Huumeisiin ja päihteisiin liittyviä kysymyksiä ja asiantuntijoiden vastauksia

Tälle sivulle on koottu Huume- ja päihdeiltaan lähetettyjä kysmyksiä ja asiantuntijoiden vastauksia.

1. Mihin otan yhteyttä, kun näen/arvelen näkeväni myyntitapahtuman. Poliisi ei paikalle kerkeä, eikä kuulemma välttämättä tulekaan paikalle. Hätäkeskukseen soitto ei liene se paras tapa, eikä sieltä apua lähetetä.
Akuutissa tilanteessa kannattaa soittaa 112. Vaikka poliisi ei kerkeäisi juuri sillä hetkellä paikalle, niin tieto ja tuntomerkit jäävät poliisille tarkkailuun. 
Vastaaja: ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisi  

2. Haluan tietää huumeista/päihteistä seuraavan asian: Jos koulun pihalla tiedetään pakettiauton vierailuista kouluajan ulkopuolella, miten asiaa selvitetään yleensä vai selvitetäänkö lainkaan? 
Tuollaisesta ilmiöstä kannattaa ehdottomasti välittää viestiä poliisille. Paras keino lienee olla yhteydessä: vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi 
Vastaaja: ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisi 

3. Miten lasta tulisi ohjeistaa toimimaan tilanteessa, jossa päihteitä tarjotaan?  
Lapsi tarvitsee vanhempiaan, joiden luokse voi hakeutua myös silloin, kun olo on epävarma ja kaverit tekevät asioita, joihin ei itse tahtoisi osallistua. Päihteiden käyttöön liittyy usein sosiaalinen paine. Nuoren kanssa tulee harjoitella miten noissa tilanteissa sanotaan ei. Kaveripiirillä ja harrastuksilla on suuri vaikutus nuoren itsetuntoon ja sen kautta rohkeuteen sanoa ei. Kun nuoren itsetuntoa tuetaan, samalla nuorelle tulee vahva itsetunto sanoa ei päihteille. Nuorella tulisi olla vahvuus ajatella niin, että raittiutta ei tarvitse hävetä vaan sillä hän osoittaa rohkeutta tehdä omia valintoja. 
Vastaaja: Tiina Mikkonen-Reponen resurssikoordinaattori, lapsiperheiden neuvonta ja resurssienohjaus, Varkauden kaupunki 

4. Miten toimitaan, jos koulussa oppilas näkee esimerkiksi nuuskakauppaa, tai henkilöllä nähdään suuria (tai pieniä) määriä nuuskaa tai alkoholia. 
Oppilaan toivotaan kertovan asiasta pikaisesti henkilökunnalle. Henkilökunnan on todennettava asia omilla keinoillaan (keskustelut, kyselyt, tarvittaessa tarkastukset ja huoltajan paikalle kutsuminen). - Jos oppilaalla todetaan suuria määriä nuuskaa tai alkoholia koulussa, siitä koulu ilmoittaa huoltajalle, lastensuojeluun ja poliisille, jotka ryhtyvät sitten tarvittaviin toimenpiteisiin, 
Vastaaja: Paavo Tervonen, rehtori, Waltterin koulu 

​​5. Miten huoltaja voi ohjeistaa nuoriaan toimimaan seuraavanlaista tilannetta varten?  
Kun nuoret näkevät somessa alkoholia tai päihteitä sisältävän “illanvieton” oman ikäisillä (eli alaikäisillä). Mitä tuolloin tulisi tehdä?  

Selkeästi hätäkeskukselle 112 kuuluva asia. Hätäkeskus välittää tiedon alueen partioille/kenttäjohtajalle toimenpiteitä varten. Tai asia jää tarkkailuun, jos siihen ei ole sillä hetkellä resurssia. 
Vastaaja: ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisi  

Kuinka kertoa kaverisuhdetta rikkomatta, jos tietää, että kaveri käyttää ja miten tällaisessa tilanteessa toimitaan?
Jos nuori on huolissaan kaverin päihteidenkäytöstä, ensisijaisesti kannustaisin puhumaan asiasta omien vanhempien kanssa. Jos nuorten vanhemmat eivät tunne toisiaan tai puuttuminen muuten arveluttaa, asiasta on hyvä puhua, vaikka koulun kuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa. Tämän keskustelun voi käydä nuori tai nuoren vanhemmat – kumpi vaihtoehto tuntuu nuoren kaverisuhteen kannalta järkevämmältä. Kuraattorilla ja terveydenhoitajalla on velvollisuus edistää asiaa päihteitä käyttävän nuoren edunmukaisesti.  Koulun konsteissa ohjeistetaan suojaamaan anonymiteetti näissä tilanteissa.  

Toinen tapa on tehdä nimetön lastensuojeluilmoitus. Yksityishenkilö voi näin toimia, viranomaisilla on ilmoitusvelvollisuus nimellään ja tittelillään. On päihteitä käyttävän nuoren etu, että aikuiset tarjoavat apuaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 
Vastaaja: Tiina Mikkonen-Reponen resurssikoordinaattori, lapsiperheiden neuvonta ja resurssienohjaus, Varkauden kaupunki