Äitiysneuvola

Kun raskaustesti on positiivinen tai kun kuukautiset ovat jääneet tulematta ja epäilet olevasi raskaana, ota yhteyttä alueesi terveydenhoitajaan. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä neuvolaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa.  

Äitiysneuvola palvelee perhettä raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan aikana. Äitiysneuvolatyön perustana on naisen ja hänen perheensä tarpeista lähtevä yksilöllinen terveydenhoitosuunnitelma. Painopiste on ennaltaehkäisevässä, perheiden hyvinvointia lisäävässä työssä. Jokaisen asiakkaan kohdalla arvioidaan hoidon, tutkimusten, seulontojen, ohjauksen ja neuvonnan tarve yksilöllisesti.  Neuvolassa saat myös tietoa erilaisista yhteiskunnan tarjoamista palveluista.

Äitiysneuvolan asiakkuus jatkuu synnytyksen jälkeiseen jälkitarkastukseen asti.

Voit tarkistaa äitiysneuvolan ajanvarauksesi Kansalaisen terveyspalvelun kautta.

Neuvolan terveydenhoitaja on myös Omatyöntekijä, joka auttaa tarvittaessa perheitä saamaan oikeaa palvelua oikeaan aikaan.   Jos koet olevasi väsynyt, arki on liian raskasta, parisuhteessa ongelmia, tai toivot muuten apua ja tukea perheesi elämään, ota rohkeasti yhteyttä!

Suun terveystarkastus

Odottavan perheen äiti ja isä voivat varata terveystarkastuksen suuhygienistiltä. Tarkastus on äidille maksuton ja myös ensimmäistä lasta odottavalle isälle. Jos käynnin yhteydessä tehdään toimenpiteitä, peritään niistä sekä käynti- että toimenpidemaksu.

Perhevalmennus

Perhevalmennusta tarjotaan niille perheille, joille on syntymässä ensimmäinen lapsi.

Perhevalmennuksessa saat tukea vanhemmuuteen. Opit asioita vuorovaikutuksesta, vauvan hoidosta, imetyksestä ja parisuhteesta. Kaikkea tätä tarvitset hyvässä vauvaperhe arjessa.

Seuraava perhevalmennus järjestetään syys-lokakuussa ja se on tarkoitettu perheille, joiden vauvan laskettu aika on marras-, joulu- tai tammikuussa.

Perhevalmennuksessa on kolme tapaamiskertaa. Seuraavat tapaamiset ovat tiistaisin 24.9, 1.10. ja 8.10. neuvolan tiloissa klo 17 - 18:30.

Ilmoittaudu perhevalmennukseen omalle terveydenhoitajallesi 17.9. mennessä. Valmennus järjestetään, jos kolme perhettä sitoutuu osallistumaan.

Synnytysosaston tutustumiskäynnit

Odottavat vanhemmat pääsevät lokakuusta alkaen tutustumaan Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) synnytystiloihin ennen synnytystä. Tutustumiskäynti on suunniteltu pääasiassa ensisynnyttäjille, mutta halutessaan myös uudelleen synnyttäjät ovat tervetulleita. Tutustumiskäynnistä voi olla apua myös synnytyspelkoa tunteville odottajille.

Vierailulla vanhemmat pääsevät käymään synnytystiloissa, tapaavat henkilökuntaa ja saavat tietoa synnytyksen hoidosta sairaalassa. Yhdelle vierailulle voi osallistua enintään kahdeksan odottavaa äitiä tukihenkilön kanssa. Käyntiä suositellaan noin 32. raskausviikon jälkeen.

Tutustumiskäynnin paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, jonka raskaana oleva äiti itse varaa. Ilmoittautuminen tapahtuu puhelimitse KYSin Naisten Akuuttikeskukseen kello 8-20, p. 017 172 364.

Odottavat vanhemmat saavat jatkossakin tietoa KYSissä synnyttämisestä myös sairaalan verkkosivuilta synnytysvalmennusvideoilta.

Tutustumiskäynnit ovat aina tiistaisin klo 17.00. Kokoontuminen Kaarisairaalan Naisten Akuuttikeskukseen H-ovi 2 krs. (synnyttäjät)

Monikkovalmennus

Vuoden 2019 monikkovalmennukset järjestetään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa:

19.11.19

Aiheena raskaus ja synnytys, monikkoarki ja imetys. Lisätietoja valmennuksesta omalta terveydenhoitajaltasi.

 

NEUVOLOIDEN SOSIAALITYÖ
 
Sosiaalityöntekijä on neuvoloissa tarjoamassa perheille neuvontaa, ohjausta ja palvelupäätöksiä. Asianne voi koskea ihan mitä vain lapsiperheen elämään liittyvää asiaa, jota haluatte pohtia yhdessä sosiaalialan ammattilaisen kanssa. Voitte pyytää omaa terveydenhoitajaasi varaamaan aika sosiaalityöntekijälle, tai voitte myös itse sopia sosiaalityöntekijän kanssa suoraan tapaamisesta neuvolan tiloissa.