Perheiden kesä

Viimeksi muokattu: 
5.6.2019 11.51

Perheiden kesä

Nyt on käsillä se aika vuodesta, että hoitotätejä ja opettajia on kiitetty kuluneesta talvesta ja uusista elämäneväistä ja on aika astua aikatauluttomaan kesän viettoon. Toisissa perheissä tätä on hartaasti odotettu ja toivottu ja toisissa perheissä pelätty tämän koittavan. Mitä me voimme kesällä tehdä, kun meillä ei ole rahaa mennä minnekään eikä tarjota lapselle elämyksellisiä Välimeren matkoja saati kotimaisia huvipuistoreissuja? Ei hätää, sillä tutkimusten mukaan perheen kanssa yhdessä vietetty aika on lapselle kultaakin kalliimpaa ja asia, jota he kiireisen arjen keskellä eniten kaipaavat. Vanhempien kanssa vietetty aika on parasta, mitä lapsi voi kesälomaltaan saada.

Toki, murrosikäisten lasten vanhemmista ei aina välttämättä tältä tunnu J Mutta kyllä, kiireettömissä kohtaamisissa vuorovaikutukselle ja yhteisille keskusteluille ja hassutteluille on enemmän aikaa kuin arkisin. Läsnäolo, yhteiset keskustelut ja vaikka onkireissu luovat myös nuorelle rakennuspalikoita elämää varten – aikuinen on aidosti kiinnostunut kuulemaan mitä nuorella on mielessään ja mitkä asiat askarruttavat. Nämä yhteiset pysähtymisen hetket kantavat myös pimeinä talvi-iltoina, kun voidaan palata yhteiseen muistoon helteisen heinäkuun uimarantareissusta.

Kesäinen Saimaa ja sen ympäristö tarjoavat hienoja mahdollisuuksia perheen yhteisen ajan viettämiselle. Metsässä voi leikkiä poikien kanssa, vaikka aarrejahtia, ja tehdä eripituisista ja paksuisista kepeistä miekkoja saalisjahtiin. Pienet neidit puolestaan mielellään etsivät keijupölyä (hämähäkin seittiä) tai menninkäisten tukkaa (naavaa) takertuneena puiden oksiin. Tai entäs eriväriset kesäkukat – kuinka monta erilaista teiden varsilta löydättekään?  Puroissa voi ottaa pullonkorkkien uittamisen kilpailut tai mennä uimarannalle uimaan, mikäli luontoäiti on sen meille ystävällisesti vähän lämmittää. Jos kesälomapäivästään haluaa kouluarvosanan 10+ niin toki termoskannusta kahvit, mehut ja voileivät pelastavat vähän huonomminkin sujuneen metsäretken.

Varkaudessa on myös hyviä ulkoilumaastoja pyörä- tai patikkaretkiä varten ja urheilukentälle voi vaikka naapuruston tai lähisuvun kanssa pystyttää kesäolympialaiset tai mölkkymestaruuskilpailun. Liikennepuistoon tai skeittiparkkiin pääsee omilla välineillä liikkumaan, mutta yös Perheentalo järjestää Liikennepuistossa Puistokerhoa keskiviikkoisin kesäkuun lopusta alkaen. Vekara-Varkaus perinteisesti tarjoaa kesäkuussa huiman määrän maksutonta puuhaa monen ikäisille kuntalaisille.

Minä toivotan sydämestäni kaikille varkautelaisille ja joroislaisille lapsiperheille kaunista ja aurinkoista kesää! Haastan jokaista keksimään jotain ennen kokeilematonta, maksutonta, kesäpuuhaa koko perheen kesken – Suomen luonto tarjoaa tähän oivan ympäristön, kun vain päästämme mielikuvituksemme irti! Ja jos aikuiset eivät keksi niin lapset keksivät varmasti, kun vain osaamme kuunnella.

 

Hyvää kesää,

 

Miia Lahtela

SOS-Lapsikylä