Koronavirus COVID-19

Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Savon alueellinen työryhmä ”koronanyrkki” päivittävät viikoittain ohjeita ja suosituksia epidemian torjuntaan liittyen. Pohjois-Savon alueellinen "koronanyrkki" kokoontuu viikoittain tarkastelemaan alueellista tilannetta.

Seuraa Pohjois-Savon "koronanyrkin" alueellisia ohjeistuksia seuraavasta linkistä https://www.psshp.fi/potilaat-ja-vierailijat/tietoa-koronaviruksesta

On tärkeää, että ohjeistuksia ja erityistä varovaisuutta noudatetaan.

Kasvomaskia tulee käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Koronatartuntojen leviämisen rajoittamiseksi on tärkeää edelleen noudattaa viranomaisohjeita:

Käsi- ja yskimishygienia
Lähikontaktien vähentäminen
Suositus kasvomaskien käytöstä
Matkustaminen ja koronavirus
Ikääntyneet - ohjeita yli 70-vuotiaille
Lapset ja koronavirus

Mikäli epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin:

Hengitystieinfektiovastaanotto (myös koronainfektioepäily) toimii päivystyksen tiloissa Hyvinvointikeskus Aallossa. Koronavirusnäytteidenotto tapahtuu erillisessä kontissa päivystyksen päädyssä.

Hengitystieinfektiovastaanotolla hoidetaan aikuisten ja lasten akuutit hengitystieinfektio-oireet, jotka tarvitsevat välttämättä fyysistä vastaanottoaikaa. Hengitystieinfektiovastaanotto toimii Hyvinvointikeskus Aallossa päivystyksen tiloissa.

Toimi näin:

Soita  terveysasemalle 017 579 6000  ma - to klo 8.15 - 14.00 ja pe 8.15 - 12.00. Muuna aikana ota yhteyttä päivystykseen p: 017 579 5000.

  •  Fyysistä vastaanottoa tarvitsevat potilaat tulevat hengitystieinfektiovastaanotolle puhelinkontaktien perusteella.
  • Tule vastaanotolle autolla, jos se on mahdollista ja odota autossa näytteenottoa tai vastaanotolle pääsyä. Jos sinulla ei ole autoa odota ulko-oven takana parkkipaikan päädyssä.

Koronavirus (COVID-19) – näytteitä otetaan päivystyksen puoleisessa päädyssä erillisessä kontissa. Testin tuloksen valmistumista voi seurata Kanta.fi – palvelussa, jossa tulos näkyy heti, kun se on valmistunut. Testattava pysyttelee karanteenin kaltaisissa olosuhteissa testituloksen vahvistumiseen saakka. Samassa taloudessa asuvat oireettomat henkilöt voivat toimia normaalisti, mutta lähikontakteja tulee välttää. Työnantaja ohjeistaa työntekijöitä suojavarusteiden käytöstä lähikontakteissa tarvittaessa.

 

Tietoa koronaviruksesta:

THL:n valtakunnallisen puhelinneuvonnan numero 0295 535 535 on ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä.

  • Arkisin klo 8-21
  • Lauantaisin klo 9 - 15
  • Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
Tekstiviestineuvonta 050 902 0163 on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta saat kattavasti tietoa koronaviruksesta.

Linkkejä, joihin kannattaa tutustua: