Kesäloma

Viimeksi muokattu: 
2.7.2019 08.14

Kesäloma

Nyt on aivan uskomattoman kaunista! Jokainen puu on saanut vihreät lehdet ja nurmi on vahvaa ja kasvaa vauhdilla. Haluaisin vain istua päivät pitkät rannalla, lukea naistenlehtiä ja kuunnella kesän ääniä.

Osalla meistä varkautelaisista on kesäloma juuri tähän kauneimpaan aikaan. Mitä loma tarkoittaa perheenäidille ja isälle? Muistaakseni se oli teatterin Kari, joka sanoi joskus huumorilla, että kesälomalla äidit jäävät lomalle mutta isät eivät. Olen koettanut pitää tuota mielessä ja olla painostamatta miestäni tekemään lomalla kaikkea sitä, mitä talvella emme ole kerinnet tai lumikinosten vuoksi pystyneet tekemään.  Koetan pitää suuni supussa, vaikka miten moni kohta kotona kaipaisi miehen käden jälkeä. Tärkeämpää kuitenkin on se, että palaamme molemmat loman jälkeen töihin virkistyneenä.

Mitä vanhemmaksi olen tullut, sen rennommin olen oppinut kotihommat noin yleisestikin ottamaan. Kyllä meillä on ihan siistiä, mutta viikoittaiset petivaatteiden vaihdot ovat venyneet jopa kahden viikonvälein tapahtuvaksi toimenpiteeksi, imuri heiluu nykyään enää vain kerran viikossa ja pyykkiä ei enää pestä värien mukaan. Tätä kirjoittaessani huomaan, että hei! - laiskistumiseni on myös ekologista.

Kotilaiskistumiseni mahdollistuu vain siksi, että perheemme lapset alkavat olla jo aikuisia. Olen minäkin elänyt sen ajan, että ruokaa piti tehdä armeijan ruokatykillä ja töiden jälkeen alkoi joka päivä armoton siivous, astian - ja vaatteidenpesurumba. Pyykkiä oli piilossa jokaisen lapsen sängyn alla enemmän kuin laki sallii. Muistan vielä oikein hyvin ajatelleeni, MIKSI ne ovat siellä eikä pyykkikorissa vuosien asiasta rankuttamisen jälkeen ja nyt toivon, että en koskaan unohda noita ajatuksia. Noista muistoista on hyvä ammentaa silloin, kun kohtaan perheenäidin tai -isän joka meinaa nääntyä tuon saman kuorman alle.

Miia pohti kesäkuun blogissa mitä kaikkea Varkaus tarjoaa perheille, joiden ei ole mahdollista lähteä Linnanmäelle tai Tykkimäelle. Muistelin sitä lukiessani suorittamista, joka kuului lapsiperheemme lomaan. Oli lasten toiveita päästä sinne ja tänne, harrastuksiin liittyviä menoja ja omien ystävien kanssa vaikka minkälaista tapahtumaa lapsivapaalla ajalla. Nyt ajattelen, että miten ihmeessä selvisimme lomistamme. Toinen puoli minusta toppuuttelee ihmettelyäni, että olihan se kivaa kun lapset olivat liikkuvaisia ja eläväisiä ja onneksi heillä oli kavereita. Toinen puoli taas ihmettelee, että miksi ei vain oltu yhdessä ja nautittu kesästä ilman sen kummempaa ohjelmaa. Olen kuitenkin ihan hirveän kiitollinen tuosta ajasta, heistä kaikista; sotkua aiheuttavista lapsistamme, miehestäni joka kiltisti teki tarvittavat remppahommat, ystävistämme ja vanhemmistamme jotka auttoivat aina kun ilkesi pyytää.

Ensiviikolla aloitan lomanvieton ja heti elokuun alusta töihin jaksavana teidän kanssa pohtimaan sitä, miten siitä selvitään silloin, kun lapset ovat vielä pieniä! 

Kaunista kesää!

Tiina Mikkonen-Reponen
Resurssikoordinaattori

 

 

Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.

Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailmaa tää minkä nyt mä nään.

Tove Jansson