Käyntiosoite:
Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus
postiosoite: PL 208, 78201 Varkaus
Puhelinvaihde (017) 579 411,
fax (017) 579 4450,
varkauden.kaupunki(a)varkaus.fi
Kaupungintalo auki arkisin klo 09-15

Taidetta Varkaudessa

Taru Mäntynen: Laivanrakentajamuistomerkki, 1989

Tervetuloa Taidetta Varkaudessa-sivuille.

Nämä sivut esittelevät kuvin ja tekstein Varkauden kaupunkikuvassa, ulkona ja sisällä vastaan tulevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Yksittäisiä teoksia on kaikkiaan 90, taiteilijanimiä tai teosten toteuttajia on kaikkiaan 42 sekä lisäksi toteuttajina on ollut kaksi taideopiskelijaryhmää. Kohteita on luultavasti paljon enemmän kuin mitä olet tähän mennessä huomannut. Osa tulee vastaan itsestään, osan luokse on hakeuduttava.

Haun voi tehdä joko vasemmassa laidassa avautuvan taiteilijanimen tai teosnimen kautta.

Kaupungin historiaan liittyvät taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat ovat syntyneet monen tahon yhteistyönä ja ovat monen eri omistajatahon omistuksessa. Kaupungin vanhin julkinen teos lienee Nälkäänkuolleiden muistomerkki vuodelta 1936, uusin vuodelta 2003 Varkauden Kirkkolehdon taideteos, He ovat ylösnousemuksen lapsia. Molemmat muistomerkit ovat Varkauden evankelisluterilaisen seurakunnan hankkeita. Lisäksi seurakunnan eri toimipisteissä on kaikkiaan 15 taideteosta tai muistomerkkiä, merkittävimmän muodostaa Varkauden pääkirkko, joka on itsessään kokonaistaideteos. Muita merkittäviä julkisia tahoja, yhdistyksiä ja yrityksiä, joiden taideteoksia löytyy Taidetta Varkaudessa-sivuilta ovat Varkauden ortodoksinen seurakunta, Varkauden Osuuspankki, Lappalaisten Sukuseura ry., Lomakeskus Kuntoranta, Ilmailulaitos, Kauppakeskus Forum, Foster Wheeler Energia Oy sekä Taitotalo Navitas Oy. Teosten esittely on rajattu kohteisiin, joissa yleisö pääsee vierailemaan tai sopimaan erikseen vierailusta.

Varkauden kaupungin pystyttämät taideteokset ovat syntyneet usein yhteisvoimin eri tahojen kanssa, merkittävimpänä koko kaupungin syntymiseen vaikuttanut laivanrakentamisteollisuus ja aiheesta tehty Laivanrakentajamuistomerkki vuodelta 1989. Monet hankkeista on joko toteutettu tai päätetty toteuttaa kaupungin viettäessä merkkivuottaan. Kaupungin täytettyä vuonna 2004 75-vuotta kaupunginhallitus julisti merkittävän ympäristötaidekilpailun, joka jatkaa 5-tien taidetta Varkauden kohdalla.

Varkauden kaupunki on tehnyt ns. prosenttiperiaatepäätöksen jo vuonna 1982, jonka mukaan kaupunki pyrkii tekemään erillisen taidehankintapäätöksen kunkin uuden rakennushankkeen yhteydessä, esimerkiksi kaupunginkirjaston uudisrakennukseen vuonna 1984. Kaupunki on hankkinut julkisen taideteoksen lisäksi eri kohteisiin paljon pienimuotoista taidetta, sen kaikkiin tiloihin esimerkiksi kaupungintalon laajennuksen yhteydessä vuonna 1983.

Taidetta Varkaudessa-sivut sisältävät paljon kohteisiin sisältyvää historiatietoa, jotka on kerätty haastatteluin, arkistojen ja lehtileikkeiden perusteella. Palautetta sivustoista – kiitosta, moitetta tai tietojen täydennystä – voit lähettää osoitteeseen: Varkauden museot, Wredenkatu 5A, 78250 Varkaus. Puh. 040 503 7760 tai sähköpostilla sinikka.miettinen(a)varkaus.fi.