Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Teollisuuden tekijät - Kymmenen tarinaa tehtailta

Paul Wahl & Co.:n Pirtinniemen laivanveistämön maalarit 1890-luvulla. Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Osakeyhtiön kokoelma

21.8.2015 alkaen
yläkerran näyttelytilat

Vuonna 1815, huhtikuun 20. päivä vapaaherra Gustaf Wrede sai senaatin luvan ruukin perustamiseksi. Tästä lasketaan Varkauden teollinen historia alkaneeksi. Varkauden teollisen historian 200-vuotisen taipaleen kunniaksi halutaan katseet kääntää teollisuuden tekijöihin ja työväestön rooliin.

Teollisuuden historiaa on aiemmin tuotu esille lähinnä teollisuuslaitosten näkökulmasta, Teollisuuden tekijät - Kymmenen tarinaa tehtailta - näyttely esittelee Varkauden teollisuuden historiaa työntekijöiden näkökulmasta aina 1800-luvulta nykypäivään saakka. Tarinankertojia ovat työnjohtaja Erkki, pääkasööri Arvid, konstruktööri Valpas, asentaja August, valaja Kalle, vanerityöntekijä Meeri, maalari Kusti, silinterimies Kauko, laborantti Tapio ja sahuri Jukka.  Kerrontaa tukevat upeat valokuvat Varkauden museoiden valokuva-arkistosta sekä Tehtaan museon kokoelmista peräisin oleva alkuperäisesineistö.


 Alueen teollisuuden historia on pitkä ja monialainen. Varkaudessa on luotu menestyksellisesti mm. ruukki- ja konepajatoimintaa, laivanrakennus- ja puunjalostus-teollisuutta sekä saha- ja paperiteollisuutta. Varkauden tehtaiden ympärille muodostunut yhteisö poikkesi ympäristöstä työn, sosiaalisten suhteiden, arvojärjestyksen ja tapojen suhteen. Ruukkiyhdyskunta oli 1800-luvulla hierarkkinen yhteisö, ylimpänä asteikolla oli patruuna ja  hänen alaisenaan toimi ruukintirehtööri. Ruukintirehtööri ja tämän alaiset, ruukinvoudit, vastasivat toiminnasta. Kirjanpitäjät, mestarit ja muut korkeammat ammattimiehet kuuluivat myös  säätyläistöön, myöhemmin insinöörien ja mestareiden asema vahvistui. Ammattimiehet muodostivat väliryhmän. Ammattimiehiksi luettiin sepät, valajat, sorvarit ja viilarit. Suurimman ryhmän muodostivat kuitenkin ammattitaidottomat työmiehet, ruukinrengit ja -piiat. Nimitys työmies alkoi esiintyä työntekijälistoissa 1830-luvulta lähtien.

 

Näyttelyn oheistapahtumat:

To 20.4.2017   klo 17             Kymmenen tarinaa tehtailta Yleisöopastus

26.2.2017 ja  2.4.2017           Perhesunnuntai

Ma-pe 2.- 6.10.2017              Valtakunnallinen mennään museoon –viikko koululaisille