Leena Mäki-Patola OX & Jokapäiväinen taide

Varkauden taidemuseo
Rakel Kansasen sali

31.01. - 22.05.2016

Onni, epäonni, sattuma ja tuuri ovat kuvataiteilija Leena Mäki-Patolan nykyteemoja. 
”Siirrän teoksiini päivittäisissä uutisissa esiin nostettuja aiheita viesteiksi elinympäristömme tapahtumista. Taiteellinen työskentely on tapani ottaa osaa ajankohtaiseen keskusteluun.”

Arvoista tutun raaputuspeli ristinollan kuvasto liittyi Leena Mäki-Patolan viimeisimpien teosten kuvaamaan sattumanvaraisuuden teemaan. Emme tiedä mitä seuraavalla sydämenlyönnillä tapahtuu. Nolla on muuttunut ympyräksi eli jatkuvuuden symboliksi, rinnalla on jotain poistettua, yli ruksattua. OX-kokonaisuuden videoissa Varkauden taidemuseossa taiteilija käsitteli vierautta ja ulkopuolisuutta.

Installaatioissa Mäki-Patola yhdistää eri materiaaleja, tekniikoita, esineitä, lyhyitä videoita sekä ääntä. Teosten ääniosien elementteinä taiteilija käyttää mm. omaa laulu- ja sydänääntään. 

Kuvataiteilija Leena Mäki-Patolan teokset ovat installoituja ajatuksia ja kannanottoja. Teosten lähtökohtana ovat useiden vuosien ajan olleet maa, ilma, veri ja vesi. Hän on muuntanut neljän elementin teemaa siten, että tulen sijalla on inhimillisyyteen viittaava tekijä: veri. Veri edustaa taistelua ja kamppailua, maa, ilma ja vesi uhattuja elinehtoja. Aineille, joilla ei ole omaa muotoa, taiteilija on etsinyt ilmaisukeinoa ensin orgaanisilla muodoilla ja myöhemmin pelkistetyillä väripinnoilla. Vuonna 2006 tehdyissä suurissa reliefeissä ilma on saanut muotonsa keuhkoista, veri aortasta ja vesi Niilin suistoalueesta.

Varkaudesta syntyisin oleva Mäki-Patola on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa keramiikkataiteen osastolla 1978-1983 ja taidepedagogiikkaa 1992-95 sekä Turun AMK, Taideakatemiassa Taide julkisissa tiloissa –opintoja vuosina 2010-2011.

Leena Mäki-Patola on osallistunut näyttelytoimintaan vuodesta 1986 lähtien. Aktiivisen taiteilijanuransa aikana hän on osallistunut yli sataan yhteis- ja ryhmänäyttelyyn, minkä lisäksi hän on pitänyt 17 yksityisnäyttelyä. Oman taiteellisen toimintansa ohella Mäki-Patola on ollut organisoimassa myös lukuisia muita taidetapahtumia ja -näyttelyitä. Leena Mäki-Patolalle myönnettiin vuonna 2007 Varkauden kaupungin kulttuuripalkinto. Taiteilija on Suomen Kuvanveistäjäliiton, Teollisuustaiteen Liitto Ornamon Taiteilijat O:n, Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan ja Varkauden kuvataideyhdistyksen jäsen. Uusimpia teoksia Varkaudessa on Wartalo Oy:n tilausteos Virtauksia (2009) Palvelukeskus Louhirinne 1:n aulassa ja Puut-teossarja (2012) Louhirinne 2:n porrastilassa.

Leena Mäki-Patolan OX nähdään taiteilijan juhlavuoden aikana Helsingissä Galleria Sculptorissa 1.-31.8.2016 (kuukauden taiteilija) ja Kuopion taidemuseossa 8.11.-31.12.2016.

 

Museon oheistapahtumat

17.3.2016 klo 17.00 Taiteilijatapaaminen Leena Mäki-Patola

22.5. 2016 klo 11.00 Taiteilijatapaaminen Eeva Kirilin-Helenius ja Leena Mäki-Patola 

 

 

 

 

www.leenamaki-patola.fi  

Tiedotuskuvat Leena Mäki-Patola