Talven valo Ritva Kärmeniemi ja Paula Taipale

Pienikärmeniemi.jpg
Ritva Kärmeniemi on kuvannut kotipaikkakuntansa Imatran Vuoksen maisemissa., by Ritva Kärmeniemi

 

Pienirossikruunu.jpeg
Paula Taipaleen Rossikruunujen muodon lähtökohtana ovat perinteiset olkihimmelit, toteutettuna tämän päivän kierrätysmateriaaleista., by Paula Taipale

 

 

Ritva Kärmeniemi, Valokuvia     
Paula Taipale, Rossikruunuja

Varkauden taidemuseo

13.1. -  26.2.2012

 
Talven valo koostuu Ritva Kärmeniemen valokuvista ja Paula Taipaleen rossikruunuista. Varkauden taidemuseon teemanäyttelyssä valokuvat edustavat eriasteista talven valoa, kuvattuna Imatrankosken ja Vuoksen rannoilta. Ritva Kärmeniemen useasta digitaalisesta valokuvasta kootut kollaasit toistavat vuorokauden aikojen vaihtelua ja luonnon sielunmaisemaa. Tekstiilitaiteilija Paula Taipaleen valoisien, ilmassa riippuvien ja liikkuvien teosten lähtökohtana ovat olleet perinteiset himmelit, toteutettuna eri kierrätysmateriaaleista.   

Talven valo-näyttelyssä vuorottelevat valo ja pimeys, väri ja ilonpilkahdukset keskellä talven kaamosta. Vuodesta 1987 kuvataiteilijana toimineen Ritva Kärmeniemen valokuvat ovat myös kannanotto hänen kotipaikkakuntansa Imatran kansallismaiseman säilymisestä, kuvat on otettu Imatran Valtionhotellin puistosta ennen viimeisimpiä karsintoja. Aiheissa on mukana koskiuoma, kaupungintalon puisto sekä Vuoksenniskan Honkaharju. - ”Tavoitteeni on tunnelma, puiden rakenteen tarkastelu sekä lumen painon ja kuuran aikaansaamat muutokset maisemassa. Olen rakastanut puita ja piirrellyt niitä lapsesta asti. Imatra on Vuoksen varrelle rakentunut metsäinen, puistoinen ja matkailijoiden ylistämä kaupunki. Toivottavasti näin on jatkossakin”, toteaa Ritva Kärmeniemi, joka on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1966. Hän on täydentänyt opintojaan Imatran taidekoulussa grafiikkaan ja valokuvaan liittyvillä kursseilla 1990-2000-luvuilla.  
 
Paula Taipale on valmistunut tekstiilitaiteilijaksi vuonna 1978 Taideteollisesta korkeakoulusta, jossa hän on suorittanut myös taiteilijan pedagogisen koulutusohjelmatutkinnon vuonna 1997. Paula Taipaletta kiinnostaa himmelin edustama perusrakenne, kahdeksansivuinen tasokas, joka ripustus tapahtuu pienimmästä pisteestä. - ”Olen kehittänyt himmelitekniikkaa ja tehnyt erikokoisia Rossikruunuja materiaaleina mehupillit, karamellipaperit, helmet ja kristallit. Kehitän koko ajan rakenteen vaatimaa tekniikkaa, pillien käyttö olkien sijaan on lapsuuden muisto suoraan 1950-luvulta.”
Paula Taipale käyttää materiaalia siten, että lopputulos näyttää massiiviselta, jopa metalliselta. Läpikuultavan materiaalin avulla hän varioi sidosmateriaalia eri väriteemoiksi. 


Talven valo-oheistapahtumat
 
Yleisö on tervetullut taiteilijatapaamiseen torstaina 12.1.2012 klo 13, jolloin Ritva Kärmeniemi ja Paula Taipale esittelevät näyttelyään Varkauden taidemuseolla.
 
Perhesunnuntaina 19.2.2012 järjestetään Varkauden museoilla Talven valo-näyttelyyn liittyvä valokuvatyöpaja. Lapsille ja aikuisille suunnatun työpajan toteuttaa Lastenkulttuurikeskus Verson taideohjaajat. Kuvia otetaan Varkauden museoiden ja Taidekeskus Väinölän pihapiirissä. Kuvat tulostetaan pienellä printterillä ja kootaan perheen yhteiseksi tauluksi, myös kehykset tehdään itse.
Ilmaiseen työpajaan ennakkoilmoittautuminen Varkauden museoille 040- 769 1010 alkaen 13.2.2012. Työpajat su 19.2.2012 klo 10:15, 12:15 ja 14:15. 
Pienirossikruunu.jpeg
Paula Taipaleen Rossikruunujen muodon lähtökohtana ovat perinteiset olkihimmelit, toteutettuna tämän päivän kierrätysmateriaaleista., by Paula Taipale