Tuomo Kukkonen Maalauksia Juha Lahtinen Veistoksia

Sulkavalaisen Tuomo Kukkosen maalausten ja pieksämäkeläisen Juha Lahtisen veistosten näyttelyssä molemmat lähestyvät lajinsa ilmaisutapaa havainnoimalla aihettaan käsitteellisesti ja uudistavasti. Lahtinen käyttää veistoksissaan eri puulajeja, hän yhdistää niihin metalleja tai käsittelee pintaa väripigmenteillä tai tervalla. Kukkosen kuultavat, läpinäkyvälle akryylilevylle maalatut maisemat luovat ainutlaatuisen tila-illuusion. 

Kuvanveistäjä, taidemaalari Juha Lahtinen (s.1957) on siirtynyt vähitellen maalaamisesta veistämiseen, yhdistäen molempia elementtejä keskenään. Häntä kiinnostavat tila, avaruus ja kolmiulotteisuus. Perinteinen puu toimii parhaiten taiteilijan haluamalla tavalla. Leppä, koivu, kuusi ja mänty yhdistyvät usein kupariin, valurautaan tai teräkseen. Aiheet löytyvät luonnosta ja taiteilijan omasta elämästä. 

Kuvataiteilija Tuomo Kukkonen (s.1958) kertoo työskentelystään:

”Maalausteni teemana on maisema. Työskentelen akryyliväreillä ja abstraktien maisemien värit ja tunnetilat nousevat teosten keskeiseksi sisällöksi. Maalauspohjana on akryylilevy ja teokset syntyvät levyn takapuolelle. Maalaaminen tapahtuu siis käänteisessä järjestyksessä ja osittain myös peilikuvana.”

”Asun maaseudulla vanhan kulttuurimaiseman ja luonnon keskellä. Maalausteni vähäeleisissä maisemissa on mukana vain aavistus todellisuudesta. Teosten sisältö tulee mielikuvituksesta, kokemuksista sekä näkemistäni paikoista ja luonnonilmiöistä.”

”Maalauksistani nousee esiin menetyksen, odotuksen ja kaipauksen tunnelma. Näistä rakentuu puhutteleva, yleiseurooppalainen yhteiskunnallinen sanoma - huoli vuosikymmeniä jatkuneesta maaseudun autioitumisesta.”

www.tuomokukkonen.com

Juha Lahtinen on opiskellut 1980-1984 Pirkkalan taidekoulussa. Viimeisimpien Helsingin yksityisnäyttelyiden lisäksi taiteilijalla on ollut yksityisnäyttelyt Mikkelin taidemuseossa (1993), Kulttuurikeskus Poleenissa (1997) ja Varkauden taidemuseossa (2005). Ensimmäinen näyttelyesiintyminen oli vuonna 1983.

Tuomo Kukkonen on opiskellut kuvallisen viestinnän linjalla Laajasalon opistossa Helsingissä 1996-1997 ja Taidekoulu Maassa Helsingissä 1997-2001. Hän on esiintynyt lukuisissa näyttelyissä vuodesta 2002 alkaen.