Koronarokotukset

22.9.2021 Varkaudessa ja Joroisissa rokotusaikoja on varattavissa:

- kaikille yli 12-vuotiaille

- 3. rokote yli 12-vuotiaille taudin tai hoidon vuoksi voimakkaasti immuunipuutteisille ja henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteen 3-4 vkon annosvälillä

Varkauden sosiaali- ja terveyskeskuksessa rokotukset aloitettiin perjantaina 8.1.2021. Noudatamme Suomen koronarokotestrategiaa. Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Rokotus suojaa rokotettua itseään ja hänen läheisiään.

Rokotukset toteutetaan ennakkoajanvarauksella tai walk-in rokotuksissa ilman ajanvarausta. Walk-in rokotuksista tiedotetaan ajankohtaisesti kotisivuilla. Ajanvarauksella tapahtuvaan rokotukseen pyydetään tulemaan täsmällisesti ja liian aikaisin ei kannata tulla, jotta pystymme takaamaan rokotuspaikoilla turvavälit. Ota rokotukseen KELA-kortti mukaan ja laita helposti riisuttava pusero päällesi. Varaudu myös rokotuksen jälkeiseen 15 minuutin seuranta-aikaan. Tehosterokotukseen saat ajan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä 6-12 viikon päähän ensimmäisestä rokotuksesta.

Varkaudessa rokotuspisteet ovat kirjastolla Hyvinvointi Ankkurissa ja kaupungintalolla B-rappussa (ent. sosiaalityön tilat).  Myös Kangaslammin terveysasemalle on avautunut rokotuspiste. Ajanvarauksen yhteydessä saa tiedon, missä rokotus tapahtuu. Tekstiviestimuistutus ajasta tulee, jos ajanvaraus on tapahtunut yli 2 vrk ajanannosta. Jos yli 65 -vuotias on varannut ajan soittamalla rokotukseen AstraZenecalla tekstiviestimuistutusta ei tule, koska ajanvarauskirjat eivät ole sähköisen ajanvarauksen piirissä.

Joroisissa rokotuspiste on Joroisten terveysasemalla, kuntoutuksen ja äitiysneuvolan tiloissa 1krs. Tekstiviestimuistutus ajasta tulee, jos ajanvaraus on tapahtunut yli 2 vrk ajanannosta. Jos yli 65 -vuotias on varannut ajan soittamalla rokotukseen AstraZenecalla tekstiviestimuistutusta ei tule, koska ajanvarauskirjat eivät ole sähköisen ajanvarauksen piirissä.

Kansalaisen terveyspalvelun sähköinen ajanvarauksen kautta on mahdollista varata uusi aika koronarokotteen tehosteeseen, mikäli alkuperäiselle tehosterokoteajalle ei ole mahdollista tulla. Rokotukset tapahtuvat kaupungintalon rokotuspisteellä. Aikaa varatessa on tarkistettava, että ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa. Ajanvaraustietoihin kirjoitetaan ”Oma Nimi, tehosterokotus”. Puhelinruuhkien välttämiseksi käytä ensisijaisesti sähköistä asiointia alkuperäisen rokotusaikasi perumiseen, jotta aika vapautuu muiden käyttöön.

Ajanvaraustilanne:

Rokoteaikojen antaminen riippuu rokotteiden saatavuudesta ja sopivuudesta eri ryhmille. Koronarokotusten ajanvarauksesta tiedotetaan kuntalaisia ajantasaisesti verkkosivuille. 

Varkaudessa kaikki yli 16 -vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen sähköisesti kansalaisen terveyspalvelun kautta tai puhelimitse. p. 044 444 2585 (ma - ke 13.00 - 15.00). Jos numero on varattu, kuulet tiedotteen rokotusajanvarauksen ajankohtaisesta tilanteesta. Lisäksi 3. rokotusaikoja on varattavissa niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasi immiinipuuutteisia  (2. annoksesta vähintään 2 kuukautta) ja henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteen 2-4 viikon annosvälillä (2. annoksesta vähintään 6 kuukautta)

Varkaudessa yli 12-vuotiaiden koululaisten rokotukset tapahtuvat ensisijaisesti kouluterveydenhuollossa. Lukiolaisten ja ammattiopistossa opiskelevien rokotukset puolestaan toteutetaan opiskeluterveydenhuollossa. Lisätietoja rokotuksista saa oman koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajilta.

