YHDESSÄ TEKEMISTÄ – VOIMAA YMPÄRÖIVÄSTÄ LUONNOSTA

Viimeksi muokattu: 
4.9.2019 08.25

YHDESSÄ TEKEMISTÄ – VOIMAA YMPÄRÖIVÄSTÄ LUONNOSTA

Jälleen kerran olemme saaneet nauttia Suomen kesästä - auringon paisteesta, laineiden liplatuksesta, lintujen laulusta, metsän tuoksusta, kedon kukista, elokuun tummenevista illoista, syksyn väriloistosta…tätä luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Jokainen meistä kokee ja aistii ympäröivän luonnon omalla erityisellä tavallaan. Mikä parasta – nämä nautinnot ovat ilmaisia!

Olen huomannut, että mitä enemmän luontoon liittyvistä asioista keskustelee, sitä enemmän tulee huomioitua asioita ympäröivässä luonnossa siellä liikkuessaan. Luonnosta voi nauttia yksin tai yhdessä. Toisten kanssa liikkuessa saattaa nähdä ja kuulla enemmän. On kiva kun joku huudahtaa: ”katso millainen kanto”, ”kuuletko tuon linnun?”, yksin olisi saattanut vain kävellä ohi huomaamatta mitään.

Yksi tämän kesän ja alkavan syksyn teemoistamme Osallistuva kuntalainen -hankkeessa on luonto. Osallistuva kuntalainen -hanke on Varkaudessa toimiva kehittämishanke, joka aloitti toimintansa huhtikuun alussa -18 ja jatkaa toimintaansa kesäkuun loppuun -20, toimipaikkana Rasti, osoitteessa Kauppakatu 64. Hankkeen tavoitteena on tavoittaa työikäiset, työelämän ulkopuolella olevat henkilöt, joille halutaan tarjota sosiaalista toimintaa, aktivointia ja kuntoutusta. Hankkeen toimintaa rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto (70 %) ja Varkauden kaupunki (30 %).

Perheitä on monenlaisia. Me kaikki olemme joidenkin lapsia, lapsenlapsia…jotkut meistä ovat äitejä, isiä, mummoja, ukkeja. Lapsuuden perheemme on saattanut olla aivan jotain muuta kuin nykyinen, jossa elämme. Jos ei ole omia lapsia eikä perhettä, useimmilla meillä on kuitenkin tarve kuulua johonkin yhteisöön. Tarve on sama, olitpa sitten syntynyt Suomessa tai ulkomailla.

On ollut ilo huomata, kuinka yhdessä tekemisen voima kantaa. Yhdessä tekeminen lisää yhteenkuuluvuutta ja suvaitsevuutta. Sillä ei ole niin suurta merkitystä, oletko perheellinen tai yksinelävä, oletko syntyperäinen suomalainen tai muualta muuttanut. On rikkaus tehdä asioita yhdessä erilaisten ihmisten kanssa, oppia uutta toinen toisiltamme. Olemme kokeilleet Rastissa monenlaista toimintaa, asiakkaiden kanssa yhdessä ideoiden. Se mikä toimii, sitä lisätään. Yksi tällainen toiminta on suomen kielen opetus maahanmuuttajille. Rastissa järjestettävässä suomen kielen opetuksessa käy ja on käynyt ihmisiä kymmenistä eri kansallisuuksista, perheinä lapsen kanssa tai ilman lapsia. Opetukseen osallistuneilla on halu oppia puhumaan paremmin suomen kieltä ja sitä kautta löytää oma polkunsa elämässä eteenpäin.

Elämässä eteenpäin muumimamman opeilla:

Voi!!!

On kannuun maito juuttunut

se piimäks oli muuttunut!

Mut Mamma lausui painolla:

tästedes juodaan mehua!!!!

 

(Tove Janssonin Muumikirjojen äitihahmon Muumimamman huudahdus Kuinkas sitten kävikään? -kirjasta.)

Oikein hyvää syksyä kaikille!

 

Tarja Hirvonen

hankekoordinaattori

p. 044 444 2498

Osallistuva kuntalainen -hanke / Rasti