Miten toimin koronavirustestin jälkeen

Koronavirustestillä eli COVID-19-näytteellä selvitetään, onko testattavalla koronavirustartunta. Näyte otetaan näytetikulla joko nenästä tai nielusta.

 

PYSY KOTONA, KUNNES TULOS VAHVISTETAAN

Koronavirustestin tulos valmistuu muutamassa päivässä. Muiden ihmisten suojelemiseksi sinun ja samassa taloudessa asuvien tulee pysytellä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa testituloksen vahvistumiseen saakka.

  • pysy kotona
  • voit ulkoilla, mutta vältä muiden ihmisten kohtaamisia
  • kaupassa tai apteekissa ei ole suotavaa käydä; pyydä tarvittaessa apua

Jos sinut on asetettu karanteeniin ja näytteesi on otettu karanteenin aikana, normaali testitulos ei kumoa tehtyä karanteenipäätöstä.

 

JOS TESTITULOKSESI ON POSITIIVINEN, SINULLA ON KORONAVIRUSTARTUNTA

Seuraa tuloksen valmistumista Kanta.fi-palvelusta.

Sinulle soitetaan tuloksesta. Pidä siksi puhelinta aina mukanasi. Voit saada puhelun myös viikonloppuisin tai myöhemmin illalla. Saat ohjeet hoidosta ja eristyksestä. Sinulta kysytään myös tietoja mahdollisista altistuneista.

 

JOS TESTITULOKSESI ON NEGATIIVINEN, SINULLA EI TODENNÄKÖISIMMIN OLE KORONAVIRUSTARTUNTAA

Seuraa tuloksen valmistumista Kanta.fi-palvelusta

Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Testituloksesi on normaali (negatiivinen)”. Pysyttele kuitenkin karanteenin kaltaisissa olosuhteissa niin kauan kuin sinulla oireita ja lisäksi yksi oireeton päivä.

 

JOS VOINTISI HEIKKENEE ETKÄ PÄRJÄÄ KOTONA

Soita arkisin terveyskeskukseen 017 579 6000, iltaisin ja viikonloppuisin päivystykseen 017 579 5000 tai kiireellisessä tilanteessa hätänumeroon 112.