Perhekeskuksista perheille palveluiden kokonaisuus

Viimeksi muokattu: 
2.3.2020 10.37

Perhekeskuksista perheille palveluiden kokonaisuus

Kukaan meistä yhteiskuntaa seuraavista aikuisista ei ole välttynyt viimeisinä vuosina tai jopa vuosikymmeninä kuulemasta sanaa sote-uudistus. Nyt vuonna 2020 pääministeri Sanna Marinin hallitus jatkaa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen valmistelua ja osana sitä tullaan jatkamaan myös Lapsiperheiden muutosohjelman alkuun saattamaa perhepalveluiden kehittämistä.

Varkauden kaupunki ja SOS-Lapsikylä ovat tehneet yhteistä kehittämistyötä jo vuodesta 2015 alkaen. Tekoja kaupungin lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi onkin hienosti noussut esiin näiden kuluneiden vuosien aikana. Vuosittaisesta Vekara-Varkaus festivaalista on tullut kolme kertaa vuodessa toteutettava ilonjuhlaviikko, vähävaraisten perheiden kouluikäisten lasten on mahdollista saada harrastuksiinsa tukea ja onpa tänne avautunut myös Nuorten talo sekä Perheentalokin. Ilolla olen tätä kehitystä saanut olla mukana tekemässä sekä seurannut lumipalloefektin käynnistymistä.

Jokaisen elämässä tulee kuitenkin hetkiä, että pelkät hyvinvointia vahvistavat teot eivät riitä, vaan tarvitaan kunnallisten peruspalveluiden tukea. Näitä peruspalveluita on myös kehitetty siten, että yhä varhaisemmassa vaiheessa tunnistetaan ja otetaan puheeksi orastavat huolen aiheet, mikäli perhe ei itse ole vielä hakeutunut avun piiriin.  Kaupungissa on valtavasti osaavia ammattilaisia, jotka osaavat ottaa osan perheen taakasta kantaakseen, kun siihen vain tarttuu mahdollisuus.
Myös erityispalveluita on kehitetty siten, että yhä varhaisemmassa vaiheessa perhe saa avukseen myös järeämpää tukea ja hoitoa – ilman, että sitä tukea joutuu pitkiä aikoja odottamaan, kuten joskus aiemmin.
 

Tämä kaikki kehittämistyö on ollut Varkauden kaupungin omaa Perhekeskus-kehittämistä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan Perhekeskus on palvelujen kokonaisuus, joka sisältää lapsille ja perheille suunnatut hyvinvointia ja terveyttä edistävät, kasvua ja kehitystä edistävät sekä varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa kuntien ja kuntayhtymien sekä järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa. 

Ilokseni voin todeta, että teillä Varkaudessa toimii jo verkostomainen Perhekeskus. Kun uusi SOTE-keskus Savontielle valmistuu vuonna 2021, on perheiden palveluista iso osa saatavana yhden oven takaa eivätkä lapset, nuoret ja perheet jää tässä kaupungissa yksin. Virka-aikaan on apua aina tarjolla ja sähköiset kanavat toimivat 24/7!

 

Miia Lahtela
kehittäjäkonsultti

Sähköposti: miia.lahtela@sos-lapsikyla.fi

Puhelin: (+358) 40 738 3753

 

Blog tags: