetaan ympäristöä, jonka ominaispiirteet ilmentävät kulttuurin vaiheita, sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta. Kulttuuriympäristön lukutaidolla tarkoitetaan kykyä havainnoida ja tulkita ympäristössämme jälkiä tapahtumista, jotka ovat muokanneet kulttuuriamme aikojen kuluessa. Mitä tarinaa menneisyydestämme ympäristö kertoo? Kuinka sitä voidaan oppia lukemaan?

Ympäristöä voi lukea vasta, kun tietää mitä lukee. Tieto on ympäristön lukutaidon perusta. Tiedon kautta tunnistamme ympäristön kertoman tarinan ja osaamme yhdistää  sen laajempaan kokonaisuuteen. Tieto tuo mukanaan elämyksen: Tähän minä kuulun, minä olen osa tätä kokonaisuutta. Myös tieto itsessään voi olla elämys: Mitä kaikkea on ollut ennen minua? Mitä tulee minun jälkeeni? Mitä tästä ajasta jää?

Koko Varkauden kaupunki kertoo tarinaa. Tarina on luettavissa rakennetun ympäristön erityispiirteistä. 

Lisää Varkauden kulttuuriympäristöjä ja rakennettua menneisyyttä: www.saranat.fi

 

Suomen perustuslaki: Vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille.

Vastuun mukana tulee myös oikeus omaan kulttuuriperintöön ja oikeus omaan kulttuurilliseen identiteettiin. Ja tätä kautta oikeus tuntea positiivista ylpeyttä itses­tään ja ympäröivästä kaupungistaan.