Hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista

Kulttuuripalveluihin osallistuminen tutkitusti parantaa ihmisten elämänlaatua, luo yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta sekä edistää myönteistä ilmapiiriä. Kulttuuritoiminnan kautta myös vahvistetaan omaa ja paikallista identiteettiä. Kulttuuri hyvinvoinnin osatekijänä on esimerkiksi yhteyden luomista, uuden oppimista ja omien vahvuuksien löytämistä. Kulttuuritoiminnan avulla rakennetaan mielekästä arkea, tullaan nähdyksi ja kuulluksi sekä kohdataan ihmisenä.

Esimerkkejä taiteen ja kulttuurin tutkituista terveys- ja hyvinvointivaikutuksista:

  • Tanssiminen parantaa tasapainoa, toiminnallista liikuntakykyä, motoriikkaa ja elämänlaatua.
  • Taiteella ja taiteellisella toiminnalla on lukuisia tutkittuja vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja mielen sairauksista paranemiseen.
  • Virikkeellinen ja innostava vapaa-ajantoiminta, kuten lukeminen, maalaaminen ja kulttuuritapahtumiin osallistuminen voi suojata dementialta.
  • Taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen vähentää stressiä ja voi suojata henkiseltä uupumukselta.
  • Säännöllinen laulaminen voi parantaa kroonisista hengityssairauksista kärsivien elämänlaatua.
  • Taide ja taiteellinen toiminta vähentää rauhoittavien sekä kipu- ja unilääkkeiden tarvetta.
  • Musiikin kuuntelu voi parantaa aivoinfarktista toipumista. Musiikki esimerkiksi parantaa aivojen muovautuvuutta kuntoutumisvaiheessa.

 (Lähteenä käytetty mm. Sitran tietokorttia Taiteen ja kulttuurin vaikutukset terveyteen.)

Kulttuurista hyvinvointia Varkaudessa

Varkaudessa voit osallistua kulttuuritoimintaan ja harrastaa taidetta ja kulttuuria lukuisin eri tavoin.

Varkauden kirjasto tarjoaa lukemista ja elämyksiä perinteisinä kirjoina ja lehtinä sekä erilaisina tallenteina,  e-kirjastossa on luettavaksi tai kuunneltavaksi ääni- ja e-kirjoja sekä e-lehtiä. Kirjasto on monipuolinen kohtaamispaikka eri ikäisille varkautelaisille.

Varkauden museoihin on vapaa pääsy. Näyttelyissä voit piipahtaa liki joka päivä, ja silloinkin kun museot ovat suljettuna, pääset kulttuuriperinnön, tiedon ja valokuvien ääreen verkkopalveluissa kuten piipunjuurella.finna.fi/. Voit myös vaikkapa pyöräillä julkisen taiteen tai arkkitehtuurin ääreen museoiden julkaisemien karttojen ja mobiilireittien avulla. Kaikki löytyvät museoiden verkkosivuilta www.varkaus.fi/museot.

Soisalo-opisto ja muut harrastustoimijat tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia kulttuurin harrastamiseen. Tiesitkö, että aikuisetkin voivat aloittaa opinnot taiteen perusopetuksessa musiikin, tanssin tai kuvataiteen parissa? Tai kokeile erilaisia kursseja kansalaisopistossa. Nykyisin on tarjolla myös erilaisia lyhytkursseja ja tempauksia, jos viikoittaiseen harrastukseen on vaikea sitoutua. Opinto-ohjelma, luennot ja tapahtumat löytyvät opiston sivuilta www.soisalo-opisto.fi.

Varkauden kaupungin ja erilaisten kulttuuritoimijoiden tapahtumista saat tietoa kaupungin tapahtumakalenterista. Varkauden Teatterin monipuolinen ohjelmisto löytyy teatterin verkkosivuilta, jossa on myös käytännön vinkkejä teatteriin tulijalle. Teatteriin ei myöskään tarvitse mennä yksin, jos ei tahdo. Teatterikaveri-toiminnassa katsomoon mennään porukalla!