Kanavamuseon tapahtumat 2019

Kesänäyttely 2019

Kanavankaitsija Julius von Wright ja taiteilijaveljekset

1.6. – 31.8.2019

Varkauden museoiden Taipaleen kanavamuseon kesänäyttelynä nähdään koko perheelle suunnattu kuopiolaisen Raija Laitisen nukkeanimaatio. Haminalahden kartanon kesäpäivän tarinassa vuonna 1830 on 24 kolmiulotteista tuokiokuvaa von Wright-perheen ja palvelusväen elämästä. Nukkevitriinien jokaiseen kuvaan liittyvä teksti on kuvitteellinen, mutta historiallisiin tosiasioihin perustuva tarina. Suvun tunnetuimpia jäseniä ovat lintuaiheistaan tunnetut taiteilijat ja ornitologit Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wright. Näyttelyä täydentää Haminalahti-näkymä ja perheen sukupuu.

Raija Laitinen on rakentanut historiallisia pienoismaailmoja kymmenisen vuotta. Idea von Wright-tarinaan syntyi Kuopion Haminalahden maisemissa Suopeltovuorella 2013 ja valmistui kolme vuotta myöhemmin. Henkilöhahmot on valmistettu Fimo-massasta, piipunrasseista ja vanusta, asut ovat 1830-luvun mukaiset. Eläinhahmot ja linnut on tehty huovuttamalla. Puusta ja massasta tehtyjen huonekalujen ohella on joitakin valmiita kirpputorilöytöjä.  Vitriinikuvien tapahtumat sijoittuvat sisätiloihin ja ulos pihapiiriin, metsään ja rannoille. Taustana olevat ulkokuvat Raija Laitinen on ottanut Haminalahdesta ja tarinaan liittyvistä maisemista.

Von Wright-veljesten sarjaan kuului myös Julius von Wright (1820-1885), joka oli taiteilijaveljesten tavoin lintutieteilijä. Hän työskenteli Taipaleen kanavalla kanavankaitsijana ja kasöörinä vuodet 1862-1874. Taipaleessa Julius avioitui ja vietti perhe-elämää. Sukulaiset vierailivat usein Juliuksen luona Taipaleessa, tähän aikaan matka Helsinkiin tai takaisin Kuopioon sujui sulan veden aikaan höyrylaivoilla, joiden yksi pysäkki oli Taipaleessa.  Oman näyttelyosuutensa muodostaa Julius perheineen sekä tarina taiteilijaveli Magnuksen (1805-1868) 1864 vierailun yhteydessä maalaamasta näkymästä Varkauden konepajasta. Varkaus mekanisk verkstad valmistui vuonna 1867 ja on nykyisin Turun taidemuseon omistuksessa.    

VIA CANALIA-perusnäyttelyssä voi tutustua Pohjois-Savon kanavarakentamisen historiaan ja seurata laivaliikennettä toiminnassa olevan kanavan partaalla.  Näyttelyssä on pienoismalli alueesta vuonna 1905 ja kuvaesitys kanavasulutuksesta.  Filmiesityksissä nähtävänä elokuva Kalakukko, joka kertoo varkautelaisten kalastusmatkoista pula-aikana 1930-luvulla.

Näyttelyt ovat avoinna 1.6.-31.8.2019 päivittäin klo 10 – 18. Vapaa pääsy!

Yleisöopastukset Via Canalia-näyttelyyn

Ke 12.6.2019                        klo 17.00
Ke 10.7.2019                        klo 17.00
Ke 7.8.2019                          klo 17.00

Vekara-Varkaus Bongaa linnut!

kanavan_vekaran_tiedotuskuva.jpg
Kanavamuseon Vekara-työpaja,
Bongaa linnut!

10. – 16.6.2019 klo 10.00-18.00 Nonstop

Taipaleen kanavamuseon työpajassa voit olla kuin lintutieteilijä Julius von Wright, joka toimi Taipaleessa kanavankaitsijana ja käsöörinä vuosina 1862-1875. Tutustu nukkevitriineihin ja bongaa niistä lintuja. Tunnistatko lajit? Pääset värittämään suomalaisia lintuaiheita mallien mukaan tai ihan oman mielesi mukaisesti.

Museoiden perhesunnuntai 25.8.2019

Taipaleen kanavamuseon perhesunnuntaina seikkaillaan Kainon kintereillä 25.8.2019

Varkauden museoiden perhesunnuntai järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Taipaleen kanavamuseolla Varkaudessa koko perheen yhteisenä Kainon kintereillä –seikkailuna sunnuntaina 25.8.2019 klo 10.00 – 18.00.

"Museoon on muuttanut uusi opas, jota kukaan ei ole nähnyt. Taitaa olla aika pieni. Olemme huomanneet, että on kotiutunut, koska on levitellyt pieniä mattoja sinne sun tänne. Varmaan pitää lasten äänistä, koska jättää mattojen alle lappusia, joissa kyselee lapsilta kaikenlaisia museoon liittyviä juttuja. Jos kuulee juttelua, niin tulisikohan esiin?"

Juvalaisen kuvataiteilija-taidekasvattaja Mari Liimataisen kehittämässä ja ohjaamassa pelillisessä museoseikkailussa tutustutaan Kaino-tontun opastamana kanavahistoriasta kertovaan Via Canalia –näyttelyyn. Seikkailuun kannattaa varata aikaa vähintään puoli tuntia ja seikkailemaan pääsee museon aukioloaikana klo 10.00 – 18.00.

Perhesunnuntait toteutetaan Varkauden museoiden ja Lastenkulttuurikeskus Verson yhteistyönä.

Tervetuloa kaikki perheet joukolla seikkailemaan Kainon kanssa!

Talvipäivänseisaus 2019 - Tulenveiston SM

Tulenveiston SM-kilpailut järjestetään ensimmäistä kertaa Talvipäivänseisaus-tapahtumassa Varkauden Taipaleen kanavamuseon pihalla. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti talvipäivänseisauksen aattona, lauantaina 21.12.

Tulenveistolla on paikallisesti pitkät perinteet ja aiemmin Suomessa on järjestetty kansainvälisiä kilpailuja. Kilpailuun osallistuu kahdeksan veistäjää/veistäjäparia. Tuliveistokset tehdään sommittelemalla erityyppisesti palavasta materiaalista. Teoksissa käytetään pääsääntöisesti kierrätysmateriaaleja. Tuomaristo arvostelee palavat teokset määriteltyjen arvostelukriteerien mukaan. Yleisö seuraa teosten sytyttämistä ja palamista useiden tuntien ajan.

Tapahtuman järjestäjinä ovat Varkauden kaupunki, Varkauden museot, Kanavan kahvio, Warkautelaiset ry ja Warkauden veisto ry.
Tapahtumaa tukee Pohjois-Savon kulttuurirahasto ja Varkauden kaupungin 90-vuotisjuhlatoimikunta.