Koronavirus COVID-19

Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Savon alueellinen työryhmä ”koronanyrkki” päivittävät viikoittain ohjeita ja suosituksia epidemian torjuntaan liittyen. Pohjois-Savon alueellinen "koronanyrkki" kokoontuu viikoittain tarkastelemaan alueellista tilannetta.

Seuraa Pohjois-Savon "koronanyrkin" alueellisia ohjeistuksia seuraavasta linkistä https://www.psshp.fi/potilaat-ja-vierailijat/tietoa-koronaviruksesta

On tärkeää, että ohjeistuksia ja erityistä varovaisuutta noudatetaan.

Kasvomaskia tulee käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Koronatartuntojen leviämisen rajoittamiseksi on tärkeää edelleen noudattaa viranomaisohjeita:

Käsi- ja yskimishygienia
Lähikontaktien vähentäminen
Suositus kasvomaskien käytöstä
Matkustaminen ja koronavirus
Ikääntyneet - ohjeita yli 70-vuotiaille
Lapset ja koronavirus

Mikäli epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin:

 • Tee koronaviruksen oirearvio omaolo.fi -palvelussa
 • Jos palvelu kehottaa sinua hakeutumaan testiin, voit varata ajan joko:
 • Sähköisesti Kansalaisen terveyspalvelun kautta  tai
 • puhelimitse:
  • Varkaudessa: soita  terveysasemalle p. 017 579 6000  ma - to klo 8.15 - 14.00 ja pe 8.15 - 12.00. Käytössä on takaisinsoittopalvelu. 
  • Joroisissa: soita terveysasemalle p. 017 5796 999 ma - pe klo 8.00 - 15.00. Käytössä on takaisinsoittopalvelu.
  • Ilta- ja viikonloppuaikaan koronanäytteitä otetaan poikkeustilanteissa. Huomioithan, että jos sinulla on koronavirukseen sopivia lieviä oireita, on tärkeää sairastaa kotona ja välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja mukaanlukien esim. harrastustoiminta sekä kauppa- ja apteekkiasiointi. Kiireellisessä tilanteessa soita Päivystysapuun 116117.

Näytteenottoon tullaan ennakkoajanvarauksella. Varkaudessa koronavirus (COVID-19) – näytteitä otetaan päivystyksen puoleisessa päädyssä erillisessä kontissa. Joroisissa näytteitä otetaan terveysasemalla S-Marketin puoleisella parkkipaikalla. Testin tuloksen valmistumista voi seurata Kanta.fi – palvelussa, jossa tulos näkyy heti, kun se on valmistunut. Testattava pysyttelee karanteenin kaltaisissa olosuhteissa testituloksen vahvistumiseen saakka. Samassa taloudessa asuvat oireettomat henkilöt voivat toimia normaalisti, mutta lähikontakteja tulee välttää. Työnantaja ohjeistaa työntekijöitä suojavarusteiden käytöstä lähikontakteissa tarvittaessa.

Koronanäytteenotto kotona tapahtuu kotisairaalan toimesta, jos et pysty tulemaan yleiseen koronanäytteenottoon kuntosi vuoksi. Varaa aika näytteenottoon kotisairaalasta p. 0405412470.

Hengitystieinfektiovastaanotto (myös koronainfektioepäily) toimii päivystyksen tiloissa Hyvinvointikeskus Aallossa. 

Hengitystieinfektiovastaanotolla hoidetaan aikuisten ja lasten akuutit hengitystieinfektio-oireet, jotka tarvitsevat välttämättä fyysistä vastaanottoaikaa.

Toimi näin:

 • Varkaudessa soita terveysasemalle 017 579 6000  ma - to klo 8.15 - 14.00 ja pe 8.15 - 12.00. Käytössä on takaisinsoittopalvelu.
 • Joroisissa soita terveysasemalle p. 017 5796 999 ma - pe klo 8.00 - 15.00. Käytössä on takaisinsoittopalvelu
 • Varkauden ympärivuorokautisessa perusterveydenhuollon päivystyksessä hoidetaan ensiapua ja kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat, jotka eivät voi odottaa seuraavaan päivään ilman vamman tai sairauden pahenemista. Kiireellisessä tilanteessa soita Päivystysapuun 116117.

 

Odota autossa tai päivystyksen ulkopuolella vastaanottoaikaasi. Teitä tullaan hakemaan vastaanotolle ulko-ovelta.

​Fyysistä vastaanottoa tarvitsevat potilaat tulevat hengitystieinfektiovastaanotolle puhelinkontaktien perusteella.

Tule vastaanotolle autolla, jos se on mahdollista ja odota autossa näytteenottoa tai vastaanotolle pääsyä. Jos sinulla ei ole autoa odota ulko-oven takana parkkipaikan päädyssä.
 

Tietoa koronaviruksesta:

THL:n valtakunnallisen puhelinneuvonnan numero 0295 535 535 on ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä.

 • Arkisin klo 8-21
 • Lauantaisin klo 9 - 15
 • Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
Tekstiviestineuvonta 050 902 0163 on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta saat kattavasti tietoa koronaviruksesta.

Linkkejä, joihin kannattaa tutustua: