Varkauden iloinen 50-luku

26_työnvoima_mainosauto_valmis.jpeg

Varkauden yrittäjien Työn kulkue Mikkelintiellä yrittäjäviikolla 1958, by Varkauden museo kuva-arkisto, Kyösti Taanila

 

50-luvun olohuone 016.jpeg
1950-luvulla asumisväljyys kasvoi
ja asuntoihin tuli olohuoneet,
by Varkauden museot

 

Varkaus varttuu ja vaurastuu

23.09.2016 - 22.01.2017

Varkauden iloinen 50-luku -näyttely on päättynyt.

Näyttely avattiin maksuttomalla yleisöopastuksella sunnuntaina 25.9.2016 klo 13.00.

Näyttely kertoi millainen Varkaus oli 1950-luvulla, silloin kun kansakunta toipui sodan vuosista, rakennettiin modernia kaupunkia, teollisuus laajeni ja Varkaudesta tuli monialaisen, kansainvälisen teollisuuden tyyssija?

1959-kuku oli suuren murroksen aikaa, myös Varkaudessa,rakennettiin hyvinvointiyhteiskuntaa ja uutta kaupunkia. Varkauden museoiden 60-vuotissynttäreiden vietto jatkuu näyttelyllä. Se kertoo valokuvien ja esineiden kautta vuosikymmenestä, johon syntyi varkautelaisten yhteinen museo. Murroksen vuosikymmen, ristiriitojen vuosikymmen ja vuosikymmen, johon on liitetty paljon nostalgiaa. Varkauden iloinen 50-luku -näyttelyssä tarkasteltiin yhteiskunnan murrosta varkautelaisesta näkökulmasta.

Sodan jälkeistä Suomea leimasi jälleenrakennus, usko tulevaisuuteen ja kehitykseen. Sama toistui Varkauden mittakaavassa. Vahva usko teollisuuden ja kaupungin kasvuun loi positiivista henkeä, joka näkyi runsaana osallistumisena ja tapahtumien paljoutena. Suuret ikäluokat tulivat kouluikään ja syntyivät nuorison oma kulttuuri ja tavat. 

1950-luku oli myös kovan työnteon aikaa. Teollisuuden kehittyminen vaati työvoimaa ja raskasta työtä. Tehtaan vaikutus varkautelaisiin oli edelleen vahva, vaikkakin kehittyvä kauppala otti yhä suurempaa roolia. Vaikka 1950-luvun murros oli voimakas, elettiin Varkaudessakin edelleen hyvin niukasti ja ahtaasti. Perinteiset arvot olivat kunniassaan, lapset kasvatettiin pysymään kurissa ja herran nuhteessa ja luokkayhteiskunta oli edelleen voimissaan.

Ajankuvaa näyttelyyn lisäsi Valokuvaa Jäniksen 1958 kuvaama 4 minuutin filmi Työn kulkueesta. 

34_levykauppa_valmis.jpeg
Nuorisoa Vihavaisen levykaupassa 
joulukuussa 1958,
by Varkauden museon kuva-arkisto,
Valokuvaamo Jäniksen kokoelmat
 

Näyttelyvierailla oli mahdollisuus astua itsekin 50-luvun kotiin ja kuvauttaa tai kuvata itsensä 50-luvun olohuoneessa. Kuvilla sai halutessaan osallistua 50-luku-kuvakisaan Instagramissa hashtagilla #iloinen50luku. Kuvausinteriöörin vieraskirjaan sai kirjoittaa terveisiä, tärkeimpiä 50-luvun muistoja tai kirjata käyntinsä.

Näyttelyn oheistapahtumat:

50-luvun olohuone 016.jpeg
1950-luvulla asumisväljyys kasvoi
ja asuntoihin tuli olohuoneet,
by Varkauden museot