Miten toimin koronavirustestin jälkeen

Koronavirustestillä eli COVID-19-näytteellä selvitetään, onko testattavalla koronavirustartunta. Näyte otetaan näytetikulla joko nenästä tai nielusta.

 

PYSY KOTONA, KUNNES TULOS VAHVISTETAAN

Koronavirustestin tulos valmistuu muutamassa päivässä. Testin tuloksen valmistumista voi seurata Kanta.fi – palvelussa. Terveydenhuollossa testitulos näkyy samaan aikaan, kuin Kanta.fi palvelussa. Saat negatiivisesta tuloksesta vastauksen terveydenhuollosta tekstiviestinä tai soittona. Positiivisesta tuloksesta soitetaan aina. Vastaus saapuu yleensä 1 – 2 päivän kuluessa näytteenotosta. Näytteen tulosta ei tarvitse tiedustella itse puhelimitse terveysaseman vastaanotolta tai päivystyksestä.

Testattava pysyttelee karanteenin kaltaisissa olosuhteissa testituloksen vahvistumiseen saakka. Jos Sinun on välttämätöntä asioida esim. apteekissa tai kaupassa, käytä suu-nenäsuojainta. Apteekeista voi tiedustella myös lääkkeiden toimitusta kotiin. Samassa taloudessa asuvat oireettomat henkilöt voivat toimia normaalisti, mutta lähikontakteja tulee välttää. Työnantaja ohjeistaa työntekijöitä suojavarusteiden käytöstä lähikontakteissa tarvittaessa.

 

JOS TESTITULOKSESI ON POSITIIVINEN, SINULLA ON KORONAVIRUSTARTUNTA

Seuraa tuloksen valmistumista Kanta.fi-palvelusta.

Sinulle soitetaan tuloksesta. Pidä siksi puhelinta aina mukanasi. Voit saada puhelun myös viikonloppuisin tai myöhemmin illalla. Saat ohjeet hoidosta ja eristyksestä. Sinulta kysytään myös tietoja mahdollisista altistuneista sekä paikoista, missä olet käynyt muutamaa päivää ennen oireiden ilmaantumista.

 

JOS TESTITULOKSESI ON NEGATIIVINEN, SINULLA EI TODENNÄKÖISIMMIN OLE KORONAVIRUSTARTUNTAA

Seuraa tuloksen valmistumista Kanta.fi-palvelusta

Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Testituloksesi on normaali (negatiivinen)”.

 

JOS VOINTISI HEIKKENEE ETKÄ PÄRJÄÄ KOTONA

Soita arkisin terveyskeskukseen 017 579 6000, iltaisin ja viikonloppuisin päivystykseen 017 579 5000 tai kiireellisessä tilanteessa hätänumeroon 112.