Voi poijaat!-laulu raikakoon!

2.11.2018 – 4.1.2019

Reetta Gröhn-Soininen

ReettaGröhnSoininen_Laulukuoro
Reetta Gröhn-Soininen: Laulukuoro, 2016

 

Ilmeilevät ja ilveilevät pojat istumassa joukolla, seisomassa tai toimimassa. Kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soinisen värikkäät puufiguurit nousevat tässä näyttelyssä laulamaan kuorossa. Omin materiaali taiteilijalla on nykyveistossa harvinainen puu.

Joskus betoni, useimmiten puu on luonteva jatke entiseen, kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soininen teki vuonna 1993 taidekoulun lopputyönsä ratapölkyistä. Veistosten tekeminen alkaa puupölkystä, tärkeimpinä työvälineinä moottorisaha, kirves ja puukko. Puu saa näkyä ja tuntua myös viimeistelyssä. Veistokset saattavat saada pintaansa kirkkaita perusvärejä.   

Joensuulainen kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soininen (s.1969) valmistui Turun piirustuskoulusta 1993. Kuvataidekoulutusta hän sai tätä ennen Joutsenon kuvataidelinjalla 1988-89 ja Limingan Taidekoulussa 1989-90.  Vuonna 2016 nähdyn taiteilijan yksityisnäyttelyn Voi poijaat-sarjan taustalla voi olla oma historia. Lapsuudessaan taiteilija leikki paljon juuri poikien joukossa. Reetta Gröhn-Soinisen pojilla on ilmeet ja asennot, veistojälki palvelee tätä ilmaisua.

”Laulavat poijaat ilmaantuivat työskentelyyni kuin varkain. Olen pohtinut teoksissani paljon ihmisten välistä kommunikaatiota, ehkä nimenomaan sen puutetta. Sanatonta viestintää, eleitä, ilmeitä. Pysähtynyttä liikettä, hetkeä, läikähdystä seuraavasta ajatuksesta.

Olen pohtinut yhteisöllisyyttä. Mikä on yksilön rooli joukossa? Muuttuuko yksilö? Kenen joukossa seisot, kenen lauluja laulat? Puu materiaalina tuntuu omimmalta. Pidän sen tuoksusta, karheudesta, painosta, lämmöstä. Olen löytänyt värin ja viivan. Enkä tykkää laulaa.”

www.reettags.fi