Lähisuhdeväkivalta

On tärkeää tietää, että väkivallasta voi selviytyä

Lähisuhdeväkivaltaa voi esiintyä parisuhteissa tai perheen ja suvun sisällä. Väkivallan tekijänä voi toimia oma kumppani, vanhempi tai aikuinen lapsi, myös sisarusten välillä voi esiintyä lähisuhdeväkivaltaa. Väkivalta alkaa usein henkisellä kiusaamisella, alistamisella, mitätöinnillä, halveksunnalla ja haukkumisella. Myös tarve kontrolloida ja säädellä uhrin toimia katsotaan olevan henkistä väkivaltaa. Ajoittain henkinen väkivalta voi kärjistyä siihen, että väkivallan tekijä uhkaa satuttaa itseään tai muita perheenjäseniä tai lemmikkejä. Tuolloin ei tulisi jäädä yksin vaan uhkauksista tulisi kertoa viranomaiselle.

Väkivaltaa voi lähisuhteissa esiintyä myös muissa muodoissa kuten fyysinen, taloudellinen, seksuaalinen ja uskonnollinen väkivalta. Lähisuhteissa tapahtuva seksuaalinen väkivalta on varsin yleistä, mutta siitä puhuminen on ollut erityisen vaikeaa siksi, että väkivalta kohdentuu ihmisen haavoittuvaisimmalle alueelle, seksuaalisuuteen. Tiedäthän, että parisuhteissa ja avio- tai avoliitossa tehty raiskaus on rikosasia. Seksuaalinen väkivalta voi myös olla kehon arvosteluun liittyvää kommentointia, painostamista seksuaalisiin tekoihin, syyllistämistä sovintoseksiin tai suostumista yhdyntään pelon vuoksi

Väkivalta voi jatkua vainoamisena tai muuna henkisenä kiusaamisena esimerkiksi lasten huolto- ja tapaamisiin liittyvissä asioissa. Mikäli eron jälkeistä vainoa esiintyy, on se myös rikosasia, josta voit tehdä rikosilmoituksen. Vainoaminen voi olla häiriköintiä, jatkuvaa soittelua ja viestittelyä tai seuraamista. Vainoamiseen voi liittyä myös kotirauhan rikkomista tai laitonta uhkailua. Vaino voi myös ulottua työpaikalle ja esiintyä ulkopuolisille positiivisina huomion osoituksina kuten kukkien lähettämisenä, rakkaudentunnustuksina tai toistuvina kuulumisten kyselynä. Väkivallan tekijän jatkuva yhteydenpito ja vainoaminen kuormittavat uhria paljon ja tuolloin usein rohkaistaan hakemaan lähestymiskieltoa, jos yhteydenpito ei muutoin lopu.