Hanneriina Moisseinen LIINATIE

Kuvataiteilija, sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseisen näyttelyn nimi Liinatie viittaa karjalaisten käspaikkojen muodostamaan siltaan tämän maailman ja tuonpuoleisen välillä. Näyttely Varkauden taidemuseossa pohjautuu Moisseisen paljon julkisuutta saaneen Isä (2013) sarjakuvateoksen alkuperäiseen materiaaliin, josta suurin osa ei ole ennen ollut esillä näyttelyissä. Kirja kertoo tositarinan siitä, kuinka perheenisä katoaa ilman mitään järkevää syytä, eikä häntä koskaan löydetä.

Sarjakuvan ommellut ruudut on kiinnitetty käspaikoille, joita karjalaisessa perinteessä myös kutsuttiin nimellä “pyhäizet pyyhgiet”, “pyhät pyyhkeet”. Taiteilija on modernisoinut koristelua ompelemalla käspaikoille sekä käsin että koneella, maalaamalla ja piirtämällä sekä liittämällä kuviin helmiä ja pitsiä. Karjalainen perinne uudessa muodossa on tullut sarjakuvaan taiteilijan isän karjalaistaustaisen suvun kautta.

Ommeltuja kuvia on ollut tähän mennessä esillä Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä, Mäntän kuvataideviikoilla, Tikanojan taidekodissa Vaasassa, Möhkönvirta -ryhmänäyttelyssä Ilomantsissa, Galleria Jangvassa Helsingissä ja Galleria Saskiassa Tampereella, Ranskassa Chateau Saint-Aventinissa, Sveitsissä Fumetto PopUp Centerissä Luzernissa sekä Saksassa Suomen Berliinin instituutissa. Hanneriina Moisseinen on julkaissut lisäksi sarjakuva-albumit Setit ja partituurit – Häpeällisiä tarinoita (Huuda Huuda 2010) sekä Sen synty ja muita Vienan hävyttömiä ja hulvattomia tarinoita (Markku Niemisen kanssa, Arktinen Banaani 2005). Sarjakuvia on julkaistu eri antologioissa suomeksi, ruotsiksi, ranskaksi, englanniksi ja saksaksi. Isä julkaistaan ranskaksi vuonna 2016. 

Moisseinen on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja niin ikään osallistunut ryhmänäyttelyihin useissa eri maissa. Hän voitti pääpalkinnot Kemin pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa 2006 sekä Yhteiskunnallisen sarjakuvan kilpailussa 2007 ja oli Sarjakuva-Finlandia- ja Kettupalkintoehdokkaana vuonna 2014. Hänen teoksiaan on kevään ja kesän 2015 aikana esillä myös Aalto-yliopiston taiteen maisteriohjelmien Current State -lopputyönäyttelyssä Helsingin Kaapelitehtaalla, Annikin runofestivaalien kutsutaiteilijan näyttelyssä Tampereella, Vyhod -mediakeskuksessa Petroskoissa, Venäjällä, Möhkön Ruukkimuseossa Ilomantsissa sekä Kondase Keskus -taidemuseossa Viljandissa, Virossa. Taiteilija on Muu ry:n sekä Sarjakuvantekijät ry:n jäsen.