varkaus - aalto

Kansi2_Saha JD163.jpeg
Alvar Aallon suunnittelema,
vuonna 1948 valmistunut saharakennus.
Varkauden museon kuva-arkisto,
A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

 

Alvar Aallon suunnitelmat Varkaudessa

21.3.2014 - 18.5.2014

Joka vuosi Varkauden museot koostaa näyttelyn museon kuva-arkiston otoksista. Keväällä 2014 valokuvien ja piirustusten kautta tutustutaan Alvar Aallon Varkauden suunnitelmiin. 

Näyttely esittelee muun muassa standardointiaatetta, tyyppitaloja ja asemakaavoitusta. Koska Aallon ja hänen suunnittelutoimistonsa työskentely oli kokonaisvaltaista ulottuen arkkitehtuurista interiööreihin, osansa saavat myös Varkauden rakennusten sisustussuunnitelmat. 

Arkkitehdin kädenjälki näkyy eri puolilla kaupunkia. Hän aloitti Varkauden tehtaitten suunnittelijana 1930-luvun puolivälissä ja vaikutti tässä roolissa kymmenisen vuotta. Ystävyyssuhde A. Ahlström Osakeyhtiön omistajapariin Maire ja Harry Gullichseniin mahdollisti monipuolisen yhteistyön myös kahdella muulla yhtiön tehdaspaikkakunnalla, Euran Kauttualla ja Kotkan Sunilassa.

Funktionalismin kärkijoukoissa vaikuttanut Aalto tähtäsi suunnittelullaan edistyksellisempään ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan. 1940-luvulla tärkeäksi tavoitteeksi tuli myös jälleenrakentaminen ja sen järkevä toteuttaminen. Varkaudessa Aallon kynästä syntyi suunnitelmia niin teollisuusrakennuksia, asemakaavoja kuin tavallisten ihmisten koteja varten. Osa näistä suunnitelmista toteutui, osa jäi toteutumatta. Osa Aallon rakennuksista, kuten kuvassa näkyvä saha, on purettu.