Kotikulmat valoissa

Siilinjärveltä alkunsa saanut Kotikulmat valoissa -valaistuskampanja laajenee Pohjois-Savon alueelle 30.10 – 30.11.2021.  Teemana on ”Arjen valojuhlaa - valoa arkeen”. Kampanjalla halutaan muistuttaa iloa tuottavista ja arjen jaksamista lisäävistä asioista pimeänä aikana. Mukaan kampanjaan on kutsuttu yhdistyksiä, yrityksiä, organisaatioita ja yksityisiä ihmisiä.

Kotikulmat valoissa -kampanja laajentuu osallistavaksi, kaikkien pohjoissavolaisten yhteiseksi toiminnaksi, johon mahdollisimman moni osallistuu valaisemalla omia kohteitaan ja jakaa niitä somessa hashtagilla #kotikulmatvaloissa ja Varkaudessa lisäksi #valoisavarkaus.

Asukkaita kutsutaan tekemään myös valon tekoja toisilleen: kutsumaan yksinäisen kynttiläillalliselle, laittamaan lyhdyn ovelle tervetulon merkiksi tai vaikkapa kutsumaan kotinurkissa pyörivän mukaan yhteiseen harrastukseen.

Valaistuskampanjan aikana järjestetään tapahtumia, joiden teema liittyy jollain tavalla valoon. Varkaudessa tuodaan valoa pimeyteen marraskuun aikana eri tavoin. Varkauden Kotikulmat valoissa-kalenteri julkaistaan tällä verkkosivulla. Kaikki Pohjois-Savossa järjestettävät Kotikulmat valoissa -tapahtumat kootaan Kuopion Seinälle Tapahtumaportaali (kuopionseina.fi)

Tulossa Varkaudessa marraskuussa 2021

Varkaudessa Kotikulmat valoissa -kampanja kietoo yhteen erilaisia toimijoita ja tilaisuuksia. Marraskuussa järjestetään erilaisia valoon liittyviä tempauksia, kuten suurempia ja pienempiä valoinstallaatioita, UV-taidetta, joulukauden avausta ja ikkunanäyttelyitä.

Mukana toteuttamassa ovat mm. kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Vekara-Varkaus, Lastenkulttuurikeskus Verso, Vanha Varkaus - Uusi suunta -hanke, Warkauden kaupunkikeskusta ry sekä joukko erilaisia toimijoita aina yksityishenkilöistä yrityksiin. Osallistuminen on kaikille avointa!

Valaistuskalenteri päivitetään tälle sivulle lokakuun lopussa.Tällä hetkellä varmistuneita tilaisuuksia ovat

5. - 7.11. Taikametsä 2.0 valoinstallaatio, Koivikkopuisto (Osmajoentie 7), järj. Vekara-Varkaus

20.11. Joulukauden avaus eri puolilla kaupunkia, järj. Warkauden kaupunkikeskusta ry

20.11- 26.11. Aezone: UV-taidetta Kauppakatu 20 ikkunoissa, järj. Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut

26.11. Vanha Varkaus valoissa, Vanhan Varkauden puutaloalue Tehtaan koulun ympäristössä, järj. Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Vanha Varkaus - Uusi suunta -hanke sekä yrittäjät

Vinkkejä osallistumiseen

Varkaudessa voit osallistua esimerkiksi katselemalla valaistuksia eri tempauksissa ja toteuttamalla oman valaistuksesi ikkunaasi, ovellesi tai pihallesi.  

 

Jaa kuva osallistumisestasi some-kanavissa aihetunnisteilla #valoisavarkaus ja #kotikulmatvaloissa!

 

Oman valaistuksen voit toteuttaa omalla tavallasi. Tässä muutamia vinkkejä inspiraatiota tuottamaan. 

 

Värillinen ikkuna 

Saat ikkunastasi värillisen myös tavallista valoa käyttämällä. Kiinnitä ikkunaan läpinäkyvällä teipillä värillistä silkkipaperia. Voit jakaa ikkunan eri värisiin osiin, voit tehdä paperista muotoja, jotka peittävät osan toisista papereista tai voit valita ikkunaan vain yhden lempivärisi. Toteutustapa on vapaa ja vain mielikuvitus on rajana. Kun sytytät valot sisällä, pimeällä ulos näkyy värillinen ikkunasi. Erityisen näyttävä kokonaisuus syntyy, kun sovitte väri-ikkunoiden aikataulusta yhdessä taloyhtiön tai naapuruston kesken. 

