Tolkulla pärjää ja tavallinen riittää!!

Last modified: 
7.5.2019 13.19

Tolkulla pärjää ja tavallinen riittää!!

Tolkulla pärjää ja tavallinen riittää!!

Otsikko on Mielensäpahoittajan elämänviisauksia ja sopii hyvin tähän tukiperhetyötä käsittelevän blogitekstin aiheeksi.

”Soppiiko, että tulen taas ongelle poikien kanssa”, kuuluu puhelimesta. Kalakavereita kyselee liki kolmekymppinen nuori mies, entinen tukiperhelapsemme. Ja taisipa hän olla toissa jouluna juuri aattoiltana ajelulla meilläpäin. Tiesi, että meillä varmasti käy Joulupukki. Nuori mies saa arkeensa tekemistä ja lapset palvotun kohteen vierailulle. Hän on myös esimerkki, miten pitkäkestoisia ystävyyssuhteita tukiperhetoiminta voi saada aikaan.

Istuin viime viikonloppuna ulkona kuunnellen leikkejä, jossa puolenkymmentä alakouluikäistä tukipoikaamme leikki pihalla. Palaan aina ajatukseen, että tavallinen riittää. Mikä riemu on hiekkakasasta, kivistä, kepeistä, trampoliinista, kiipeilypuusta, palloista, jousipyssystä, polkupyöristä… Tämä lisäksi vielä riittävän usein ruokaa ja hyvät yöunet, niin resepti hyvään ja niin tavalliseen tukiviikonloppuun on valmis.

Tukiperheet auttavat monen lapsen ja perheen elämää tilanteissa, joissa omien vanhempien voimavarat ovat heikentyneet. Yleisimpiä syitä tukiperheen hakemiselle ovat yksinhuoltajuus, oman ajan puute, pienet läheisverkostot sekä vaikea ja raskas elämäntilanne. Tuettavan vanhemmat arvostavat, että heillä on joku paikka mihin antaa lapsensa turvallisin mielin. Lasten kannalta he pitävät tärkeänä sitä, että tukiperheviikonloput antavat lapselle erilaisia kokemuksia ja tärkeitä ihmissuhteita.

Tukiperhelapset (yleensä yli 3 -vuotiaita) käyvät meillä yleensä viikonloppuisin, useimmiten kerran kuukaudessa 2 yötä. Koulujen loma-aikoina he ovat myös usein vähän pidempiäkin aikoja. Kaikki tukiperheet valmennetaan tehtävään ja ainakin meillä on ollut hyvä sosiaalityöntekijöiden tuki aina kun sitä on tarvinnut. Tukiperhetoiminta on kaikille mahdollista - ehkäisevää lastensuojelutyötä.

Meillä on käynyt yli 30 tukiperhelasta. Joukkoon on mahtunut monenlaista persoonaa. Jokaiselta on mekin opittu jotakin. Yhä enemmän on tuettavissa myös erityislapsia. Yksi tällainen helmi oli 6 v poika. Hänen erityiskiinnostuksen kohteena olivat kodinkoneet, etenkin pyykinpesukoneet. Hän muisti erityisen hyvin koneiden merkit ja niiden äänet. Siis äänet mitkä kuuluu mm. mikrosta kun ruoka on lämmitetty. Tai pesukoneesta, kun ohjelma loppui. En ollut tuota kyllä aikaisemmin miettinyt tai edes älynnyt, miten monenlaista merkkiääntä on maailmassa.

Nykyisessä työssäni perhekumppanina kohtaan perheitä, joista useaa tällainen tukiperhetoiminta auttaisi kovasti. Lapsilla on erityisiä haasteita ja perheet huutavat apua ongelmiinsa. Perheiltä voi puuttua tukiverkosto kokonaan tai on niin pieni, ettei luontaista apua lastenhoitoon sieltä saa. Pahimmillaan perhe väsyy kovasti, kun avunsaanti on vaikeaa. Tukiperhe toisi kaivatun huiliviikonlopun vanhemmille. Valitettavasti tukiperheitä on välillä vaikea löytää.

Tukiperhettä tarvitaan monenlaisille lapsille ja erilaisissa elämäntilanteissa, joten tarvitaan myös erilaisia tukiperheitä. Tukiperhe voi olla lapseton pariskunta, jo aikuiseksi omat lapsensa kasvattanut "varamummola" tai yksinasuvan aikuisen perhe, jolla on resursseja ja halua tarjota huolenpitoa ja turvaa lapsille. Tukiperhe voi olla myös kahden vanhemman lapsiperhe tai yksinhuoltajaperhe.

Yhden määritelmän mukaan tukiperhe on tavallinen perhe, jolla on aikaa ja tilaa vieraallekin lapselle. Pitää olla kykyä vastata lapsen tarpeisiin, pystyä yhteistyöhön lapsen vanhempien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Puhutaan myös kyvystä kohdata erilaisuutta. Haittaa ei ole myönteisyydestä ja avoimuudesta. Erityisen tärkeänä pidän tukiperheen joustavuutta ja sitoutuneisuutta tähän työhön.

Jos kiinnostuit tukiperheeksi ryhtymisestä, niin voit ottaa yhteyttä esim. Varkauden kaupungin lapsiperheiden palveluiden neuvonnan ja ohjauksen resurssikoordinaattori Tiina Mikkonen-Reposeen p. 044 4442242. Myös Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikkö tai Sos-Lapsikylän Kuopion yksikkö (Niina Asikainen) osaavat ohjata kiinnostuksessasi eteenpäin.

Tukiperhe tarjoaa siis tavallisia viikonloppuja, tavallisille lapsille.

 

Elisa Kettunen

Perhekumppani