Museoiden perusnäyttelyhanke

Varkauden museoiden perusnäyttelyhanke käynnistyi vuoden 2020 lopulla. Perusnäyttelyn yhdistävät teemat ovat teollisen yhteisön historia, sekä osaamisen historia. Näyttelytiimiin museoilla kuuluvat Hanna-Kaisa Melaranta, Simo Purhonen, Hilkka Lehtimaa ja Anne Hyvärinen. Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä ja tilakonseptista vastaa Omituinen Design/ Miia Huttu.

Näyttelyn käsikirjoitus syntyy osana Varkauden teollinen historia-hanketta, josta perusnäyttelyn työryhmässä ovat mukana tutkijat Pasi Saarimäki ja Anne Häkkinen. Lisäksi kokonaisuutta arvioi asiantuntijaraati, joka pitää sisällään moniammatillisen ryhmän teollisuuteen, kulttuuriin ja taiteeseen sekä yhteiskuntaan ja tieteeseen orientoituneita ammattihenkilöitä. Asiantuntijaraadin kokoonpano on seuraava:

  • Professori Karl-Erik Michelsen, LUT​
  • Dosentti Eerika Koskinen-Koivisto, JYU​
  • Kirjailija Jari Järvelä
  • Paikallisjohtaja (eläk,) Ari Nieminen, Andritz

Varsinaisen perusnäyttelyn yksi osakokonaisuus on Lasten tehdas, toiminnallinen näyttely lapsille, jota tuotetaan yhdessä Lastenkulttuurikeskus Verson kanssa. Lasten tehtaan visuaalisen ilmeen tuottaa Visuaalinen viestintä Orava.

Näyttelysisältöjä työstetään yhdessä varkautelaisten kanssa, perusnäyttelyä arvioidaan kaikissa museoiden asiakasraadeissa. Erityisesti perusnäyttelykokonaisuuteen paneutuvat teollisuuden ammattilaiset, sekä Lasten tehtaan osalta Lapsiperheraati. Lisäksi sisällöistä järjestetään kyselyitä ja kohdennettuja muistitieto- tai aineistokeruita hankken edetessä.

MUSEOVISIO_LOGO_RGB_skr.png