Eeva Kirilin-Helenius: KASVIKARTASTO

Eeva Kirilin-Helenius KASVIKARTASTO sekatekniikkaa ja grafiikkaa

31.01. - 22.05.2016

Näyttelysali

Varkautelaislähtöinen taidegraafikko Eeva Kirilin-Helenius (s.1965) yhdistää uniikkia ja sarjaa nykytekniikalla. Kuvaston innoittajana on toiminut niin 1880 painettu julkaisu kuin avaruuden tarkkailu.  

Varkauden taidemuseon näyttelyssä on esillä vuosina 2014 - 15 valmistuneita sekatekniikkateoksia sekä grafiikkaa. Graafisissa teoksissa tekniikkana on akvatinta, serigrafia, polymeerigravyyri, kopiografiikka ja kuvansiirto useampina vedostuskerroksina. Sekatekniikassa yhdistyvät akryylimaalaus, esinekoosteet ja chine collee eri materiaaleille. 

Teoksien tematiikka on liikkunut vuosia biologisen maailmankuvan tarkastelussa. Teokset käyvät edelleenkin vuoropuhelua luonnontapahtumien kiertokulussa, tutkien sen ympärillä tapahtuvaa luonnollista ja välttämätöntä muutosprosessia.

”On tärkeää muistaa, että teokset eivät ole luonnonhistorian kuvitusta vaan taidetta, jolla on omat esteettiset lakinsa ja oma kuvakielensä, yhtä hyvin yleinen kuin henkilökohtainenkin. Teoksia voikin tarkastella abstraktina taiteena, niistä voi etsiä katseelle ja ajatukselle kulkuväyliä tai pysähdyspaikkoja. Biologinen maailmankuva muokkautuu teoksissa taiteelliseksi maailmankuvaksi. ” 

Eeva Kirilin-Helenius palasi Varkauteen 1992 valmistuttuaan Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta, kuvataiteilijan lisäksi taidepedagogin rooliin. Hän toimi näkyvästi Varkauden Kuvataidekoulun johtavana opettajana vuoteen 2000 saakka. Lahteen muuton jälkeen hän on toiminut edelleen lukuisissa graafikoitten ja taiteilijoitten yhteenliittymissä. Tällä hetkellä hän on Wellamo-opiston suunnittelijaopettajana Taide ja muotoilukoulu TAIKAssa. Eeva Kirilin-Helenius on Suomen taidegraafikot ry, Lahden taidegraafikot ry, Helsingin taiteilijaseura, Lahden taiteilijaseura ja Kauno ry jäsen.

Kasvikartasto-näyttelyn kuvamaailma pohjautuu A.J.Melan-J.A.Palmenin vuonna 1880 julkaistuun Luonnonopillinen kuvasto, 1081 kuvaa koulun ja kodin tarpeiksi.

http://www.eevakirilinhelenius.net

Näyttelyn oheistapahtumat:

To 17.3.2016 klo 17               Yleisöpastus: Eeva Kirilin Kasvikartasto ja Leena Mäki-Patola OX ja Jokapäiväinen taide 
22.5. 2016 klo 11                  Taiteilijatapaaminen, Eeva Kirilin-Helenius esittelee Kasvikartasto-näyttelyn
22.05.2016 klo 12-15            Grafiikan työpaja perheille, aiheena Kuvansiirto, Eeva Kirilin-Heleniuksen johdolla