Via Canalia -näyttely

Taipaleen kanava-alueella voi tutustua yli 170-vuotiaaseen vanhaan kivikanavaan ja seurata laivaliikennettä toiminnassa olevan kanavan partaalla. Kanavahistoria esittäytyy sekä kanavamuseossa, että aluetta kiertävän Kanavapolun infotauluissa. Lisäksi kanavamuseossa palvelee kahvio.

Kanavamuseon perusnäyttely Via Canalia kertoo Pohjois-Savon kanavarakentamisen historiasta, kanavahallinnosta ja –hoidosta sekä vesiliikenteestä. Näyttelyssä on esillä muun muassa Taipaleen kanava-alueen pienoismalli vuodelta 1905 ja kanavatornin vanha kalusto. Lisäksi museossa voi tutustua kanavan toimintaan virtuaalisulutuksen muodossa. Nähtävissä on myös elokuvat "Taipaleen kanava, vilkas vesiväylä", johon on koostettu erilaisia tapahtumia - uittoa, höyrylaivaregattaa, kanavajuhlia – Varkauden vesiltä, sekä "Kalakukko", varkautelaisten matka Kalakukkolotjalla lähivesille kalastelemaan ja marjastamaan.

Taipaleen kanavamuseo on yksi Merenkulkulaitoksen hallinnoimista alueellisista kanavamuseoista. Se avattiin vuonna 1990 juhlistamaan Taipaleen kannaksen yli rakennettua vanhaa kanavaa, joka oli maamme ensimmäinen valtion rakennuttama sulkukanava. Vanhan kanavan uoma ja kivirakenteet ovat edelleenkin nähtävissä.

Museokäyntiä voi jatkaa tutustumalla Varkauden yläpuolisten vesistöjen historiallisiin kanaviin: Leppävirralla Konnuksen kanavaan, Kuivataipaleen kanavaan Suonenjoella, Maaningalla Viannon kanavaan ja Saarikosken kanavaan Runnilla, Iisalmessa. Niin sanotun Iisalmen reitin varrella ovat myös Ruokovirran ja Ahkiolahden kanavat Maaningalla ja Nerkoon kanava Lapinlahdella.

Valokuvaamo Jänis: Taipaleen kanava