Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Riippuvuuteen liittyy mielihyvän kokemus. Mitä nopeammin jokin aine tai toiminta tuottaa vaikutuksen, sitä helpommin se synnyttää riippuvuutta. Myös yksilölliset ja perinnölliset tekijät sekä elämänkriisit ja sosiaalisen oppimisen kokemukset vaikuttavat riippuvuuteen. Riippuvuudesta on mahdollista vapautua ja se edellyttää ongelman myöntämistä ja päätöstä tarttua toimeen asian korjaamiseksi. Tärkeää on tutkia itseään ja tarkkailla, kuinka usein ja missä tilanteissa mielihalut heräävät. Lisäksi on suunniteltava, miten voisisin toimia toisin näissä tilanteissa.

Vaihtoehtoisia tapoja toimia on harjoiteltava riittävän pitkään, jotta ne vakiintuvat. Lisäksi tukihenkilö lisää onnistumisen todennäköisyyttä ja hoitoon tai vertaisryhmiin osallistuminen voi auttaa riippuvuudesta eroon pääsemisessä.

Varkaus on mukana koko Pohjois-Savon maakunnan kattavassa Mieliteko-ohjelmassa, jonka tavoite on lisätä pohjoissavolaisten mielen hyvinvointia ja vähentää päihteiden käyttöä. Ohjelman taustalla ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sairastavuusindeksit, joiden mukaan Pohjois-Savo on maamme sairain maakunta. Ohjelmaan ovat sitoutuneet meidän lisäksemme Kuopio, Iisalmi, Joroinen, Kaavi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi ja Vieremä, jotka osallistuvat myös ohjelman rahoitukseen.

Mieliteko-ohjelmaa on toteuttamassa iso joukko: päätoteuttajan Kuopion kaupungin lisäksi mukana työssä ovat Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri.

Mieliteko-ohjelman mahdollistaa Hyvällä mielellä Pohjois-Savo 2021-2030 -hanke. Ohjelman ensimmäiselle kaksivuotiskaudelle on myönnetty Ely-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston rahoitus. Voit lukea lisää Mieliteosta:www.mielitekomedia.fi