Keijo Eskola on terveyskeskuksen laulava lääkäri

Jos Varkauden terveyskeskuksessa kuuluu joskus laulua, asialla saattaa olla terveyskeskuslääkäri Keijo Eskola. Lääkäri on laulumiehiä, onhan hän myös kanttori ja musiikin maisteri.

Eskola, yleislääketieteen erikoislääkäri valmistui lääkäriksi seitsemän vuotta sitten.

”Lähdin opiskelemaan lääkäriksi, koska työ ihmisten kanssa kiinnosti. Yleislääketiede on laaja kenttä. Yksikään päivä, eikä yksikään potilas ole samanlaisia. Opin koko ajan jotain uutta. Olen huomannut, että taitojani ja työtäni tarvitaan eniten terveyskeskuksessa ”, hän sanoo.

Varkauden terveyskeskuksen vastaanotossa työskentelee noin 11 lääkäriä. Määrä vaihtelee, sillä moni heistä on erikoistumisjaksolla ja työskentelee siksi osan aikaa muualla. Vastaanoton lääkärit työskentelevät lisäksi neuvoloissa, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa sekä perheneuvolassa.

Kuvassa lääkäri.
Korona kuormittaa nyt myös terveyskeskusta, sillä osa työntekijöistä on jäljitys- tai rokotustehtävissä.
Lääkäri Keijo Eskola harmittelee, että kiireettömät hoitoajat saattavat sen vuoksi venyä.

”Viime vuoden lopulla oli mahdoton kiire. Monet lääkärit olivat sairauslomalla, sillä korona-aikana täytyy ehdottomasti jäädä pienenkin flunssan takia kotiin.”

Kuopiossa perheineen asuvan lääkärin työpäivät eivät ei kuitenkaan venyneet kohtuuttomiksi. Siitä piti huolen Varkauden kaupungin Aallon työntekijöille järjestämä kimppakyyti 20 hengen bussilla. Eskola on käyttänyt kimppakyytiä jo vuosia.

”Bussissa voi tehdä töitäkin, uusia vaikka reseptejä ja kirjata potilastietoja. Hyvin toimiva työpaikkakuljetus on mainio rekrytointivaltti.”

kuvassa lääkäri.
Terveyskeskuslääkäri Keijo Eskola työskentelee Varkaudessa myös haavahoitojen konsultaatiolääkärinä
sekä päihdeklinikan lääkärinä.

Eskola on vastaanottotyön ohella mukana moniammatillisessa tiimissä, missä potilaan hyvinvointia tukevat lääkärin lisäksi esimerkiksi sosiaali- ja päihdetyöntekijät sekä fysioterapeutti.

”Potilaalla on usein muitakin kuin terveysongelmia. Yhtenä tiiminä voimme auttaa paremmin.”

Varkauden terveyskeskuslääkärit tapaavat päivystyksessä ja kiireettömällä vastaanotolla kasvokkain noin kymmenen potilasta päivässä. Sen lisäksi he uusivat päivittäin lukuisia reseptejä ja tekevät hoitosuunnitelmia 20–30 potilaalle.

”Etähoito alkaa heti, kun potilas ottaa yhteyttä. Voimme esimerkiksi säätää etänä lääkityksiä ja täyttää lomakkeita. Uusien oireiden ilmaannuttua on varminta tavata.”

Eskola on terveyskeskuksen ainoa lääkäri, joka tekee säännöllisesti päivän viikossa etänä kotona, ja tapaa silloin potilaita videoyhteydellä. Hän uskoo, että etähoito yleistyy lähitulevaisuudessa. Varkauden kaupunki ostaa jo Mehiläiseltä etähoitoa. Tämä toimii Eskolan mukaan hyvin.

Tiimimalli, missä pitkäaikaissairailla olisi nimetty hoitaja ja hoitajalla lääkäripari tekee tuloaan Varkauteen. Sen käyttöönottoa hidastaa se, ettei tietojärjestelmässä ole vielä tarpeeksi valmiuksia tietojen siirtoon.

”Pitkäaikaissairaiden kannattaisi itsekin kysellä ja muistuttaa mahdollisuuksista saada omahoitaja.”

Eskolan työnantaja vaihtuu, kuten muidenkin pelastustoimen ja soten työntekijöiden vuoden 2023 alussa kaupungilta maakunnalliseksi hyvinvointialueeksi.

”Seuraan mielenkiinnolla muutosta. Täällä on kova tarve lääkäreille, joten meitä tuskin siirretään muualle. Toivon, että tieto liikkuisi jatkossa potilasjärjestelmissä entistä paremmin. Toivon myös, että määrärahojen siirto momentilta toiselle loppuisi ja ajateltaisiin kokonaisvaltaisesti. Miksi esimerkiksi ihmisiä pitää ajeluttaa Kela-takseilla ympäri maakuntaa, kun erikoislääkärit voisivat tulla tänne?

Eskola on lääkäreiden luottamushenkilö. Sote-alan työntekijät Varkaudessa saavat häneltä pelkkää kiitosta.

”Työntekijät ovat motivoituneita ja haluavat tehdä parhaansa potilaiden hoitamiseksi. Selviämme yhdessä koronastakin. Myös potilaat ajattelevat yhteistä hyvää ja tulevat vastaanotolle maskit naamoilla.”

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuvat: Merja Männikkö