Poseerauksia

18.5.2021 – 26.9.2021

POSEERAUKSIA!

Henkilö- ja muotokuvia Varkauden kaupungin ja Kuopion taidemuseon kokoelmista.

Kesänäyttelyssä tutkitaan mallin merkitystä eri kokoelmista kootussa näyttelyssä. Taiteilijan mallina on usein ollut oma lähipiiri tai toiset taiteilijatoverit. Taiteilijoiden omakuvat saattavat syntyä kun muuta mallia ei ole, toisaalta taiteilija saattaa tutkia vapaammin maalausteknisiä kysymyksiä juuri omakuvissaan.

Pitääkö muotokuvan tai henkilökuvan olla näköinen? Tämä on puhutellut laajoja piirejä varsinkin julkisten muotokuvien kohdalla. Ne ovat ikään kuin yhteistä omaisuutta, mutta usein piilossa katseilta. Näyttelyn nimi Poseerauksia viittaa esiintymiseen harkitussa asennossa vaikuttavuutta tavoitellen. Aina näin ei ole.

Näyttelyssä tarkastellaan aiheen kuvaamistapoja 1900-luvun alkukymmeniltä tähän päivään. Kuopion taidemuseon kokoelmista on saatu keskeisiä henkilökuvia täydennykseksi Varkauden kaupungin Rakel Kansasen kokoelman teoksille.

Näyttelyn nykypäivän osuus koostuu julkisista muotokuvista Varkauden kaupungin kokoelmista, viimeisimpänä valtiopäiväneuvos Kari Rajamäen (s.1948) virallinen muotokuva vuodelta 2018. Varkautelaisen yleisön kannalta kiinnostava on miljöömuotokuva Varkauden aluesairaalan ylilääkäri Kaarlo Hopusta vuodelta 1975.