Suun tapaturmat

Voit itse ehkäistä hammastapaturmia helppojen varotoimien avulla. Hampaiden, huulien, poskien ja kielen vaurioita voit ehkäistä käyttämällä hammas-/leukasuojusta harrastaessasi esim. riskialtista urheilulajia. Vältä jääkuutioiden, popcorn-jyvien ja kovien karamellien pureskelua hammasmurtumien ehkäisemiseksi. Katkaise teippi saksilla, älä hampaillasi.

Onnettomuuksia silti sattuu, ja tietämällä miten toimia hätätilanteessa voit välttyä hampaan/hampaiden menettämiseltä.

Ensiapuvinkkejä:

Jos olet purrut huuleesi tai kieleesi

Puhdista alue varovasti kangaspalalla ja käytä kylmäkompressia tai esim. jääpussia turvotuksen vähentämiseksi. Jos verenvuoto jatkuu, hakeudu heti lääkärille/hammaslääkärille tai sairaalan tapaturma-asemalle.

Jos hammas on murtunut
Huuhdo suu puhtaaksi lämpimällä (ei kuumalla) vedellä. Käytä kylmäkompressia tai jääpussia turvotuksen vähentämiseksi. Hakeudu heti hammaslääkäriin.

Jos epäillään leukamurtumaa
Käytä kylmäkompressia tai jääpussia turvotuksen vähentämiseksi. Hakeudu heti hammaslääkäriin tai sairaalan tapaturma-asemalle.

Jos hammas on irronnut
Pidä hampaan kruunuosasta kiinni ja huuhdo juuriosa vedellä, jos se on likainen. Älä hankaa äläkä irrota hampaaseen kiinni jääneitä ienkudospaloja. Jos mahdollista, laita hammas varovasti takaisin paikalleen hammaskuoppaan ja pidä sitä paikallaan kunnes pääset hammaslääkäriin. Ellei se onnistu, laita hammas maitolasiin ja hakeudu hammaslääkäriin mahdollisimman pian; muista ottaa hammas mukaasi!

Vieras esine hampaiden välissä
Yritä varovasti irrottaa esine hammaslangalla; varo ettet aiheuta haavoja ikeniin. Älä koskaan yritä irrottaa mitään hampaiden väliin tarttunutta esinettä millään terävällä apuvälineellä. Jos esine ei irtoa hammaslangalla, hakeudu hammaslääkäriin.

Hammassärky
Huuhdo suu puhtaaksi lämpimällä (ei kuumalla) vedellä. Käytä varovasti hammaslankaa tai hammasväliharjaa varmistaaksesi ettei hampaiden väliin ole tarttunut esim. ruuantähteitä. Älä koskaan laita särkytablettia ientä vasten, se voi vahingoittaa ientä. Jos särky jatkuu, hakeudu hammaslääkäriin.