TOIVO - HOPE

Tarja Wallius 60 v Juhlanäyttely
5.9. – 29.10.2020

Varkauden taidemuseo PopUp Varkauden kirjaston näyttelytila
Osmajoentie 1

Kuvataiteilija Tarja Wallius käyttää teoksissaan pelkästään kierrätettyjä ja löydettyjä materiaaleja.  

Varkaudesta syntyisin oleva Tarja Wallius työskentelee projektinomaisesti. Valmiiden tilateosten taustalla on usein taiteilijan muistot ja kuullut tarinat. 2015 hän tutki naisen eri rooleja haastattelemalla suvun naisia. DREAM nähtiin Vanhassa Varkaudessa Peltolan galleriassa. Hääpukua muistuttava vannehame korsetilla koostuu vanhoista nenäliinoista, joihin oli kirjottu suvun naisten tarinoita.  

Juhlanäyttelyn kuusi isoa tilateosta vuosilta 2000 - 2020 edustavat taiteilijan taideprojekteja koti- ja ulkomailla. Näyttely on saanut nimensä lentoinstallaatiosta, joka liittyy sukuhistoriaan. Materiaaleina ovat Pielisen rannoilta kerätyt luonnonainekset. Roskataideprojektin 2017 taustalla on residenssityöskentely Etelä-Afrikassa. Näyttelyn Toinen tiili seinässä-installaatio toteutui ympäristöstä löytyneistä pienistä sipsipusseista ja San-nuorten työpajoissa tekemistä symboleista.  

Tarja Wallius lähestyy aiheita tekstiilitaiteen näkökulmasta. Teososat on liitetty ompelemalla tai punomalla yhteen. Näin myös valoteoksessa Haraso – Hyvä, jonka aineksina ovat Murmanskista kerätyt roskat.
Puhtaasti kotimainen teos on Jokapäiväinen juhlamme, jossa puiset työkalut ja keittiövälineet edustavat ihmisten välisiä suhteita ja naisena olemista. Tekniikat ja tekemisen tapa puolestaan kertoo ympäristöasioiden tärkeydestä.

Kuopiossa asuva taiteilija teki oman tuotemerkkinsä kautta ekologisia käyttö- ja taidetekstiilejä vuosina 1992 – 2013. 20 vuotta sydäntä lähellä olevaa batikkitekniikkaa edustaa näyttelyssä Tasapeli, 11-osainen tilateos vuodelta 2000. Tarja Wallius on opiskellut graafisen ilmaisun linjalla Kuusamossa 1985-1986, Varkauden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa 1987-1988 ja Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiassa artenomiksi 1988-1992.  

Tarja Walliuksen teoksia on ollut esillä lukuisten kotimaan näyttelyiden ohella kansainvälisissä jurytetyissä näyttelyissä muun muassa Itävallassa, Belgiassa, Italiassa, Portugalissa, Virossa ja Amerikassa. Teoksia on Suomen Käsityömuseon, Kuopion taidemuseon, Pohjois-Savon taidetoimikunnan, Savon Sanomien, Varkauden Navitaksen ja Varkauden kaupungin kokoelmissa.

www.tarjawallius.fi  

Varkauden kirjaston näyttelytila:

Avoinna: ma – to 10 – 19, pe 10 – 17, la 10 – 15 Osmajoentie 1 Varkaus, puh. 044-742 4116

Näyttelyyn on vapaa pääsy.