Arjen ihanuus ja haasteet

Viimeksi muokattu: 
21.1.2019 09.46

Arjen ihanuus ja haasteet

Minä sain ilokseni aloittaa perheiden palveluiden blogin kirjoittamalla lapsiperheen arjesta ja tarjoamalla tukea sitä tarvitseville. Jännittävää! Olen enemmän tekijätyyppi kuin kirjoittaja- mutta yritän!

Vanhemmuus on kaikilla välillä ihanaa ja välillä haastavaa.  Ja kaikkia muita tunteita siltä väliltä. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa ilmaista minkälaista lapsiperheen arjen ei pitäisi olla tai tulisi olla. Jokaisen perheen arki muodostuu omanlaisekseen ja siihen vaikuttaa moni asia. Vanhempien lapsuudenkodin kasvatusmallit, lasten temperamentti, työelämän paineet, mahdollinen työttömyys tai vanhempien - tai lapsen sairaus yms. Murrosikäisen lapsen kehitystehtävät saattavat tuoda ihan uudenlaisia tilanteita vanhemmille selvittäväksi. Puhumattakaan univajeesta pikkulapsiperheessä!

Varkaudessa on viime viikolla lanseerattu Selviytymisopas nuorten vanhemmille, vauhdilla aikuisuuteen. Opas on alun perin Espoon moniammatillisen tiimin tuottama, mutta saimme heiltä luvan modifioida oppaan ja päivittää sitä hiukan tämän päivän haasteisiin vastaavaksi. Opasta on jaettu 6-9 luokkalaisten vanhemmille Wilman kautta antamaan vinkkejä miten nuoren kanssa voisi toimia erilaisissa tilanteissa ja opas löytyy myös monesta kohtaa kaupungin nettisivuilta. Oppaan tarkoitus on viitoittaa kultaista keskitietä ja vahvistaa teidän vanhempien ajatuksia siitä mitä kaikkea nuori tarvitsee turvalliseen tasapainoiseen elämään. Oppaan lopussa on yhteystietoja, kannattaa soitella itselleen luontevimmalle taholle ja kysyä ”toista tai kolmatta” mielipidettä jos nuoren kanssa joku asia mietityttää.

Varkauden kaupunki on mahdollistanut perheille useita eri väyliä saada matalalla kynnyksellä neuvoja ja apua. Neuvolan ja koulun terveydenhoitajat ovat omatyöntekijöitänne, kaupungin nettisivuilta löytyy lapsiperheiden Apua-nappi ja varhaiskasvatuksen – ja koulun henkilökunnan kanssa voitte hakea yhdessä apua perheellenne resurssitiimistä. Nuorisotoimessa on asiantuntijoita vastaamaan nuoriin liittyviin kysymyksiin. Varhaiskasvatuksessa on kaksi perheohjaajaa pikkulapsiperheitä varten valmiina auttamaan ja neuvomaan. Minulle voi varata aikaa neuvolaan, päiväkoteihin tai soittaa arkisin klo. 8-16.  Parisuhteessakin saattaa tulla matkan varrella eteen kiemuroita, niitä voi joskus olla hyvä pohtia ulkopuolisen kanssa. Järjestöistä saa myös hyviä vinkkejä arjesta selviämiseen, kuten MLL:n nettisivuilta.  

Summa summarum, olemme siis täällä kaikki teitä varten, valmiina miettimään kanssanne yhdessä mikä teidän perhettä parhaiten auttaisi missäkin elämän vaiheessa. Yksin ei tarvitse näiden asioiden äärellä olla.

Iloa ja jaksamista kaikille vanhemmille!

 

Tiina Mikkonen-Reponen

resurssikoordinaattori, lapsiperheiden neuvonta ja ohjaus

p. 044 4442242

tiina.mikkonen-reponen@varkaus.fi