Perheiden varhainen tukeminen Varkaudessa

Jälleen kerran huonosti nukuttu yö. Korvatulehduskierre on valvottanut lasta ja vanhempia jo pitkään. Toisen vanhemmista on lähdettävä töihin, toinen "saa" jäädä kotiin, mutta ei sekään tunnu enää hyvältä. Pitäisi jaksaa touhuta lasten kanssa ja hoitaa kotityöt. Toinen saa jollain lailla työnsä hoidettua, mutta väsymys tuntuu kotona ja töissä. Eihän tämän näin pitänyt mennä. Meidän piti olla onnellinen hyvinvoiva perhe, iloita lapsista ja toisistamme.

Samaan aikaan toisaalla kahden murrosikäisen lapsen äiti on viikonloput yksin lasten kanssa isän tehdessä reissutyötä. Viikonloppuna teinejä ei juurikaan kotona näy, puhelimeen ei vastata ja aamulla nuorten huoneissa nenään tunkee juodun alkoholin ikävä haju. Mitä minä nyt teen, kenelle soitan, mistä me saamme apua ja neuvoja – en pärjää näiden lasten kanssa enää!

Kuulostaako tutulta? Perheiden elämässä tulee väistämättä vastaan tilanteita, että tukea ja apua tarvitaan. Jos ei apua haluta tai osata pyytää, ainakin aidosti iloitaan, kun joku sitä meille tarjoaa.

Olen Tiina Mikkonen-Reponen. Työskentelen Varkauden kaupungin lapsiperheiden keskitetyssä palveluohjauksessa sitä varten, että niin pienessä kuin suuressakin huolessa perheet saisivat tässä kaupungissa perheelle räätälöidysti apua, joka auttaa haasteellisen elämänvaiheen yli ja eteenpäin.

Olemme jo useamman vuoden ajan rakentaneet Varkauden kaupungista lapsiperheystävällisempää kaupunkia. Perheille luodaan mahdollisimman monia väyliä, jotta jokainen perhe löytäisi oman luotettavan tahonsa, jolle huolensa tarvittaessa ilmaista. Neuvolan ja kouluterveydenhoitajat ovat ottaneet uudeksi tehtäväkseen toimia perheiden nimettyinä Omatyöntekijöinä. He ovat yksi monista kanavista, joihin perheet voivat ottaa yhteyttä, kun mikä tahansa elämässä askarruttaa. Näillä perheiden Omatyöntekijöillä on vahva ammattitaito kohdata perheet yksilöllisine tarpeineen, mutta myös laaja ymmärrys kaikista tuen muodoista, joita Varkaudessa perheitä varten on.

Kouluilla on useita eri ammattikunnan edustajia, joilla on kaikilla yhteinen vastuu huolehtia siitä, että jokainen varkautelainen lapsi ja nuori saisi tuntea olonsa turvalliseksi ja oppia päivittäin uusia elämässä tarvittavia asioita. Päivähoidossa perheen pienimpiä hellitään ja hoivataan päiväaikaan, mutta tarjotaan mahdollisuutta myös koko perheellä osallistua avoimiin tilaisuuksiin vanhempien ollessa lasten kanssa pääasiassa kotona. Myös järjestöt ja seurakunnat tarjoavat kaupungissamme toimintaa perheille, näin kesäaikaan säiden suosiessa myös ulkona.

Perhetyöntekijät, perheterapeutti, sosiaalityöntekijät, perhekumppani sekä lasten ja nuorten perheneuvolan ja mielenterveyden asiantuntijat ovat kaikki keskitetyn palveluohjauksen piirissä ja teitä varten. Tällä osaamisella meidän on mahdollista auttaa teitä tilanteessa, joka saattaa tuntua ylitsepääsemättömän raskaalta. Yhdessä löydämme keinot, jotta aurinko jälleen paistaa ja elämästä tulee myönteistä ja elämänmakuista – niin kuin sen lasten ja nuorten kanssa eläessä kuuluukin olla.

 

Tiina Mikkonen-Reponen