Aili Hiukka-Iivarinen HEIJASTUS ja menossa mukana Varkauden museotoimi 60 vuotta

MuseotnäyttelykalAilikukat.jpeg
Aili Hiukka-Iivarinen takautuvan näyttelynsä avajaisissa 2016 Varkauden taidemuseossa.

 

NäyttelysalistaHeijastuspuoliyleiskuva.jpeg
Yleiskuva Heijastus-näyttelystä., by Varkauden museot

 

03.06. – 11.09.2016

Heijastus kertoi varkautelaisen kuvataiteen harrastajan ja modernistin, Aili Hiukka-Iivarisen taideteollisesta tuotannosta ja taiteesta 1950-luvulta tähän päivään.

Museotoimen menoa eri vuosikymmenillä kuvastamaan oli valittu Varkauden Kuvataideyhdistyksen kulttuurityöstään monesti palkitsema Aili Hiukka-Iivarinen (s.1.3.1921). Osansa hänen kehittymiselleen kuvataiteen parissa on antanut Varkauden monipuolinen näyttelytarjonta kautta vuosien. Aili Hiukka-Iivarisen tuotannon punaisena lankana on kekseliäs materiaalien käyttö vaatteissa, taideteollisissa tuotteissa ja kuvataiteessa.  

”Taideharrastukseni alkoi toden teolla, kun menin vuonna 1964 Dora Tuomisaaren batiikkikurssille. Sen jälkeen kävin lovileikkauskurssilla ja siirryin rukinlavoista puupiirroksiin. Ensimmäisen tauluni maalasin vuonna 1968, aiheena oli asetelma.

”En ole pikkutarkka näpertelijä, vaan haluan tehdä suurpiirteistä maisemaa ja kokeilla miten värit vaikuttavat toisiinsa. Haluan käyttää lämpimiä värejä, mutta myös kylmiä tarvitaan antamaan perspektiiviä. Kun olin Lapissa, aloin maalata vaivaiskoivuja, mutta niihin tuli ihmisiä. Näin ne sellaisina.”

Näyttelyssä 50-lukua edustivat ajalle yleiset käsityöt, 60-70-lukua Kurolassa Änäkkä-kesämökillä syntyneet betoni- ja kipsityöt ja putkiveistokset. 80-luvulla syntyi paljon vesiväritöitä, öljyväritöitä ja puupiirroksia, 90-luvulla mukaan tuli kierrätysmateriaalien käyttö teoksissa ja osana maalauksia.  

PieniWL_Aili Iivarinen_1.3.1981ripustamassayksityisnäyttelyä.jpeg
Aili Iivarinen ripustamassa yksityisnäyttelyä 1.3.1981.
 

Aili Hiukka-Iivarisella on ollut Varkaudessa yksityisnäyttelyitä ennen vuoden 2016 95-vuotisjuhlanäyttelyä 1981 Varkauden Taidemuseossa, 1987 Varkauden kirjastolla ja 1994 Taipaleen kanavamuseossa. Vuonna 1995 hän sai Posti-Telen Kuvataideyhdistyksen näyttelyssä Seinäjoella Auringon lapset-sarjalla Vuoden taiteilijan tittelin.

Aili Hiukka-Iivarinen on pitkäaikaisimpia Varkauden Kuvataideyhdistyksessä ja sen vuosittaisissa näyttelyissä mukana olleita harrastajia. Vuonna 1949 perustetussa yhdistyksessä oli parhaimmillaan parisataa jäsentä, ammattilaisia ja harrastajia. -”On aina hirveä ilo päästä näkemään toisten töitä”, Iivarinen sanoo.

Näyttelyn oheistapahtumat: maksuttomat yleisöopastukset:  

9.6. klo 17.00

7.7. klo 17.00

12.8. klo 19.00 Varkauden Taiteiden yönä 

NäyttelysalistaHeijastuspuoliyleiskuva.jpeg
Yleiskuva Heijastus-näyttelystä., by Varkauden museot