Jan Neva Jumalten kuolema ja Marskin Sali

4.3. - 17.4.2011

Varkauden taidemuseo

Maalauksia ja piirustuksia, Marskin Sali

Teemana Marsalkka C.G.E.Mannerheim 1867-1951

Pietarilaistunut suomalaistaiteilija Jan Neva (s.1974 Kitee) aloitti aikanaan klassisena muotokuvataiteilijana. Hän kuvaa uusimmissa teoksissaan tämän päivän ihmisiä kalevalaisuuden ja kreikkalaisen mytologian sankarihahmoina. Jumalten kuolema-näyttelyn teemana on eurooppalaisen kulttuurin rappio ja suurten tarinoiden arkipäiväistyminen. Varkauden taidemuseon näyttelyn piirustukset ja maalaukset ovat vuosilta 2008-2009.
 
Jumalten kuolema
- ”Uskonnon merkitys kulttuurin ytimenä on lakannut lännessä sivilisaatiota koossapitävänä voimana. Spiritualistisuuden on korvannut fantasia ja roolipelit, maailmat joista ihmiset hakevat tuonpuoleisuuden kokemusta kevennettynä. Kaikkia henkinen tyhjiö ei tunnu vaivaavan. Tilalle on tullut materialismi ja henkilökohtaisen onnen ja onnellisuuden tavoittelu.”
 
Taiteilija Jan Neva arvostaa opintojaan Pietarin Kuvataideakatemiassa 2001-2003, vaikkakin taustalla ovat myös opinnot Suomen Kuvataideakatemiassa 1993-2000 sekä Imatran taidekoulussa vuosina 1992-1993.
 
”Innoittajinani ovat eri aikakausien maalaustaiteen mestarit. Tutkin, kuinka he rakentavat kuvapinnan viivoilla, väreillä, valon ja varjon massoilla. Esittäväkin kuva on viime kädessä abstrakti, koska se rakentuu edellä mainituista elementeistä kaksiulotteiselle pinnalle. Vaikka teokseni perustuvat luonnon havainnointiin, niin pelkistän yleensä aihetta voimakkaasti. Käsittelen kuvissani ihmisen yksinäisyyttä, jonkin odotusta, ajan nopeaa kulumista, kuolemaa ja sen jälkeistä meille tuntematonta.”
 
Marskin Sali
Jan Neva on tuonut Varkauteen yllätyksenä uusinta muotokuvatuotantoaan, aiheena Marsalkka Mannerheim. Taiteilija työskentelee Pietarissa ateljeessa vanhassa keskustassa samalla alueella, jolla Mannerheim aikanaan asui. Näyttely keskittyy Marskin Venäjän vuosiin, esillä on potrettimuotokuvia sotilasuran alkutaipaleelta Chevalier-kaartin asussa, Mallieskadroonan päällikkönä vuonna 1904 sekä ulaanirykmentin komentajana vuonna 1909. Kokonaisuuteen kuuluu maalaus Kaikki sodat, joka välittää viestiä Venäjän Japanin sodan vuosilta 1905 symbolisoiden Marskin käymiä sotia, ensimmäisestä maailmansodasta toiseen maailmansotaan.  
 
Marskin muotokuvia tehtiin heti Suomen sisällissodan jälkeen valtavasti, kuitenkaan koskaan aikaisemmin ei ole maalattu C.G.E.Mannerheimin (1867-1951) muotokuvaa missään venäläisissä sotilasasuissa. Näyttelyllään taiteilija välittää meille tietoa myös siitä kuinka Venäjällä arvostetaan Suomen armeijan ylipäällikköä ja kansallista johtajaa, jonka ura alkoi Keisarillisen Venäjän armeijan upseerina.
 
Jan Nevalle Mannerheim edustaa täydellistä herrasmiestä, vanhanajan aristokraattia, mennyttä kaunista Eurooppaa joka tuhoutui I ja II maailmansodassa. Asiaan kuuluu että taiteilija on tutkinut kaiken mahdollisen kirjallisuuden aiheen tiimoilta. Erityisesti on jäänyt mieleen ote suomalaisen taiteilijan Albert Edelfeltin kirjeestä äidilleen, jossa on seuraava kuvailu Marskista: ”näyttää komealta chevalier- kaartin asussa”. Edelfelt oli mukana Venäjän tsaari Nikolai II:n kruunajaiskulkueessa ja näki siellä Mannerheimin kulkueen kärjessä astelemassa miekka kohotettuna.
 
Kahden maan taiteilijaseuroihin kuuluva Jan Neva osallistuu tasaisesti kotimaisiin näyttelyihin. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä oli Kuopiossa vuonna 1999 ja viimeisin Helsingissä Galleria Uusitalolla vuonna 2009. Vuoden 2011 lähestyviä näyttelyitä ovat Varkauden taidemuseon yksityisnäyttelyn lisäksi kutsu Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyyn sekä ulkomaisista näyttelyistä kohteena on Pariisi. 

Taiteilijasta lisää: www.janneva.com

Näyttelyyn liittyvä perhesunnuntai ja työpajapäivä teemalla Tarina kuljettaa järjestetään 20.3. klo 10-16.
Vapaa pääsy! 
 
Varkauden museot
Wredenkatu 5 A
78250 Varkaus
040-769 1010
museot@varkaus.fi
www.varkaus.fi/museot
Vapaa pääsy.
Avoinna: ti-to 10-17, pe ja su 10-16