Klubilla - På Klubben, Muistoja Villasta 1876–2021

18.5.-25.9.2022 Varkauden museoilla

Villa, Virkamiesklubi, Varkauden klubi, rakennuksesta oli moneksi. Varkautelaisia kohtasi 27. helmikuuta 2021 suuri yhteinen suru, kun lähes 150 vuotta vanha rakennus tuhoutui tulipalossa täysin. Rakennus on toiminut monien juhlien, tapahtumien ja perhetilaisuuksien näyttämönä, ja siihen liittyy tuhansia tarinoita varkautelaisista, Varkaudesta ja Varkauden teollisuuden historiasta. Näyttely esittelee varkautelaisten muistoja rakennuksesta ja aikaa, jolloin se toimi varkautelaisten silmäätekevien kokoontumispaikkana ja juhlatilana. Legendaariset loppiaistanssiaiset, vappubrunssit ja naamiaiset nimekkäine esiintyjineen heräävät näyttelyssä henkiin.

Varkauden klubina tunnettu rakennus toimi aluksi Varkauden ruukinpatruunan asuntona. Huvila siirrettiin Varkauteen vuonna 1876 Terijoelta Paul Wahl & Co:n omistamalle Varkauden ruukille. Rakennus toimi ruukin paikallisjohtajan asuntona aina vuoteen 1946. Seuraavana vuonna Villa muutettiin kaupunginarkkitehti Kalevi Väyrysen suunnitelmien mukaan virkamiesklubiksi.

Jo sotavuonna 1942 Alvar Aalto oli piirtänyt Klubin muutostyösuunnitelmat, mutta ne jäivät toteutumatta. Aalto oli ystävystynyt 1930-luvulla Ahlström-yhtiön toimitusjohtajaan Harry Gullichseniin ja tämän vaimoon Maire Gullichseniin, Walter Ahlströmin tyttäreen. Aaltojen ja Gullichsenien ystävyyden seurauksena perustettiin muun muassa Artek, jonka kalusteilla Klubiakin sisustettiin.