Tietoturva ja tietosuoja

Kaupungin sähköisten asiointipalvelujen käyttäminen on turvallista.

Osaan palveluista vaaditaan tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Älä luovuta henkilökohtaisia tunnuksiasi toiselle henkilölle. Varkauden kaupunki ei koskaan kysy käyttäjiltä pankkitunnuksia, salasanoja, luottokortin numeroa tai muita tunnisteita puhelimitse, sähköpostitse, kirjeitse tai muulla tavalla. Huolehdi siitä, että kukaan ei pääse niihin käsiksi.

Suojatun yhteyden tunnistaa siitä, että selaimen osoiterivillä näkyvä osoite alkaa https: (ei http:). Monissa selaimissa suojatun yhteyden merkki on suljetun lukon kuvake, joka on selaimen oikeassa alareunassa tai osoitekentän perässä. Salattua yhteyttä käyttäviä sivuja ei tallenneta tietokoneen välimuistiin.

Jos käytät tietokonetta, joka on muidenkin käytössä (esimerkiksi kirjastossa tai nettikahvilassa), poistu kaikista ohjelmista ja palveluista, ennen kuin lähdet pois koneelta. Tyhjennä myös selaimen välimuisti.

Välimuisti eli cache tyhjennetään poistamalla koneelta väliaikaiset internet-tiedostot ja sivuhistoria. Ohjeet välimuistin ja sivuhistorian tyhjentämiseen löydät parhaiten käyttämäsi selaimen käyttöohjeista tai kirjoittamalla selaimen hakukenttään esimerkiksi "selaushistorian tyhjennys".

Lisätietoja tietoturvasta saat Viestintäviraston sivuilta.

Tietosuoja

Palveluiden käyttäjien yksityisyyden ja oikeusturvan takia on tärkeää, että kaupunki käsittelee henkilötietoja asianmukaisesti ja lain vaatimalla tavalla. Asianmukainen säädöksiin perustuva henkilötietojen käsittely on osa laadukasta asiakaspalvelua.

Varkauden kaupungin palveluissa asiakkaan henkilötietoja käsitellään vain palvelun edellyttämässä laajuudessa ja vain kustakin palvelusta säädetyn erityislain mukaisesti, tai joissakin erityistapauksissa myös henkilön nimenomaisella suostumuksella. Varkauden kaupunki ei kerää henkilötietoa kaupallisiin tarkoituksiin.

Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä saat tietosuojaselosteista.

Lisätietoja tietosuojasta saat Tietosuojavaltuutetun sivuilta.

Tietosuojavastaavat

Nykyisin voimassa olevan lainsäädännön mukaan Varkauden kaupungilla tulee olla nimettynä tietosuojavastaava. Tietosuojavastaavan tehtävänä on toimia asiakkaiden ja potilaiden sekä henkilökunnan tukena tietosuoja-asioissa. Varkauden kaupungilla on kolme tietosuojavastaavaa. Tietosuojavastaavat kuuluvat tietoturva- ja tietosuojaryhmään, jonka tarkoituksena on edistää ja koordinoida tietosuoja-asioita Varkauden kaupungin toiminnoissa.

Tietosuojakysymyksissä sähköpostiin ei kannata laittaa yhteydenottovaiheessa arkaluontoisia tietoja kuten syntymäaikaa tai henkilötunnusta. Lyhyt tapahtumakuvaus ja omat yhteystiedot riittävät, sinuun otetaan yhteyttä ja kysytään tarkempia tietoja. Suosittelemme kuitenkin käyttämään ensisijaisesti virallisia tietopyyntölomakkeita.