Metsän syli

METSÄN SYLI

Ulla-Maija Kallinen
Maalauksia

18.9.2020 - 29.11.2020

Varkauden taidemuseo

Turkulaisen kuvataiteilijan, Ulla-Maija Kallisen (s.1956) maalausten lähtökohtana on rehevä luonto, josta usein suikertaa esiin muinaisten kulttuurien dekoratiivisia kuvioita, menneisyyden jättämiä jälkiä. Useissa töissä on aistittavissa metsän tuntu ja olemus, värien ja kosteuden vaihtelua. Metsä merkitsee toisaalta rauhaa, toisaalta vastakohtia ja salaperäistä voimaa. Töissä näyttäytyy myös metsän eläimiä, jotka hämärissä usein tulevat esiin. Metsä on niiden suoja ja turvapaikka. Metsä tai muu miellyttäväksi koettu paikka luonnossa voi vaikuttaa ihmiseen henkisesti virkistävästi. Uusimmissa töissä on myös viitteitä luontokohteiden suojelukseen. Taiteilijalle luonnon kasvu kuvastaa ihmisen henkistä kasvua.

Maalaukset ovat fantasiaa, ja ne heijastavat mielen kerrostumia. Teokset syntyvät luonnon välittämistä yllykkeistä, jotka tarjoavat lähtökohdan vapaaseen riimittelyyn ja leikittelyyn hehkuvilla väreillä muotoja rönsyttelemällä.

Ulla-Maija Kallinen on taustaltaan humanisti, jonka teoksissa kiinnostus ympäröivään luontoon, vanhoihin kulttuureihin ja estetiikkaan tulee omaleimaisella ja orgaanisella tavalla näkyville. Kallisen töitä on ollut esillä yksityisnäyttelyissä mm. Wäinö Aaltosen museossa, Porin taidemuseossa, Keski-Suomen museossa, Yrjö A. Jäntti Taidekokoelman Taidemuseossa, Raision ja Kouvolan taidemuseoissa sekä lukuisissa gallerioissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tämän lisäksi Kallinen on osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja muualla Euroopassa.

Taiteilijan kotisivut: ulla-maija.kallinen.net 

Kuva: Ulla-Maija Kallinen, Metsän kauneudelle, 2020

Näyttelyyn on vapaa pääsy.