 

Joroisissa kaikki yli 16 -vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen sähköisesti kansalaisen terveyspalvelun kautta tai puhelimitse p. 017 579 6999 (ma-pe klo 10.00-13.00, käytössä on vastaajapalvelu). Lisäksi 3. rokotusaikoja on varattavissa niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasi immiinipuuutteisia  (2. annoksesta vähintään 2 kuukautta) ja henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteen 2-4 viikon annosvälillä (2. annoksesta vähintään 6 kuukautta)
 
Joroisissa yli 12-vuotiaiden koululaisten ja lukiolaisten rokotukset tapahtuvat ensisijaisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Lisätietoja rokotuksista saa kouluterveydenhoitajalta.
 
9.8.2021 alkaen lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta, jotka ovat ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 vuotta täyttäneille. Molemmat ovat mRNA-rokotteita. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.
 
Varkaudessa ja Joroisissa kaikille 6. – 9. -luokkalaisille oppilaille jaetaan luokissa ensimmäisenä koulupäivänä huoltajien suostumuslomake lapsen/nuoren koronarokotukseen. Ammattiopistossa ja lukioissa suostumuslomakkeet jaetaan myös alaikäisille opiskelijoille kotiin toimitettavaksi. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa rokotukset toteutetaan kouluilla ja oppilaitoksissa walk-in tyyppisesti ilman ennakkoajanvarausta. Alaikäisellä lapsella/nuorella tulee olla huoltajien allekirjoittama suostumuslomake mukana tullessaan rokotukseen. Terveydenhoitajat tiedottavat tarkemmin kouluilla luokkakohtaisista rokotuksista huoltajia Wilman kautta. Myös ammattiopistossa ja lukioissa tarkempi tiedote rokotuksista tulee opiskelijoille ja huoltajille Wilmassa. Koululaisten ja opiskelijoiden koronarokotuksista voi tiedustella oman oppilaitoksen terveydenhoitajilta.

ROKOTUKSEN SÄHKÖISEEN AJANVARAUKSEEN PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ. (Linkki ohjaa kansalaisen terveyspalveluun, jossa rokotusajan voi varata. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, varmannekortilla tai mobiilivarmenteella.) Sähköisesti aikaa varatessasi huomioithan, että varaat ajan oman kuntasi rokotuspisteeseen.

AstraZenecan adenovirusvektorirokotetta annetaan Suomessa vain 65 vuotta täyttäneille. Tehosterokotteet annetaan samalla valmisteella, kuin ensimmäisellä rokotuskerralla, lukuunottamatta niitä alle 65-vuotiaita, jotka  ovat saaneet saavat ensimmäisellä kerralla AstraZenecan rokoteen. Tällöin tehosteena käytetääb mRNA-rokotetta (BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan koronavirusrokote). Varovaisuusperiaatetta noudattaen AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Toivomme, että koronarokotusten ajanvarauksiin liittyvät puhelut eivät kuormittaisi terveysaseman ajanvarausta sekä neuvontaa Varkaudessa ja Joroisissa.

ROKOTETTAVAT RYHMÄTTILANNEAIKATAULU
Koronapotilaiden tai epäiltyjen koronapotilaiden kanssa työskentelevä sote-henkilöstö.100%

VALMIS

aloitettu 8.1.2021
Iäkkäiden henkilöiden asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköiden henkilökunta ja asukkaat.100%

VALMIS

aloitettu 14.1.2021
Kriittinen sote-henkilöstö rajoitetusti esim. sydänvalvonta ja dialyysi.100%

VALMIS

aloitettu 14.1.2021

Yli 80-vuotiaat kuntalaiset ja heidän omaishoitajat.91%

KESKEN

aloitettu 11.2.2021

75-79 -vuotiaat kotihoidon asiakkaat ja heidän omaishoitajat.90%

KESKEN

aloitettu 2.3.2021
70-74 -vuotiaat kotihoidon asiakkaat ja heidän omaishoitajat.88%

KESKEN

aloitettu 2.3.2021
70-79 -vuotiaat kuntalaiset ja heidän omaishoitajat.90%

KESKEN

aloitettu 24.3.2021

Riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat, joilla on erittäin voimakkaasti vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Esim. elinsiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, downin oireyhtymä. Katso tarkempi kuvaus tästä linkistä.76%

KESKEN

aloitettu 11.2.2021

Riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Esim. jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, sydämen vajaatoiminta, aivohalvaus, immuunipuollustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1. diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, vaikea uniapnea, psykoosi tai sairaalloinen lihavuus.

Katso lisätietoja tästä linkistä.

76%

KESKEN

16.4.2021

Sosiaali- ja terveydenhuollon muu henkilöstö.70%

28.6.2021 Varkaudesssa ja Joroisissa kaikki yli 16 -vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen.

Laajamittainen rokottaminen väestölle.77%

ALOITETTU

21.4.2021

9.8.2021 Varkaudesssa ja Joroisissa kaikki yli 12 -vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen.