Miten toimin koronavirustestin jälkeen

Koronavirustestillä eli COVID-19-näytteellä selvitetään, onko testattavalla koronavirustartunta. Näyte otetaan näytetikulla joko nenästä tai nielusta.

 

PYSY KOTONA, KUNNES TULOS VAHVISTETAAN

Koronavirustestin tulos valmistuu muutamassa päivässä. Testin tuloksen valmistumista voi seurata Kanta.fi – palvelussa. Terveydenhuollossa testitulos näkyy samaan aikaan, kuin Kanta.fi palvelussa. Saat sekä negatiivisesta että positiivisesta tuloksesta vastauksen terveydenhuollosta ainoastaan tekstiviestinä 27.1.2022 alkaen. Vastaus saapuu yleensä 1 – 2 päivän kuluessa näytteenotosta. Näytteen tulosta ei tarvitse tiedustella itse puhelimitse terveysaseman vastaanotolta tai päivystyksestä.

Testattava pysyttelee karanteenin kaltaisissa olosuhteissa testituloksen vahvistumiseen saakka. Jos Sinun on välttämätöntä asioida esim. apteekissa tai kaupassa, käytä suu-nenäsuojainta. Apteekeista voi tiedustella myös lääkkeiden toimitusta kotiin. Samassa taloudessa asuvat oireettomat henkilöt voivat toimia normaalisti, mutta lähikontakteja tulee välttää. Työnantaja ohjeistaa työntekijöitä suojavarusteiden käytöstä lähikontakteissa tarvittaessa.

 

JOS TESTITULOKSESI ON POSITIIVINEN, SINULLA ON KORONAVIRUSTARTUNTA

Seuraa tuloksen valmistumista Kanta.fi-palvelusta.

Saat tekstiviestin, jossa lukee "Koronatestinne (COVID-19) on "POSIT". Tämä tarkoittaa, että teillä on koronaviruksen aiheuttama tauti. Pysykää eristystä vastaavissa oloissa ja odottakaa rauhassa yhteydenottoa terveydenhuollosta eristysaikaa ja lisäohjeita koskien. Jos olette raskaana tai teillä on tukosriskiä lisääviä tekijöitä (THL internet sivut: Korona ja tukostaipumus), ottakaa yhteys omaan työterveyshuoltoonne tai omalle terveysasemalle. Jos työskentelette sosiaali- ja terveydenhuollossa, ottakaa yhteys esimieheenne. Terveisin Varkauden sosiaali- ja terveyskeskus"

Sinuun ollaan terveydenhuollosta yhteydessä lisäohjeiden antamiseksi.

 

27.1.2022 alkaen

Saat teksiviestin, jossa lukee ”Koronatestinne (COVID-19) on "POSIT", eli sinulla on koronaviruksen aiheuttama tauti. Eristäydy vähintään 5vrk ajan oireiden alusta tai positiivisen testituloksen saamisesta lukien sairauspoissaolona. Ilmoita työnantajallesi ja informoi mahdollisia altistuneita. Tartuttavuus on voinut alkaa jo 2 pvä ennen oireiden alkamista. Hallinnollisia eristyspäätöksiä ei enää tehdä. Katso toimintaohjeet kunnan nettisivulta: HPO sivusto. Mikäli vointisi on huono tai huononee ota yhteyttä terveysasemallesi. Jos olet raskaana tai sinulla on tukosriskiä lisääviä tekijöitä (THL internet sivut: Korona ja tukostaipumus), ota yhteys omaan työterveyshuoltoonne tai terveysasemallesi. Terveisin Varkauden sosiaali- ja terveyskeskus”

 

JOS TESTITULOKSESI ON NEGATIIVINEN, SINULLA EI TODENNÄKÖISIMMIN OLE KORONAVIRUSTARTUNTAA

Seuraa tuloksen valmistumista Kanta.fi-palvelusta

Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Testituloksesi on normaali (negatiivinen)”.

 

JOS VOINTISI HEIKKENEE ETKÄ PÄRJÄÄ KOTONA

Soita arkisin terveyskeskukseen 017 579 6000. Päivystysapunumeroon 116117 soitetaan ennen päivystykseen hakeutumista. Kiireellisessä tilanteessa hätänumeroon 112.