Valtion palvelut

Maahanmuuttovirasto

Maahanmuuttovirasto myöntää oleskeluluvat, käsittelee turvapaikkahakemukset, ohjaa vastaanottokeskusten toimintaa, päättää käännyttämisestä ja karkottamisesta, vastaa kansalaisuushakemusten käsittelystä ja muukalaispassien myöntämisestä. Varkautta lähin maahanmuuttoviraston toimipiste sijaitsee Kuopiossa. Kuopion toimipaikan osoite: Ajurinkatu 45, 70110 Kuopio Maahanmuuttovirastossa asiointiin on hyvä varata ennakolta aika sähköisenvarauspalvelun kautta tästä linkistä.

DIGI – ja väestötietovirasto

Maistraatti (1.1.2020 alkaen Digi- ja väestötietovirasto) Ulkomaalaisen henkilön, joka muuttaa Suomeen, on rekisteröidyttävä maistraatissa (Digi- ja väestötietovirastossa). Rekisteröitymiseen tarvitaan passi tai muu virallinen kuvallinen henkilökortti, oleskelulupa (EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulijat), oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus sekä muut keskeiset dokumentit ja niiden viralliset käännökset (esim. avioliittotodistus ja lasten syntymätodistukset) laillistettuina. Suomalainen henkilötunnus postitetaan maahanmuuttajalle rekisteröinnin tuloksena, jos hän ei ole sitä jo aiemmin saanut. Varkauteen muuttavien ulkomaalaisen rekisteröintipalvelut ovat Kuopiossa. Ajan voi varata sähköisesti tästä linkistä.

KELA

Kelan toimipiste Varkaudessa sijaitsee Rajakadulla (Rajakatu 13, 78200 Varkaus.) Kela palvelee myös sähköisesti internetissä ja sillä on oma puhelinneuvonta myös maahanmuuttajille. Opastusta Kelan etuuksiin liittyen on saatavissa venäjäksi, arabiaksi, englanniksi ja ruotsiksi tästä linkistä.