HORTENSIA Toini Markkasen syntymästä 100 vuotta

HM1_42.jpeg
Hortensia kehitti ainutaatuisen tekniikan tekemällä maalauksensa silkkiväreillä silkille. Yön kuningatar on vuodelta 1989, koko 71x48 cm. Hortensia Markkasen säätiön kokoelman numero 42., by Toini Markkanen

 

Varkauden taidemuseo

21.08.2015-01.11.2015

Varkautelainen Toini Markkanen (1915-2004) teki pitkän työuran liikealalla ja toimi taiteilijana 50 vuotta.  Syntymästä 100 vuotta näyttely kertoo Korpigallerian taiteilijasta, taiteesta ja elämästä.
 
Hortensia, työläisen tyttö Lehtoniemestä esiintyi teatterissa, lauloi opereteissa ja halusi nuorena laulajaksi. ”Suomen paras koloratuuriääni” voitti vuonna 1936 Kuopion laulukilpailun. Näyttämöesiintymiset ja yksinlaulu jäivät kun Hortensia aloitti vuonna 1954 Varkauden Työväenopistolla keramiikan ja posliinimaalauksen parissa. Näissä Hortensia kehitti oman ainutlaatuisen käsialansa, joka johti hänen maalauksissaan uniikkiin silkkimaalaustekniikkaan.
Havaintomaalari kuvasi luontoa ja sen yksityiskohtia. Korpigallerian pihamaan lähes sadasta lajikkeesta suosikkiaihe oli kihokki, jota hän vei aina dekoratiivisempaan suuntaan.
 
Toini, taiteilijanimeltä Hortensia, piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1964 Galleria Pinxissä Helsingissä ja Kuopion kaupungintalolla. Museonäyttelyistä ensimmäinen oli Keski-Suomen museossa 1971, Varkauden taidemuseon 2015 juhlanäyttely on järjestyksessä 5. näyttely Varkauden museoissa. Vuonna 1979 Varkauden taidepalkinnon saanut taiteilija osallistui myös Varkauden Kuvataideyhdistyksen jäsenenä eri yhteisnäyttelyihin.
 
”Pahinta taiteen tekemisessä – olla nainen!”
Hortensian elämäntyön monumentiksi muodostui vuonna 1972 valmistunut Korpigalleria, koti, ateljee ja näyttelyhalli Varkauden Ruokojärvellä. Tuhansia vieraita vastaanottanut taiteilija suunnitteli Korpigalleriasta taiteilijaresidenssiä. Testamentissaan hän määräsi perustettavaksi nimeään kantavan säätiön, jonka toiminta alkoi vuonna 2007. Varkauden museoiden talletuskokoelmaksi 29.5.2012 saatu aineisto sisältää yli 500 taiteilijan teosta sekä henkilökohtaista jäämistöä.

Yläkerran tapahtumatilassa on mahdollista katsoa kahta kuvaesitystä Hortensian elämästä, kestot 11 minuuttia ja 44 minuuttia. Ensimmäinen pohjautuu valikoimaan Toini Markkasen valokuva-albumin kuvista tekstein, esitys on Varkauden museoiden tuotantoa. Toinen filmi on lääkäri Matti Mattilan kuvaama eri vuosilta.
Hortensia 100 vuotta syntymästä näyttelyluettelo:
  • Hortensia teosluettelo kuvineen, by Toini Markkanen