 

Varjoteatterikuva ikkunaan 

 • Ripusta ikkunaan valkoinen lakana 

 • Ota valonlähteeksi mikä tahansa pöytävalaisin. LED-valoissa on paljon tehoa ja ne ovat turvallisia käyttää. 

 • Leikkaa siluetteja esimerkiksi pahvista. Ne voivat olla mitä tahansa hahmoja, muotoja, puita, rakennuksia… Kun leikkaat siluettiin reikiä, saat siihen lisää ilmettä. 

 • Voit kiinnittää siluetteja teipillä lakanaan tai ripustaa ohuella langalla katosta roikkumaan ikkunan ja valonlähteen väliin. 

 • Voit muuttaa värimaailmaa kiinnittämällä tai pystyttämällä valonlähteen eteen esimerkiksi värillistä läpinäkyvää muovia olevia rahkapurkin kansia tai muuta värillistä kalvoa. 

 • Kaupoissa on myös väriä vaihtavia led-lamppuja, jotka voi kiinnittää useimpiin valaisimiin ja niitä voi ohjata kaukosäätimellä. 

 • Kun on pimeää, varjoteatterikuva näkyy ulos mielenkiintoisena huomionherättäjänä. 

 

Ikkunamaalaus 

Päästä luovuutesi valloilleen ja maalaa ikkunaan! Voit käyttää ikkunaväriä, sormiväriä tai pulloväriä. Helposti näyttävää jälkeä saa teipin avulla. Rajaa ensin ikkunaan maalarinteipillä teoksesi kehykset. Vedä teipillä kehyksen sisään ikkunaan vinoja osioita, joiden väliin jää eri muotoisia kolmioita ja suunnikkaita. Voit halutessasi lisätä joihinkin osioihin pieniä teipinpaloja, kuten kolmioita tai palloja. Töpöttele eri värisillä maaleilla eri osiot, anna kuivua ja irrota teipit. Pimeällä ikkunamaalaus erottuu ulkoa katsottuna hienosti kun valot ovat sisällä päällä. Voit tehostaa valaistusta tuomalla valonlähteen, esim. pöytävalaisimen lähemmäs ikkunaa. 

 

Kausivaloasetelmat 

Jotkut sanovat niitä jouluvaloiksi, mutta me puhumme kausivaloista. Tee asetelma valoista esimerkiksi lyhdyn sisään, puun oksaan, pullon sisään tai vaikkapa maljakkoon. Tai kehystä ikkunasi kausivaloilla valitsemallasi tavalla. Kenellä on kekseliäin asetelma? Muista kuitenkin turvallisuus. 

 

Muista turvallisuus! 

 • Käytä ulkona vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja.  

 • Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa. 

 • LED-valot toimivat aina pienoisjännitteellä, lämpenevät vähemmän ja näin vähentävät paloriskiä, kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät kauemmin. 

 • Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa. Vanhat valot eivät välttämättä sovellu märkään talvisäähän eikä niitä ole suunniteltu uusimpien turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos vanhojen valojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, ne on syytä korvata uusilla, turvallisemmilla valoilla.  

 • Älä kytke toisiinsa kuulumattomia valosarjoja ja muuntajia yhteen. 

 • Älä käytä äläkä yritä korjata rikkinäisiä valoja, vaan toimita ne SER-jätteen kierrätyspisteeseen.  

             (Tukes.fi) 

 

Osallistumisvinkit tulostettavana PDF:nä:

Osallistumisvinkit: Varkauden Kotikulmat valoissa-kampanja, by terhi.siippainen

Kulttuurin merkitys nostetaan esiin

Kampanjan aikana halutaan nostaa esiin myös kulttuurin merkityksellisyyttä: Kulttuuri vaikuttaa niin fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Kulttuurilla on lukuisia todennettuja hyvinvointivaikutuksia. Lisäksi kulttuurilla on taloudellista painoarvoa: Kulttuurisesti kiinnostavat alueet houkuttelevat luovaa osaamista ja matkailijoita alueille. Luovilla ratkaisuilla voidaan lisätä myös tuottavuutta. Ennen koronapandemiaa luovat alat työllistivät Euroopan tasolla yli kaksi kertaa enemmän kuin autoteollisuus ja tietoliikenne yhteensä. Suomessa työllisiä oli n.135.000 ja kulttuurin osuus bruttokansantuotteesta 3,3% (EY-tutkimus, 2021).