Sirpa Ylhäinen Maalauksia Arja Kastinen Kanteleimprovisaatioita

MAAN LAPSET

11.1.2013 – 24.2.2013
Varkauden taidemuseo

Maan lapset-näyttely on syntynyt kuvataiteilijan ja muusikon vaihdettua vaikutelmia kahden viime vuoden aikana.  Arja Kastisen ja Sirpa Ylhäisen yhteistyö perustuu samantyyppiseen työskentelytapaan: improvisaatioon ja hetkeen tarttumiseen. Molempien työskentelyssä on kyse matkasta sisäiseen todellisuuteen. Sirpa Ylhäisen maalausten näyttelyssä soi Arja Kastisen maalausten pohjalta improvisoima musiikki, jolloin maalaukset ja musiikki yhdessä muodostavat koettavan maailman. Arja myös vierailee soittimiensa kanssa näyttelyssä.
Kuvataiteilija Sirpa Ylhäiselle (s.1963) maalaaminen on elämää niin kuin hengittäminen. ”Kiinnostavinta on olla siellä missä ei ole mitään ja on kaikki mahdollinen. Kun on luonut maalauksen maailman ja alkaa aavistella siellä muotoja. Sitten sitä kerii takaisin sen langan jota on avannut. Askel askelelta, maalaus neuvonantajana, luo muodon, merkityksen, ja ne mukanaan palaa takaisin tähän maailmaan. Toiveeni on, että tänään uskaltaisin katsoa sen mitä vielä eilen en uskaltanut, itsestäni, maailmasta. Kuin puu imisin ravintoa, elämää varten.”
Musiikin tohtori Arja Kastinen (s.1963) tekee musiikkia museokanteleiden kopioilla improvisoiden. Tekniikka pohjautuu vuosisatoja vanhaan karjalaiseen kanteleensoittoperinteeseen ja improvisaatiot ovat kokeellisia matkoja historiallisen menneisyyden ja luovan nykyisyyden välillä.
Sirpa Ylhäisen ja Arja Kastisen yhteistyö muodostaa neljän näyttelyn sarjan, joka asettuu elementteihin: Vesi (Siemenvesi, Joensuu, galleria Harha 2011), Tuli (Soturin sydän, Nurmes, galleria Tyko 2012), Maa (Maan lapset, Varkauden taidemuseo 2013) ja Ilma (Joensuun taidemuseo 2013)
CV Arja Kastinen, by Arja Kastinen
CV Sirpa Ylhäinen, by Sirpa Ylhäinen

 

Arja Kastinen: www.temps.fi
Sirpa Ylhäinen: www.sirpaylhainen.com
 
Maan lapset -näyttelyyn liittyvää musiikkia seuraavasta linkistä:

 

OHEISTAPAHTUMAT:
10.1.2013 klo 17 - 18      ja      24.2.2013 klo 14 - 15 
Arja Kastisen kanteleimprovisaatioita Sirpa Ylhäisen maalauksiin. Vapaa pääsy!

PERHESUNNUNTAI Varkauden taidemuseolla 
03.02.1013 klo 10 – 15 
Soitintyöpaja. Valmistetaan kierrätysmateriaaleista erilaisia soittimia. 
Ohjaajana Lastenkulttuurikeskus Verso.